Fläskkotletter med fänkål o enbär

Hittade receptet i den nyss utkomna “Stora örtboken” av Jennie Harding, som jag lånat på vårt eminenta bibliotek. Har inte provat receptet ännu, men fänkål är en ny favorit som dessutom framhäver fläskköttets smak. Dessutom ser det magert o nyttigt ut!
Du behöver:
½ fänkålsstånd
1 msk lätt krossade enbär
ca 2 msk olja
finrivet skal o juice från 1 apelsin
4 fläskkotletter
Till servering: färskt bröd och en krispig sallad

Hacka fänkålen fint med vass niv o kasta de gröna vipporna.
Stöt enbären i mortel, blanda med fänkålen, oljan och rivet apelsinskal.
Skär några snitt i varje kotlett. Lägg dem i en långpanna eller ugnssäker form. Skeda fänkålsröran över. Häll försiktigt över apelsinjuicen, täck över o låt ligga o dra i kylskåpet i ca 2 timmar.
Grilla kotletterna under ugnsgrillen i 10-15 min, vänd då o då.
Smaklig måltid!

3 Comments:

  1. Oh, va gott det låter.. älskar enebärssmaken.
    “Så granner tavla du fick”..ha, ha.. Slit den me hälsan.
    Kom gärna in för det är upprymt inne hos mej.. ta gärna med dej lite kotletter.. för vi ska “bara” ha ärtsoppa med vienerkorv..

  2. Mmmm det låter SÅ underbart gott! Vilka dofter det blir. Fänkål – det var längesedan det!/M

  3. ½ fänkålsstånd. Var hittar man såna den här årstiden?
    Det låter väääldigt gott!

Kommentera