Fisk och skaldjur

Läs mer om hur man tillreder fisk HÄR!
**********

Thailändska räkor 4 personer
Recept av Teresa Bolin/Vardagskockarna

1 kg oskalade räkor
1 burk (400 g) hela tomater
2 paprikor
3 msk olja
1 msk curry
2 vitlöksklyftor
1/2 tsk paprikapulver
en aning cayennpeppar
3-4 msk chilisås
1/2 tsk salt
1 dl vispgrädde

1. Tina och rensa räkorna. Häll spadet av tomaterna och skär dem i bitar. Dela och ta bort kärnhusen ur paprikorna, skär dem i strimlor.
2. Värm oljan i en traktörpanna. Tillsätt curry, pressade vitlöksklyftor, paprikapulver och cayennepeppar. Lägg i räkorna. Rör om och låt dem dra åt sig en stund. Ta upp räkorna på ett fat så länge.
3. Lägg istället i de skurna tomaterna och paprikan i pannan. Tillsätt chilisås och salt. Koka grönsakerna på svag värme under lock ca 10 minuter.
4. Tillsätt grädden och koka några minuter utan lock så att grönsaksröran blir tjock. Lägg till sist i räkorna och låt dem bli varma i den kryddiga röran.
5. Servera genast med kokt ris och vitt bröd att doppa i såsen.
Man kan ha mer räkor, eller mer tomat, mer paprika eller mer grädde. Helt efter eget huvud. Jag har provat att göra laktosfritt, det funkar prima. Soya eller havre grädde har jag inte provat, men det fungerar säkert bra det också.
Godast blir det så klart om man köper stora oskalade räkor och skalar dem. Men färdigskalade fungerar bra det också.

Gott till torsk!

Vitlök o sardeller
Blanda samman 10 finhackade sardellfileér, 2 finhackade vitlöksklyftor o 2 msk rivet citronskal. Fördela röran ovanpå torsken. Täck med 2 skivade tomater o pensla med 1 msk olivolja. Baka i ugn i 175 grader ca 15 min.
Musslor o kapris
Rör ihop 2 dl avrunna o grovhackade musslor i vatten, 2 msk kapris o 2 msk finhackad purjo. Fördela över torsken. Täck med 2 skivade tomater, pensla med olivolja o baka i ugn i 200 ca 10 min.

Torskgryta 4p

400 g torsk- el. hokifilé i bitar
5 potatisar
6 salladslökar
4 dl kraftig fiskbuljong
4 kryddpepparkorn
salt, peppar
4 tomater
3 hårdkokta ägg
½ knippe dill
Skär potatisen i mindre bitar o salladslöken i tunna skivor. Koka mjuka med fiskbuljonen o pepparkornen. Lägg fiskbitarna ovanpå, salta o peppra. Rör inte om, lägg på ett lock o låt koka färdigt på eftervärme. Skär tomaterna i små bitar o lägg ovanpå torsken. Hacka äggen o fördela på tomaterna. Lägg på locket o låt allt bli varmt på eftervärme.

Senapslax med stekta äpplen 6p

1 kg färsk laxfilé
1½ tsk salt
1 tsk strösocker
1 msk pressad citronsaft
Panering: 1 msk svensk senap
½ msk dijonsenap
½ tsk mald ingefära
1 krm mald kryddnejlika
1 krm mald kryddpeppar
1 äggula
2 msk ströbröd
Äpplen: 4 röda o gröna äpplen
1 msk olja
1 msk strösocker

Bena ur fisken. Gnid in fisken med salt, socker o citronsaft, svep in i plastfolie, låt ligga i kyl över natten.
Blanda paneringen utom ströbrödet, bred på laxen, sikta över ströbrödet. Stek i 200 grader 20-25 min.
Skär äpplena i klyftor. Skär bort kärnhusen. Lägg dem i en plastpåse med olja o strösocker. Blanda. Stek i grillpanna tills de fått fin färg. Servera laxen med potatisgratäng o finstrimlad sallad.
Ett juligt alternativ till icke-kött-ätare!

Apelsinsmör till stekt fisk 4p
8 anjovisfileér
4 msk rumsvarmt smör
2 tsk rivet apelsinskal
1 msk pressad apelsin
2msk hackad gräslök
Hacka anjovisen. Blanda med smör o övriga ingredienser. Rulla till en rulle i plastfolie, ställ kallt.

Tandoorilax 4p.
600 g laxfilé eller 4 färdiga bitar
1 msk tandoorikrydda
1 buljongtärning
5 dl vatten
2 dl matlagningsyoghurt
2 dl couscous
1 zucchini
½ purjo
1 burk kikärtor
2 tomater
1 citron
Persilja
1vitlöksklyfta
Salt

Blanda yoghurt o tandoori. Lägg laxen i marinaden en stund, lägg sedan över den på ugnsfat, stek i 12 min 200 grader. Gör couscousen med buljong. Skär grönsakerna i bitar, blanda ner i couscousen liksom kikärterna. Pressa i vitlök o citronsaft. Salta. Strö över persilja.

