Matnyttigt

Mat är ett av mina största intressen, både att tillaga och att äta upp den! Jag är en svampoman, soppoman och äggoman!
Jag började samla på recept i skrivböcker i början av 80-talet och det har blivit en ansenlig mängd genom åren! Jag har ingen kockutbildning men jag har drivit värdshus och även grillkiosk under de senaste tio åren, så jag räknar mig som en riktig matmamma!
På min hemsida vill jag gärna dela med mig av de alster jag samlat på under så lång tid. Jag har hämtat recept ur veckotidningar, mattidningar, kokböcker och svampböcker. Tyvärr skrev jag inte upp källan till de olika recepten då det aldrig var aktuellt med någon publicering. Därför kan jag inte redogöra för samtliga källor till mina recept. Under svamprecept förekommer dock ett antal recept från “Svampkokboken” Prismaförlag av Dieter Endom, Pelle och Ingrid Holmberg.
Alla recept är provlagade och avsmakade, samt ibland reviderade.
Låt er väl smaka!

Recept
Desserter
Fisk & Skaldjur
Gröna & Sköna rätter
Inälvsmat
Nötkött
Fläskkött
Fågel
Vilt
Korv
Sallader & Soppor
Såser
Smått & Gott
Matiga bakverk

Svamp
Kantarell
Soppar
Kremlor
Fårticka
Fjällig bläcksvamp
Taggsvamp
Karl Johansvamp
Rynkad tofsskivling
Riskor
Blandsvamp

Matordlista
Asiatisk ordlista
Ovanliga grönsaker
Smaktillsatser

Fisk
Sötvattenfisk
Saltvattenfisk
Plattfisk

Övrigt
Kökstermer
Portionsberäkning
Så fruktkärnor och frön
Ätliga växter i naturen

Finsk julmat

Asiatisk ordlista

Asiatisk-Japansk livsmedelslista ABALONE En snäcka med fast, tätt och gråbrunt kött. Den är mycket exklusiv. Snäckan är ofta ångkokt eller brynt och den säljs torkad, färsk, konserverad eller fryst. AEMONO Rätter med grönsaker och fisk eller kött, tillagade, blandade och serverade med sås AGAR AGAR Utvinns ur alger och fungerar som gelatin. Behöver koka för …

View page »

Blandsvamp

Omelettpizza Receptet ska ses som ett uppslag, variera efter tycke och smak. Ta vad du har i kylskåpet! Till 2 port./en stekpanna 4 ägg 3 msk vetemjöl 1 msk vatten 1 msk olja ½ burk tomater eller t.ex färdig svampstuvning som jag använde istället 200 g riven ost salt, peppar o oregano (jag hade i …

View page »

Desserter

En god bröllopstårta 2 kilo kärlek ½ kilo ungdom 2 ½ hg skönhet 5 hg mildhet 5 hg överseende 5 hg självuppoffring 5 hg finhackat förstånd 5 hg gott humör 2 msk härliga gräl ½ l bubblande skratt 1 kopp sunt förnuft 25 gram blygsamhet Placera kärlek, skönhet och midlhet i ett vackert möblerat hus. …

View page »

Finsk julmat

FINSK JULMAT Julmaten i Finland o Sverige är ganska lika, vi äter skinka, köttbullar, sillar, laxar, lutfisk o inkokta grisfötter, men innehåller också avvikelser. I Finland är det inte vanligt att äta revbensspjäll, ugnsomelett med svampfyllning eller rödkål. Istället har vi alla goda lådorna: sötad potatislåda, morotslåda, kålrotslåda o leverlåda. Här har jag försökt samla …

View page »

Fisk och skaldjur

Läs mer om hur man tillreder fisk HÄR! ********** Thailändska räkor 4 personer Recept av Teresa Bolin/Vardagskockarna 1 kg oskalade räkor 1 burk (400 g) hela tomater 2 paprikor 3 msk olja 1 msk curry 2 vitlöksklyftor 1/2 tsk paprikapulver en aning cayennpeppar 3-4 msk chilisås 1/2 tsk salt 1 dl vispgrädde 1. Tina och …

View page »

