Fiskgryta med apelsin och fänkål

Dags för middagstips!

Vi äter mer och mer fisk här hemma! Snart sprutar klokheten ur öronen på oss..
Jag skrev tidigare i våras om fisken Pangasius som jag blev så förtjust i på Alfta Rehab.
För mig har den varit svår att finna, men nu finns påsar med 1 kg fileér både på Konsum och ICA. Fisken kallas även hajmal. Du kan ersätta torsk, sej, ja all vit fiskfilé med Pangasius!

Till denna rätt behöver du:
600 g fiskfilé av torsk, sej eller hajmal
4 potatisar (eller fler..)
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 fänkålshuvud
2 dl apelsinjuice
2 dl matlagningsgrädde
2 dl fiskbuljong
salt, peppar

Bita fileerna 2×2 cm. Krydda. Tärna potatisen, skiva löken och vitlöken. Skär fänkålen i klyftor, koka den i saltat vatten ca 8 min.
Häll ca 2 dl av kokvattnet i en kastrull, häll i potatis och lök. Låt koka upp, ha i juice, grädde och buljong. Låt koka 10 min, krydda. Lägg i fänkål och fisk, låt koka upp, lägg på lock, stäng av värmen och låt stå 5 min.


Kanske ser rätten lite färglös ut, men den milda fänkålen och apelsinsmaken gör den till en höjdare! Fisken smälter i munnen, koka den inte för länge!
Äts med fördel med sked…eller så kanske man kan göra en liten redning så att såsen blir lite tjockare.

I helgen äggstekte vi var sin fiskfilé (ja pangasius, vad annat), himla gott!


Torkade av fileerna på hushållspapper, saltade o kryddade med fiskkrydda.
(Jag fyndade nya kryddor på Grängesmarken)
Vispade två ägg, doppade fisken i äggblandningen o stekte på medelvärme ca 3min/sida. Blir det ägg över kan man hälla det över fisken i pannan.
Vi åt ugnsrostad potatis och hollandaisesås till.
Så, mina vänner, nu ska ni äta mycket god fisk och bli kloka gummor allihop!

4 Comments:

  1. :p Här har det minsann också ätits fisk, åtminstone idag! Så gott…!!
    Ska testa det receptet nån dag. Pangasius använder vi ofta på jobbet, den är superb att jobba med, håller ihop väldigt bra.

  2. Vi åt sån fisk i helgen med pressad potatis och basilikasås.Ingentin för bantare men jätte gott. Fiskhandlaren upplyst oss om att den säljs som sjötunga på mindre nogräknade restauranger. Kram

  3. På sommarsemestern i Sverige äter jag nästan fisk hela tiden, älskar svensk fisk och skaldjur. Här blir inte smaken densamma pga varmare vatten, men det slinker ner fisk åtminstone två gånger i veckan.
    Skall testa ditt recept nästa gång.

  4. Kopierar och klistrar och spar. :d

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.