Läst

Jag har läst…

Av
den
28 oktober 2007

Flyga drake av Khaled Hosseini

Invasionen av Sovjet och talibanstyret ligger fortfarande i framtiden i det Afghanistan som de oskiljbara vännerna Amir och Hassan växer upp i. De uppfostras sida vid sida men lever i helt skilda världar.
Amir är rikemansson och Hassan hans tjänare. Hassan gör allt för Amir och han försvara honom i alla lägen, men när Amir en dag får chansen att återgälda Hassans lojalitet sviker han. Amir förlamas av skuldkänslor och hans handlande leder till att vännerna skiljs åt.
Pojkarnas liv och öden speglas i de dramatiska händelser som sker runt omkring dem. När Svojetstyrkor intar Kabul flyr Amir och hans far landet för att skapa sig ett nytt liv i Kalifornien och vid talibanernas maktövertagande i Afghanistan är de långt därifrån.
I USA tror Amir att han har gjort sig fri från sitt förflutna, men han förmår inte lämna minnet av Hassan bakom sig. Han kan heller inte släppa tankarna på det som sker i hans hemland.

Efter en trevande start så blev den en bra och läsvärd bok! En annorlunda värld, en annorlunda uppväxt med ett komplicerat far-son-förhållande, barndomens vänskapsband och värsta svek, nya och gamla traditioner och värderingar. Och ofantliga skuldkänslor!
Tillsammans blir det en fängslande berättelse från ett avlägset och slutet land.

Nu står jag i kö på hans nya bok “Tusen strålande solar”
Mitt betyg (*)(*)(*)

Projekt Alaris av Theres K Agdler

Projekt Anaris [fjällfragment] handlar om en kvinna som jobbar en sommar som stugvärd i Svenska Turistföreningens fjällstuga Anaris i Jämtlandsfjällen. På ett yttre plan handlar boken om fjällstugan, stugvärdens vardag, 22 vandringar och tre fjällolyckor. På ett inre plan handlar boken om minnen, hur vi handskas med våra minnen. Vad är det vi minns av en händelse egentligen? Är det så att vi fyller ut, använder oss av fiktion även när vi försöker återskapa våra minnen? Andra teman i boken är att hitta en förklaring till något som kanske inte går att förklara, att hitta sin identitet, att testa sina gränser. Och i förlängning av detta handlar boken också om mod, att våga ta itu med saker, både kroppsligt och själsligt.
Romanen utspelar sig under en sommarsäsong och består av tre delar: sommar höstsommar och höst.

Eftersom jag ofta eftersöker ensamhet och fascineras av människor som väljer andra sätt att leva än vi andra, så var detta en önskebok för mig! Skildringen är lågmäld och trovärdig.

Mitt betyg blir (*)(*)(*)

Rödskinn av Sherman Alexie

Rödskinn är en samling berättelser där Sherman Alexie visar upp hela sitt register som författare. Här finns drastisk humor, psykologisk insikt och intensiv känsloladdning.
Alexies historier handlar alla om moderna indianer. Historierna ger en detaljskarp och spännande inblick i deras liv och drömmar, samtidigt som det är djupt allmänmänskliga ritualer och beteenden som skildras; det handlar om osäkerhet och förlust men ännu mera om kärlek och konsten att resa sig mot alla odds.

Detta är första gången Alexies översätts till svenska. Han är både poet, novellist, romanförfattare, filmare och ståupp-artist.
Jag gillade skarpt hans humor och berättarstil. Ett bra sätt att lära känna en ny författare är just noveller. Gillar man inte de två första kan man bara lägga ner läsandet.
Många fördomar om indianer frodas här, att de är fega, alkoholiserade och fattiga. Och dessvärre är verkligheten som sagan, mycket av fördomarna bekräftas! Men också finns bekräftelser på hur indianer lyckas ta sig ur sina reservat, studera och inneha akademiska poster i samhället. Klart intressant!

Mitt betyg (*)(*)(*)

Vad ser du nu av Cilla Naumann

En i taget berättar en väninna, en make, en far och en dotter om kärleken till en och samma kvinna – Anna.
Tillsammans blir deras röster ett närgånget porträtt av en hel familj och en svindlande skildring av hur tiden och minnet strömmar genom människors liv.
Anna är samtidigt barnet och mamman, lekkamraten och älskarinnan, alltid närvarande men aldrig annat än i betraktarens öga.

Intressant sätt att berätta en historia! Annas personlighet och liv nystas upp bit för bit genom de olika berättarna. Historien är mycket välskriven, ganska vemodig och stillsam. Helt klart är att jag ska läsa fler böcker av denna författare, även om jag inte ger just denna mer än betyget
(*)(*)

TAGS
6 kommentarer
  1. Svara

    Mia

    28 oktober 2007

    Önskar jag kunde läsa så mycket som du…kanske den tiden kommer, men efter min utbrändhet så läser jag så mycket långsammare, det är som om jag måste göra det, för att förstå vad det är jag läser, konstigt…
    Svar på din fråga ang köttet, jag skär det i bitar men då blir koktiden en helt annan, i en gryta vill jag att köttet ska vara så mört så det smälter i munnen. I går gjorde jag grytan på gris som fick stå och puttra gott och väl en timme!
    Du snackar om teknikidiot! Men då frågar jag dig: VAD är optisk zoom och stabilisator???
    :s

  2. Svara

    solgudinna

    28 oktober 2007

    Jag önskar att jag hade hunnit läsa lika mycket som du.
    Jag hittade dina sanningar. Fina bilder hade du lagt till också.
    Ha det gott, jag kurerar min förkylning här hemma medans mannaen bowlar med ipren och en bastu.
    Kram. (l)

  3. Svara

    Kicki

    28 oktober 2007

    Jag är glad när jag hinner ett par böcker i veckan, vilket jag gjort nu när jag är förkyld. Jag VILL INTE gå och dra på den här förkylningen en hel månad som du tydligen gjort.
    Men det är lugnt hemma för jag är så hes, så Berra slipper höra mig, jag är mest tyst hela dagarna, så när som på våldsamma och smärtsamma hostatacker. Nej, jag tar inte vitlök i förebyggande, men det kanske man borde. Jag dricker i allafall varmt honungsvatten(c)
    Helgen är över.
    Frossade med ett glas vin till kycklinggrytan (jag KAN laga mat, bara jag vill).
    Kramen Kicki (c)

  4. Svara

    Kersti

    28 oktober 2007

    Jag har läst flyga drake och tyckte mycket om den.
    Projekt Alaris låter som en spännande bok, ska försöka få tag på den.
    Har precis läst den översvämmade hjärnan av torkel Klingberg. En lättläst faktabok om mnne och hur vi kan handskas med all den information vi översköljs av varje dag. Om vikten av att ha ett fungerande arbetsminne. En riktigt intressant bok.

  5. Svara

    Saija

    29 oktober 2007

    Morron!
    Jobbar eftermiddag idag… Fm imorgon. På onsdag åker Jonas iväg och jobbar borta 🙁 tills på fredag. Kommer ni på kalas på lördag?
    Puzz

  6. Svara

    Saija

    29 oktober 2007

    Jag som skrev fel, här är den rätta adressen: http://www.inreda.com/
    Puzz igen

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 66
  • 628
  • 1 606 911
  • 5 038
  • 64 969
Sök här