Marinerad fläskfilé

Här kommer ett tips på den ständiga följeslagaren fläskfilé
I ärlighetens namn är jag inte så himla förtjust i filé, utan finner den ganska smaklös.
Men, det är extrapris på den var och varannan vecka, och därför bestämde jag mig för att göra något av en hel filé

För att marinera en 1 kg-bit fläskfilé behöver du:
3 msk kinesisk soja
½ dl sesamfrö
1 tsk salt
1 tsk grovmalen svartpeppar
2-3 tsk sambal oelek, gillar du hetta tar du större mängden annars den mindre
likadant med pressad vitlök, jag tog tre stora klyftor
1 finhackad gul lök
1½ dl rapsolja

Stek först filén i 150 graders ugn 50-60 minuter. Sväng ihop marinaden, rör om ordentligt. Lägg marinaden i dubbla stora fryspåsar, och när köttet svalnat en aning lägger du ner det i påsen och knyter ihop. Låt den nu stå i kylen ett dygn, vänd lite då och då så marinaden kommer åt överallt.

Nu kan du välja att skiva köttet tunt och servera det kylt eller att försiktigt värma det i ugn och skära tjockare skivor.

Jag valde att äta filén kall med rotsaksgratäng, vitkålssallad, syltlök och duttade över lite marinad.

Köttet blir smakrikt och saftigt!

Tips!
Himla bra bjudmat på buffé när man är många!

0

10 Comments:

  1. Tack, det ska jag testa, för det är ju som du säger, extrapris på den lite då o då…och mat måste man ju ha!!! Kram på’re

  2. Om jag får plocka bort lite av ingredienserna, så låter det jättegott. Vi äter den ofta, gärna med svampsås till.
    Kram

  3. Låter som en marinad i vår smak. Jag tycker att den benfria kotlettraden är bättre än själva filén. Ska absolut testa ditt recept. Tack så mycket! Kram

  4. Oj, vad gôtt det ser ut! Det ska jag testa nå tag. Jag brukar ju gärna marinera köttet innan. När jag köper fläskytterfilé (benfri kotlettrad hette det väl förr i tiden) så skär jag den i 2 cm skivor, bankar ut dem lite och sen lägger dem i plastpåsar, tippar i marinad och mängter runt (blandar om) köttet i påsen och sen ner i frysen. Lämpligt att ta upp, tina och steka eller grilla.
    Kramen.

  5. Mums det låter och ser gott ut. Jag har vid några festtillfällen gjort någon liknande variant. Jag/Vi har serverat den kall tunt skivad tillsammans med potatisgratäng, men numer äter jag hellre rotfruktsgratäng. Kanske ska låta det vara fest en vanlig tisdageftermiddag?!
    Var kommer all fläsk- och fläskytterfilé ifrån? Vad använder man resten till förutom skinka och bacon? Sällan ser jag fläsklägg (färsk helst) i butiken.

    Allt gott till dig!

  6. Tack för detta! Har ett liknande recept som jag gjort många gånger och då när vi varit många som skulle äta. Men jag har sälla gjort det bara till en eller två. Och det går förstås lika bra det. På en buffé har jag serverat rätten kall och med en fransk potatissallad. Fungerar ju också bra att frysa in en del av filén och äta vid senare tillfälle.
    Ska helt klart testa ditt recept nu när jag är i den spanska sommarstugan och inte har min receptpärm med mig.
    Kram!

  7. Jag är inte heller så förtjust i fläskfilé men om jag äter det så vill jag absolut ha den i marinad. Din marinad låter god!

  8. Taget! Inte visste jag att man kunde lägga köttet i marinad EFTER det stekts… Är då ingen mästerkock direkt;-) Fläskfilé är inte direkt min favo heller. Inte bara att den smakar ingenting, utan den blir ju lätt så himla torr också om man inte steker den skivad i några minuter på båda sidor. Ett toppen recept:-)

  9. Marinad gör underverk med vilken köttbit som helst. Låter gott det du lagat. Kram

  10. Lät himla gott! Lite annorlunda att marinera köttet i efterskott. Annorlunda för mig i alla fall – tror att jag bara gjort det när jag lagat tjälknöl (vilket jag tyvärr inte gör längre – törs inte lämna vår lilla bänkugn igång så länge även om det är en relativt låg temperatur…)

    Ha en fin söndag!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.