Fjällig bläcksvamp

Fjällig bläcksvamp har en mild fin smak och används i regel i stuvningar och som blandsvamp. Kan kryddas med salt, vitpeppar, ingefära, vitlök och milda örtkryddor. Den kan inte lufttorkas men det går utmärkt i torkapparat där det går snabbt. Då blir den vit, fin och god. Efter blötläggning och tillagning smakar den som färsk, …

View page »

Fläskkött

Finsk fläsksås Det här är min älsklingsrätt, har varit enda sedan barndomen. Den är enkel att laga, få ingredienser, supergod och fettbildande! Jag unnar mig fläsksås när jag trampat runt i skogen hela dagen. På grillen sprang skogshuggarna benen av sig när de visste att vi serverade fläsksås. Du behöver: rimmat fläsk i skivor Gul …

View page »

Fågel

Bengalisk kyckling En jätteenkel, smakrik rätt som du själv väljer hetta på! Ju mer kryddor, desto godare tycker jag! Du behöver (till 4 p) ca 700 g kycklingfilé 1½ dl turkisk yoghurt 1 msk malen ingefära el. gärna riven färsk 1 hackad vitlöksklyfta (eller två..) 1 tsk chilipulver 1 msk malen koriander ½ tsk salt …

View page »

Fårticka

En del tycker att färska fårtickor, skurna i skivor och stekta som biff är en läckerhet. Andra tycker inte om konsistensen o mal den hellre till färs. Den är utmärkt att använda som utdrygning då den är svårsmält. Konservering, frysning, insaltning och inläggningar lämpar den sig väl för Gryta på fårticka 3 stora lökar 25 …

View page »

Gröna rätter

Karamelliserad fänkål 6p 3 stånd fänkål 2 msk olja eller smör 2 dl grönsaksbuljong ½ dl råsocker eller farin 1 dl vitvinsvinäger 1 tsk torkad timjan Ansa o skär fänkålen i kvartar. Skär bort rotstocken. Hetta upp fettet i en djup stekpanna. Lägg i fänkålen o stek den runt om tills den är gyllenbrun. Tillsätt …

View page »

Inälvsmat

Antingen så gillar man det, eller så avskyr man det, tror inte det finns något mellanting. När vi serverade lever som husmanskost på grillen, var kunderna klart uppdelade i två läger! För eller emot! Här hittar du även andra udda delar som tunga, grisfötter o oxsvans. BRÄSS Ett annat namn på thymuskörteln hos kalv o …

View page »

Kantarell

Kantareller på rösti 1 liter kantareller 5 potatisar 1 ägg Salt, peppar Smör Olivolja 1 schalottenlök 1 dl grädde eller creme fraiche 1 msk kryddgrönt Riv potatisen grovt, krama ur vätska. Blanda med ägget, salta o peppra. Hetta upp lite olja o smör, lägg i potatissmeten, platta ut till en kaka. Stek gyllenbrun på bägge …

View page »

Karl Johansvamp

Krupnik – polsk svampsoppa 3 dl torkad Karl-Johan 60 g korngryn 30 g smör 2 stora mjöliga potatisar 1½ liter buljong Salt, peppar, persilja Hetta upp buljongen, häll lite av den över den torkade svampen, låt stå i en skål o dra i 30 minuter. Häll korngrynen o hälften av smöret i buljongen, låt sjuda …

View page »

Korv

View page »

Kremlor

Sillkremlor räknas till kryddsvampar, övriga kremlor har mild fyllig smak som bara behöver lite salt o peppar för att smaka gott. Med hjälp av torkolla går det bra att torka kremlor. Av torkade sillkremlor får man ett gott svamppulver med kryddig smak. Konservera gärna hela hattar, eller frys dem! Råsallad på kremlor 2 liter kremlor …

View page »

Kökstermer

BEURRE MANIE Smör som knådats ihop med lika mycket mjöl för att reda såser. Tillsätts under vispning till den kokande vätskan BLANCHERA FÖRVÄLLA AVKOKA Koka upp hastigt i saltat vatten, slå av vattnet efter ett par minuter o skölj i kallt vatten BLONDERA Fräsa lätt i litematfett så att råvaran mjuknar o tar en aning …

View page »

Matiga bakverk

Ryska Blinier 30 pannkakor 40 g jäst 5 dl varmt vattten 1 kg bovetemjöl salt 2 msk socker 2 lätt vispade ägg 60 g smält smör drygt 1 l varm mjölk Lös upp jästen i vatten och tillsätt 500 g mjöl. Blanda till en jämn smet, täck med duk, låt jäsa ca 1 timme eller …

View page »

Murklor

Giftet i stenmurklor kallas gyrmitrin, ett lättflyktigt gift som verkar även i små mängder. Murklor måste alltid kokas av varvid en del av den goda smaken försvinner. Därför bör de vid tillagning få puttra sakta en stund i smör. Då framträder de smakämnen som finns kvar. Ät inte murklor för ofta och ge inte murkelrätter …

View page »

Nötkött

Mustig rödvinsgryta 700 g grytbitar av nöt     150 g rimmat sidfläsk 1 gul lök    2 stora morötter 6 dl champinjoner 3 msk vetemjöl 1/2 dl tomatpuré 1 buljongtärning 5-6 dl rödvin salt,soja,svartpeppar timjan Tärna köttet, bryn i stekpanna. Lägg över i gryta, krydda o pudra över vetemjölet. Rör ut tomatpuré o buljongtärning i …

View page »

Ovanliga grönsaker

BAMBUSKOTT Råa kokas i bitar i lättsalta vatten 30 min. På burk kan de ätas som de är. Det som blir över bör man täcka med färskt vatten o placera lufttätt i kylen. Används i Japan i sukyaki BITTERGURKA Kallas även balsamäpple. Bitter, bör ångkokas. Vanlig i kinesiska soppor. GLASÖRT Påminner om tång. Ångkoka eller …

View page »

Plattfisk

FLUNDRA En fisk som äts året om. Vanligast i Östersjön, fiskas även i Medelhavet. Smakar något mindre än vanlig rödspätta. En mycket benrik fisk som vanligast säljs i fileér. HÄLLEFLUNDRA Bäst under höst o vinter. Säljs styckad eller som små fiskar på 1-3kg PIGGVAR Kan bli upp till en meter lång. Det fasta vita köttet …

View page »

Portionsberäkning

Hur mycket går det åt? De här portionerna är beräknade för en trerätters middag DRYCKER En flaska starksprit ger 32 glas Champagneflaska räcker till 5 personer Vin: räkna med en halv flaska per person BRÖD Vanligen 2 skivor/person eller ett kuvertbröd. En baguette räcker till 5 personer FISK När det gäller hel fisk räknar man …

View page »

Riskor

Lämpliga att efter avkokning salta in och göra inläggningar på Vitlöksmarinerade riskor 5 dl små avkokta riskor 2 msk torkade örtkryddor 1 dl olivolja ¾ dl vitvinsvinäger 2 tsk salt 3 vitlöksklyftor Lägg svampen tillsammans med örtkryddorna i en glasburk. Koka upp lagen. Häll den heta lagen över svampen. Låt svalna, förvara svalt. Efter 4-5 …

View page »

Rynkad tofsskivling/Rimskivling

I Tyskland kallas rimskivlingen för “skogschampinjon”. Den har mycket god smak och är god att koka buljong på. Hattarna passar väl för torkning, men endast de små fräscha. Den går bra att konservera och frysa, även om hatten tenderar att bli allför lös i konsistensen efter några månader. Den är för god att salta in …

View page »

Sallader och Soppor

Kryddig linssoppa 4p. 1 gul lök 2 morötter 1 zucchini 2 tsk riven ingefära 1 tsk spiskummin 1 tsk koriander 1 tsk gurkmeja 2 msk olja 400 g linser på burk 1½ l grönsaksbuljong 1 dl couscous 1 msk pressad citron 2 krm salt 2 krm svartpeppar Skiva löken, ansa morötterna o dela dem o …

View page »

Saltvattenfisk

ANJOVIS En liten fisk som man ofta lägger in i lag, olja eller salt. Anjovis, eller sardell som den heter tillagad, är en viktig ingrediens i många rätter från Medelhavet. Dess eteriska olja används till att smaksätta soppor o såser, medan sardellsmör o –pasta främst används till att täcka kött o fisk innan de tillagas. …