Pastasås med musslor och gorgonzola 4p
1 finhackad gul lök
2 pressade vitlöksklyftor
2 msk margarin
1 röd paprika
1 grön paprika
1 stor burk musslor (400g)
1½ dl musselspad
1 dl creme fraiche
50 g gorgonzola (eller ädelost)
2 krm salt, svartpeppar, persilja

Fräs lök o vitlök några minuter. Strimla paprikan, låt fräsa med 5 min. Tillsätt musselspad, creme fraiche o ost. Koka några minuter. Krydda. Blanda i musslor o persilja. Värm hastigt.

Ostgratinerad torsk med musslor och kremlor 4p
600 g torskfilé
5 dl mjölk
6msk smör
2msk mjöl
1 svampbuljongtärning eller kanske lite svamppulver)
Salt,peppar
5 msk riven ost
1,5 l kremlor
1 hackad rödlök
150 g musslor på burk
Hackad persilja
Till servering: pressad potatis eller mos

Salta o lägg fisken i en låg kastrull. Häll över mjölken, låt sjuda 6 min. Smält hälften av smöret i en kastrull, rör ner mjölet . Späd med mjölken o buljongtärning. Sjud 5 min. Salta o peppra. Lägg fisken i ugnsform, häll över såsen. Strö över osten, gratinera i 225 grader ca 15 min. Dela svampen i bitar, stek i smöret tillsammans med rödlöken. Tillsätt musslor, värm upp. Salta o peppra, strö över persilja. Lägg såsen runt fisken.

Laxfilé och smörsopp på spett
600 g laxfilé
16 smörsoppshattar
8 skivor bacon
4 träspett
Marinad:
2 dl vitt vin
Rivet skal av ½ citron
Saft av ½ citron
½ dl rapsolja
2 vitlöksklyftor
1 tsk vitpeppar
Sås: 3 dl gräddfil
1 finhackad rödlök
½ dl finskuren basilika
Salt, peppar

Dra ur benen ur laxen, skär i 3cm kuber. Rör ihop marinaden, blanda i laxen, täck med plastfolie, ställ i kylen 1 timme. Förväll svampen i lättsaltat vatten. Låt rinna av o kallna. Trä laxen på blötlagda spett växelvis med svamp o bacon. Salta, stek spetten sakta i panna eller på grill. Servera med rotsaksgratäng och såsen.

Fräscha frysta kräftor
Till 1 kg kräftor:
2 1/2 l vatten, 3/3 dl salt, 3 sockerbitar, 2msk dillfrö o färska dillkronor
Koka upp vatten, salt, socker o dill. Låt koka 10 min. under lock. Ta bort dillkronorna. Låt lagen kallna. Häll av spadet från de tinade kräftorna, varva kräftor o nya dillkronor o häll den kalla lagen över. Låt stå kallt ca 1 dygn.

Kräftbuljong
Häll kräftskalen tillbaka i lagen. Häll i 1l vatten, några dl vitt vin o en klick tomatpuré. Koka upp, låt koka sakta under lock några timmar, minst 2. Sila av buljongen, frys ner t.ex. i istärningsblock eller små burkar. Gott att blanda ner i t.ex. pastasås med skaldjur, fiskgrytor el dyl.

Räkfyllda frukter 4 pers
2 apelsiner
2 grapefrukter
En klase blå vindruvor
500g frysta räkor
1 dl hackad dill

Dela frukterna, gröp ur fruktköttet, skär i små bitar. Tina o skala räkorna. Blanda räkor, dill och halverade vindruvor med fruktköttet. Fördela i fruktskalen. Trevlig helg!

LAXKNYTEN MED LINGONSÅS (Ur boken Spisrosor)

600 g lax i skivor
2 burkar gourmet färskost
dill, svartpeppar
salt
citronsaft
Kokspad: torrt vitt vin
½ liter fiskbuljong
färsk basilika
Sås:
3 dl stark fiskbuljong
½ l lingon
2 dl vispgrädde
1 msk maizena
vatten, salt, vitpeppar, lite socker

Förbered såsen först. Krossa lingonen. Koka dem i fiskbuljongen 30 minuter, sila spadet. Tillsätt kryddorna och grädden. Låt koka upp. Red såsen vid behov. Smaka av.
Bred ut laxskivorna, salta och peppra och droppa lite citronsaft över. Bred färskost på varje skiva, vik kanterna och rulla ihop till ett knyte. Lägg laxknytena i ett lågt kokkärl och häll över kokspadet. Sjud dem ca 7 minuter. Lyft de kokta knytena på tallrikar. Häll en spegel av sås runt varje knyte.

Currylax (ur boken Spisrosor)

800 g laxfilé
6 msk smör
3-4 msk curry
3-4 dl grädde
3 fiskbuljongtärningar
smält smör

Pensla en ugnsform med smält smör.
Skär laxen i skivor och snurra ihop dem likt rosor. Lägg den i formen.
Smält smöret i en kastrull, fräs curryn i smöret, häll i grädden och smula i buljongtärningarna. Låt koka några minuter under omrörning. Smaka av.
Häll såsen över fisken och stek den i 200 grader ca 30 minuter. Täck vid behov med folie
Servera med kokt jasminris och en syrlig sallad

Bakåt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *