Fårticka

En del tycker att färska fårtickor, skurna i skivor och stekta som biff är en läckerhet. Andra tycker inte om konsistensen o mal den hellre till färs. Den är utmärkt att använda som utdrygning då den är svårsmält. Konservering, frysning, insaltning och inläggningar lämpar den sig väl för

Gryta på fårticka
3 stora lökar
25 g smör
1 liter grovt skivade o förkokta fårtickor (ca 2½ liter färsk svamp)
1 tsk salt
1 msk mjöl
2 msk tomatpuré
5 dl svampspad
4 tsk stött torkad svamp
Persilja

Klyfta löken, bryn i 10 minuter på svag värme. Tillsätt svampen, salt, mjöl o tomatpuré. Späd med vätskan. Tillsätt den torkade svampen o låt småputtra i 20 minuter. Servera med kokt potatis o tomater.

Vild fårticka
1 liter ansad fårticka
2 dl buljong
2 msk smör
1 1/2 dl grädde
1 krm vitpeppar
Salt
1 krm timjan
1 msk riven mesost
1 msk vetemjöl

Dela svampen i stora bitar. Bryn i smör med vitpeppar och timjan i tjockbottnad kastrull. Späd med buljong, låt puttra lite. Späd med grädde och koka 15 minuter. Salta, ha i mesosten. Rör ut mjölet i lite vätska, häll i. stuvningen. Koka 3-4 minuter. Servera som förrätt i nygräddat pajskal eller i krustader.

Bakåt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *