Chevrégratinerade endiver

Jag förkokade 2 endiver i saltat vatten med en gnutta citronsaft i tio minuter. Sedan delade jag dem på längden och tog bort den den hårdaste delen av roten.
Jag droppade över lite god rapsolja och lindade in dem i skivor av lufttorkad serranoskinka
Sedan smulade jag över chevréost och avslutade med en nypa flagad mandel
Skjuts in i ugnen under grillelementet på högsta värme ca 5 minuter och

voilá, färdigt att avnjutas som ensamrätt eller med t.ex ris
Endiven är en god grönsak, något bitter men förkokar man den försvinner den bittra smaken.
Kanske brände jag mandeln något, men bra smakade det!

Jag får ganska ofta kommentarer om min “konstiga” mat och nog är det så om jag rannsakar mig själv att jag har ändrat på mina kostvanor högsts betydligt under senaste året.

Jag äter mycket vegetariskt och fisk och skaldjur i veckorna när jag äter ensam medan jag i helgen lagar mat som maken också gillar.
Och så tröttnar jag snabbt, jag vill ha omväxling i mathållningen!

Igår frågade jag maken vad han ätit och hans ögon lyste då han svarade “Stekt falukorv, stekt ägg och stekt potatis!”
Ja då förstår ni, sånt får han aldrig hemma, stackars man!
Vad åt då jag igår, jo,
till lunch lagade jag en soppa. Numera är måndagar sopplagardagen och sedan avnjuter jag soppan minst tre dagar till lunch.
Mina favoriter hittills är groddad ärtsoppa och svampsoppa med korngryn men igår provade jag en ny variant, nämligen musselsoppa!
Jag har aldrig ens kommit på tanken att göra en dylik soppa tidigare, men nu fick jag syn på musselburken i skafferiet och roade mig med att googla på recept.
Sen gjorde jag förstås ändå en helt egen sorts soppa med potatis, svamp, blekselleri, purjolök, vitlök, tomatjuice, vitt vin, buljong och koriander och chili som hottade upp anrättningen. Till sist när soppan var klar lade jag i musslorna och värmde dem försiktigt.
Ja gott blev det, tro´t eller ej!

När jag växte upp fanns inte så stort utbud av framför allt grönsaker så det kanske är därför jag gärna experimenterar?
Något jag numera gillar mycket är att snabbt fräsa körsbärstomater och färsk spenat i het panna och ringla över lite balsamvinäger.
Det är annat än den slokande isbergssalladen och glåmiga tomatskivorna som man satte på bordet förr!
Och inte var det varje dag man serverades grönsaker i mitt barndomshem, om man nu inte räknar in den obligatoriska saltgurkan förstås!

4 Comments:

  1. Men det är häääärligt, roooligt att experimentera med mat!!! Fler borde göra det. Man måste inte följa recept slaviskt, däremot är det kul att läsa dom och få lite egna idéer….
    Kram på dig!

  2. Hahahaha tänk att ögon kan lysa över falukorv. Endive och chevré är inte min grej riktigt men visst borde man absolut testa lite mera av olika saker att äta. Man är så inkörd i gamla spår och kör gärna ‘säkra kort’ .

    kram

  3. Jag tycker dina maträtter som du presenterar ser både goda och spännande ut, jag är ju gift med en köksmästare som alltid gör maten hemma, mycket gott, men också med rikligt av smör och grädde och andra inte så nyttiga men ack så goda beståndsdelar….

  4. Skäms nästan då jag läser om isbergssallad och tomatskivor för det är vad jag ofta äter i grönsaksväg. :oops: Jag tycker att du lagar spännande mat och väldigt varierat. Här är det oftast sambon som får tycka till om vad han vill ha. Jag har dålig matfantasi men är uppfödd på vanlig bonnhusmanskost och det är sånt sambon gillar. Han är inget för nymodigheter och skulle jag servera en massa grönsaker eller vegitarisk mat så skulle han nog köpa sig en hundvalp (så jag förstår att det är dags för mig att flytta. Vi brukar skoja om det). Men stuvad spenat gillar han och kokta morötter går också bra. Nä, några andra grönsaker vill inte sambon ha medan jag åtminstone försöker men det blir ofta tomat, gurka, isbergssallad, majs (på burk) och rårivna morötter. Det sistnämnda ville jag ha mycket av de här två månaderna då jag mådde illa av medicinen jag åt.

Kommentera