Här kommer några recept…

Jag har fått ett par riktigt mumsiga recept av nätvänner!
Dem vill jag gärna dela med mig av!

I år är det ett riktigt Karl-Johan-år! Det svämmar över i skogarna av denna fantastiskt goda svamp!
Har du kanske också plockat av dem?

Kajsa har skickat mig receptet
Frasiga Karl Johan-plättar

150 g färsk Karl Johan (eller 20 g torkad som blötlagts i vatten i 20 minuter)
2 stora potatisar
1 hackad vitlöksklyfta
1 ägg
½ dl grovhackad persilja
50 g chevreost (eller grovt riven lagrad ost)
2 krm salt, ½ krm vitpeppar

Skiva svampen. Riv potatisen grovt. Rör ihop svamp, potatis och vitlök med ägget. Tillsätt persilja, smula ner osten. Blanda och krydda. Stek tunna små plättar i smör eller olja ca 2 min/sida på medelvärme. Lägg över på ugnsplåt. Värm i 225 grader 5 minuter strax före serveringen.
Jättegott till grillat eller vegetariskt med en sallad!
Tack Kajsa!

Av Pia fick jag ett recept på
Syltade gröna tomater

1 kg små gröna tomater
Lag:
2 dl 12% ättika
3 dl vatten
6 dl strösocker
1 tsk salt
8-10 kryddnejlikor
några kryddpepparkorn
3 cm färsk ingefära
2 kanelstänger
ev. ett par skivade lökar

Ta bort fästet på tomaterna. Skölj och pricka dem, koka några minuter i vatten, låt rinna av. Blanda ihop lagen, koka upp, lägg i tomaterna och sjud 8-10 minuter, lite spänst ska finnas kvar. Lägg över i glasburk. Koka ihop lagen några minuter på hög värme, slå över tomaterna, förslut och ställ svalt några dagar.
Slå av lagen, koka upp den igen, skumma av och tillsätt ev. lite Atamon.
Låt lagen kallna, slå över tomaterna. Ställ svalt 2-3 veckor.
Gott till kött- och vilträtter!

Senast jag plockade svamp hittade jag jättefina blodriskor! Det är sällsynt, för dom brukar vara maskätna allihop! Jag valde ut dom allra minsta och lagade
Vitlökssvamp

1 liter små blodriskor eller andra riskor (då förvällda!)
5-6 klyftor vitlök
1 knippa dill
svartvinbärsblad
Till lagen:
½ liter vatten och 1/4 dl salt

Koka upp lagen. Klipp dillen fint och skär vitlöken i strimlor. Fodra en glasburk med ett tunt lager svartvinbärsblad. Varva svamp, dill och vitlök. Täck med blad. Häll på den varma lagen. Låt kallna.
Lägg på en tyngd och förslut burken med lock. Förvara svalt.
Servera t.ex med kokt potatis och finskt rågbröd (Fazers osötade) och gräddfil.
Svampen bör användas inom 2 månader.

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.