Marockansk potatisgryta

Jag tycker det är knepigt med födointag när det blir så här varmt så länge.
Jag önskar man skulle klara sig utan mat då, men inte heller!
Däremot är matlagningslusten som bortblåst, och ensam ställer jag mig inte vid grillen.
Sallad i all ära men till sist säger min mage ifrån att det blir lite för svårsmält..

När jag en dag tog en titt i kylen hittade jag några färskpotatisar, lök, morot, squash o en klyfta vitkål.
Kul va?
Men jag skred till verket och tog hjälp av ett recept på marockanska…

Jag klyftade 2 lökar som fick fräsa i olja i en stekgryta några minuter. Sen åkte det 3 hackade vitlöksklyftor i. Ner med de lite ovanligare kryddorna, 2tsk spiskummin, 2 tsk koriander och en nypa chiliflingor. Fräste nån minut, tillsatte skivade morötter, skivad squash, tjockt skivad potatis, ca 500 g. Rörde runt i oljan i pannan och slog på ett par dl grönsaksbuljong. Pressad citron och skal från 2 citron åkte ner i grytan som sedan fick puttra en stund innan jag tillsatte vitkålen, saltade och pepprade. Jag lät grytan småkoka ca en halvtimme och hade i lite mer buljong när det behövdes.

Kanske ser det inte så aptitligt ut men smakerna satt!
Jag tog lite chilibearnaise till serveringen men turkisk yoghurt smakar också bra. Lite bröd att doppa i det goda spadet är inte fel…
Lätt som en plätt och god vardagsmat, helt vego!

0

12 Comments:

  1. Det ser VISST gott ut!!! Nä, allt arbete vid spisen känns inte alls lockande, jag har inflyttningsfika till dom som har hjälpt oss att flytta nu på lördag…ingen mat den här gången, bara fika :) men det innebär en del bakning, fast det har jag klarat av det mesta på tidiga morgnar….bara bullar kvar och att lägga ihop en smörgåstårta, smidigt :)
    Kram på’re

  2. Tack för bra tips! Har absolut ingen lust att laga mat i denna värmen men att få ihop denna gryta skulle jag nog orka med.
    Idag blir det dock lite rester.
    Kram!

  3. WOW … ser verkligen gott ut! Tack för receptet – ska absolut prövas, men det får vänta tills det lir lite svalare :)
    Kram

  4. Tack för receptet! Håller med dig, det är inte bara torka ute, det är idétorka på mat också! Idag blev det kokt potatis, stekt färsk vitkål som sedan fick sällskap av en grönsaksbuljongtärning och en skvätt grädde och lite vatten , det fick koka ihop undertiden jag stekte på några korvar med högkötthalt. Kram

  5. Håller inte alls med dig. Din marockanska gryta ser väldigt, gott och framförallt autentisk ut. MUMS! Beundrar dig att du ställer dig vid spisen i den här värmen, då du verkar lida av betydligt mera av den än jag. Å jag orkar då inte, speciellt inte gör varm mat.
    Träffade en kompis på stan idag. Hon föreslog en indier. Älskar indisk mat – på hösten/vintern alltså, men inte i 35 graders värme inomhus. Ute gick det inte att sitta heller, då alla platser som låg i skuggan var upptagna såklart. Då svettades till och med jag kan jag säga. Konstigt egentligen, för indierna äter ju kryddstark mat året om. Å där är ju ännu varmare än här…

  6. Vilken fantasifull rätt du fick till. Ser visst gott ut, men jag är feg för att prova okända kryddor.

  7. Det går att få till nya spännande rätter med relativt enkla medel. Gott blev det säkert också :D

  8. Det låter som något jag skulle kunna tänka mig att testa. Ingredienserna har jag hemma utom vitkålen. Matlagning i den här värmen är inte speciellt kul. Kram

  9. Vilket fint recept, för den som äter potatis igen och då äter nästan enbart potatis! :)
    Detta ska jag laga ikväll.
    Tyvärr är min matlust lika stor vare sig det är varmt eller kallt. :)
    Hoppas du har det bra!
    Kram/Bia

  10. Nej det är inget kul att grilla ensam. Det gör jag inte heller när mannen är ute och reser. Äter mest sallad till lunch men sen till middag vill jag ha “riktig” mat. Blir mycket lax och kyckling här. Det där låter väldigt gott och spännande. Skulle bytt ut vitkålen mot något annat.
    Hoppas det är bra annars förutom värmen! Kram

  11. Lät gott det där – men jag skulle ha skippat morötterna ;-)

    Ha en fin fredag!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.