couscous – ett mycket användbart gryn

När jag flyttade till Sverige 1978 kunde man handla couscous endast på Hötorgshallen i Stockholm!
Då var det inte förpreparerade gryn man köpte utan de krävde både blötläggning och kokning.
Couscous man köper nu är ju det enklaste tillbehöret man kan tänka sig! På fem minuter är grynen klara!
Jag introducerades i arabisk mat av min dåvarande man som var från Tunisien.
Många goda grytor med couscous blev det!
Än idag använder jag couscous både som huvudingrediens i vegetariska rätter och som tillbehör till lamm- och kycklingrätter.


Såhär gör jag en saftig och god couscous-röra till t.ex kyckling:
Koka 3portioner (till 4 personer) couscous enl. anvisning på paketet.
Rör om i grynen, häll i en förpackning pastasås med tomat, värm på spisen. Häll i en burk valfria bönor (jag använde garbanzobönor), rör runt och krydda ev. med chili på tub om du gillar hetta! Jag använder chili på tub istället för chilipulver eller färsk chili till det mesta!
Klart att äta, som här med grillad kycklingklubba!

3 Comments:

  1. Vadå koka 3 portioner till 4 personer. Är ni så små i maten, här brukar det vara minst tvärt om. koka 4 portioner till oss två (så blir det lite över till Jolly)Jag har aldrig lagat couscous själv, har ätit det nå’n gång utan att bli imponerad. det blir jasminris istället och det var där jag syftade på portionerna.
    Nu ska jag gå och f.m. fika, blev sugen av bilden, men det är för tidigt för mat.

  2. Tack för tipset på cous-cousen! Ska definitivt testas någon dag! Fast nu är det Vasaloppsyra här i trakterna och idag blir det pasta på menyn :-D Trevlig helg önskar Lina i Mora

  3. Det är verkligen mums, synd att de inte är glutenfria de där grynen…

    En morgon utan kaffe? Tur du hade lite annat då. Jag hade nog varit tvungen att lägga mej igen, för att gå upp när affären öppnar ;)

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.