Gratinerade kronärtskockor med ägg

Hör du till dem som brukar ha en burk med kronärtskockshjärtan hemma i skafferiet?
Det gör jag. Men det brukar sällan hända att jag använder dem, kanske i någon gryta eller på en hemlagad pizza. Den har en speciell lite syrlig smak och även konsistensen är något annorlunda jämfört med andra grönsaker och den faller inte alla i smaken.
Nu såg jag ett recept som lät lite annorlunda, så jag gjorde om det lite, till en egen variant, och tyckte den blev god!

Till 2 portioner behöver du:
1 burk kronärtskockshjärtan
½ strimlad purjolök
1 hackad vitlöksklyfta
2 dl frysta gröna ärter
en näve fryst bladspenat
2 ägg
salt, svartpeppar
riven ost som du gillar

Låt skockorna rinna av och hacka dem grovt. Fräs purjo o vitlök i olja, tillsätt skockor, ärter och spenat, o låt fräsa tills allt är tinat och varmt. Salta och peppra och fördela i ugnsform.
Knäck äggen i formen strö över god ost, t.ex parmesan. Baka i 200 grader ca tio minuter tills äggen stelnat.
Servera med en klick yoghurtsås (turkisk yoghurt smaksatt med sambal, salt, lite pressad citron och spiskummin) och gröna blad

En god lättare lunchrätt som gärna kan ätas med ett gott surdegsbröd.

1

16 Comments:

  1. Hörru…jag letade gilla-knappen där :D Så skadad man är!! Kram på’re

  2. Detta lät ju gott, och verkar vara lätt att göra Måste jag prova i helgen

  3. Det var inte vackert, men jag har också en burk i skåpet så jag tackar för inspirationen!
    Dessutom tackar jag för dina kommentarer, du skulle ha sett mitt flin när jag läste kommentaren på när jag kom ut ur garderoben :-)
    EFIT igen på måndag om du är igång!

  4. Tack för tipset.
    /P

  5. Det låter supergott. Jag gillar kronärtskocka väldigt mycket.
    Kram

  6. Alltså kronärtskockshjärtan har jag aldrig ens köpt. Därmed har jag alltså ingen burk i skafferiet. Har ätit dom kanske tre-fyra gånger i mitt liv. Då som tilltugg på en restaurang faktiskt. Gillade absolut smaken. Gillar olika och annorlunda smaker.

    Måste säga att du verkligen är en otroligt duktig kock. Du brinner för matlagning, det känns!

  7. Jag har då och då burkar hemma eftersom de kan ingå i olika recept. Tack för ditt tips. Ska provas.
    Kram!

  8. Det receptet sparar jag, tack! Med andra ord tycker jag det låter gott. Tror jag avstår äggen men serverar grönsakerna tillsammans med couscous istället. :-)

  9. Min yngsta dotter gillar kronärtskockor själv har jag bara smakat det på pizza nån gång för hundra år sen eller så. Men varför inte… kanske dags att testa.
    Kram.

  10. God kväll i Pörtet! Jag lägger in en karta för varje rutt, en per resdag ungefär. Men ibland blir det flera blogginlägg från en och samma dag och då kommer kartan den sista dagen. Kanske att jag lyckas lägga in en över totala resan när vi väl kommit till Sverige i min berättelse ;-)
    Nu ska jag krypa till kojs. Godnattkram!

  11. Har nog aldrig köpt kronärtskockshjärtan någon gång och har bara dem ätit på pizza – väldigt goda i alla fall! här ska nu inhandlas ett par burkar … receptet sparas och ska absolut testas!
    Testade din vitlöksmarinerade strömming i veckan … riktigt gott blev det också!
    Hoppas du får en hyfsat bra dag!
    Kram

  12. Inte på burk, men färska. Så gott. Burk är ju smart utifall att så det kan det bli :-)
    Tipstack!

  13. Jag äter kronärtskockor emellanåt, men då färska. Dom på burk har jag nog bara testat en gång tror jag, tyckte dom var på tok för syrliga.

    Men din rätt såg god ut :-)

  14. Jag har smakat några gånger men inte fallit för smaken. Men då har det varit burkvarianten som jag har bjudits på. Det är säkert godare med färska eller att göra som i ditt recept.
    Kul att du blev nöjd.
    Kram

  15. Har inga burkar hemma på lager…. använder det ganska sällan. Men det här får vi testa framöver. Hoppas att du haft en fin fredag, här har solen strålat mest hela dagen =) Kramen

  16. Mums! Det där skulle min dotter gilla.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.