View page »

Smaktillsatser

Världen krymper, så också i vår matkultur. Många olika influenser ger oss nya maträtter och nya recept. Ibland kan man undra över ingredienser i ett recept, här några exempel på smaksättningar till maträtter från hela världen: CHILISÅS En tjock kryddig sås, tillverkad av chilifrukter, socker, vinäger, vitlök och kryddor. Används ofta till att förtjocka såser. …

View page »

Smått och Gott

Karljohan-snacks med dip 2 liter färsk Karl Johan Salt, vitpeppar ½dl vetemjöl 2 ägg 1½dl ströbröd 50 g smör Dipsås: 3 dl gräddfil Saft av ½ citron 1 hackad rödlök 1 gräslöksknippe Salt,cayennepeppar Blanda ihop såsen. Ställ svalt. Skär svampen i skivor, salta, peppra o låt stå någon minut. Doppa skivorna först i mjöl sedan …

View page »

Soppar

Röd curry på smörsopp 1-2liter smörsopp 1 tsk röd currypasta 2 msk rapsolja 1 burk creme fraiche 1 tsk farinsocker Basilika Stek svampen o curry i oljan. Tillsätt creme fraiche, koka ihop. Smaka av med socker o basilika. Servera till grillbiff! Lammgryta med spetskål och svamp 4 pers 600g benfri bog eller bringa av lamm …

View page »

Så fruktkärnor och frön

SÅ FRUKTKÄRNOR OCH FRÖN ANANAS Ananas comosus Härstammar från Brasilien och Paraguay. Columbus tyckte ananasen såg ut som en stor tallkotte, därav det engelska namnet pineapple. Odling: Förökas med den lilla bladrosett som finns ovanpå frukten. Skär ett diagonalt snitt precis vid basen ner ca 2 cm. Gör ytterligare ett snitt från andra sidan så …

View page »

Såser

Enbärssås: 10 krossade enbär 1½ msk smör 2 msk mjöl 2½ dl buljong 1½ dl rödvin ½ tsk salt 1½ msk vinäger 2 msk vinbärsgelé 1 msk soja Krossa enbären. Bryn smör o mjöl. Späd med buljong och rödvin. Tillsätt krossade enbär, salt, vinäger, gelé o soja. Låt koka några minuter. Sila. Servera till färsrätter …

View page »

Sötvattenfisk

ABBORRE Kan köpas året om. För att vara som finast har den ett idealformat på 30 cm längd o bör vägen mellan 200-400 gram. Det möra, fasta o vita köttet har en mild smak. Rik på niacin, B12, fosfor o kalium. FORELL De vanligaste sorterna är bäckforell, regnbågsforell o brun forell. En typisk sommarfisk. Det …

View page »

Taggsvamp

Taggsvamp passar för att läggas in eller malas till färs. Kan användas för utdrygning i köttfärs eller vegetabilisk färs. Den går bra att frysa, salta in och passar inlagd i ättikslag. Taggsvampsfyllda petit-chouer 20 st Fyllning: 7½ dl (150g) färsk taggsvamp 20 g smör 2 finhackade schalottenlökar Salt,peppar ½tsk riven pepparrot 2 msk creme fraiche …

View page »

Tillagning av fisk

Fisk från havet läggs i kallt vatten i gryta, medan fisk från sjöar o vattendrag smakar bäst när den läggs i kokande vätska. FJÄLLA O RENSA Använd sax för att klippa av fenor o dylikt Ett enkelt sätt att fjälla en fisk består i att hastigt doppa den i kokande vatten. Eller stryk den med …

View page »

Vilt och lamm

Lammgryta med spetskål och svamp 4 pers 600g benfri bog eller bringa av lamm 2 msk olja 5 dl svampbuljong 300 g spetskål (eller salladskål) 12 små steklökar 2 vitlöksklyftor 2 msk smör 8 dl soppar Salt,peppar efter smak Saften av ½ citron 2 msk färsk timjan eller lite torkad Skär köttet i tärningar, bryn …

View page »