Fläskkött

Finsk fläsksås
Det här är min älsklingsrätt, har varit enda sedan barndomen. Den är enkel att laga, få ingredienser, supergod och fettbildande! Jag unnar mig fläsksås när jag trampat runt i skogen hela dagen. På grillen sprang skogshuggarna benen av sig när de visste att vi serverade fläsksås.

Du behöver:
rimmat fläsk i skivor
Gul lök, en per person
vetemjöl
farinsocker
buljong gjord på tärning
salt och peppar

Stek fläsket i omgångar utan tillsatt fett i teflonpanna. När du stekt ena sidan strör du över lite vetemjöl (ca 1tsk) över skivorna. Peppra. Lägg över skivorna i gryta. Stek den skivade löken i fettet från fläsket. När det är gyllenbrunt, strö över en knivsudd farinsocker (strösocker duger också). Lägg över i grytan. Skölj pannan med lite buljong, häll över i grytan. Såhär varvar du tills allt är stekt. Det ska vara så mycket buljong att fläsket o löken täcks. Nu sätter du på potatiskastrullen, medan du låter fläsket puttra på minsta värme. Smaka av, peppra mer om du vill.
Till denna delikata måltid serverar du Fazers osötade rågbröd, doppa gärna bröd i såsen o mumsa i dig!

Örtfilé i potatisdike 4p

600g fläskfilé
1 apelsin
Rosmarin
½ tsk malen ingefära
2msk soja
2msk rapsolja
4 portioner mos utrört med 1 ägg
Fräs: 2 hackade vitlöksklyftor
2 msk olivolja
1 fintärnad squash
2 tärnade paprikor
1 tärnad purjolök
Örtsalt

Putsa filén. Riv skalet av apelsinen. Pressa ur saften. Blanda med kryddor, soja o olja i platspåse. Stoppa i filén, lägg i skål i kylen att marinera minst 4 timmar, gärna ett dygn. Vänd ibland. Ta upp filén ur påsen, spara marinaden. Bryn köttet i olja, låt steka 10 min på lägre värme. Fräs vitlök o grönsaker i olja, salta. Häll på marinaden, stek på svag värme 5 min.
Fördela moset på ugnsfat. Gör två diken i moset. Lägg grönsaksfräset i det ena o filén skuren i skivor, tätt i det andra. Ställ på andra falsen i 225 grader ca 15 min.

Löksås med kantareller och fläsk
1 blomkålshuvud
4 lökar
1 liter kantareller
400 g rimmat fläsk
2 msk smör
2 msk mjöl
4 dl mjölk
Salt, peppar
Kyndel, persilja

Ansa blomkålen, skär underifrån ett djupt kryss i stocken. Lägg det i kokande saltat vatten, sjud sakta tills färdigt. Låt rinna av. Hacka lök, tärna fläsket, stek tillsammans med svampen i lite fett. Strö över mjölet, rör om, späd i mjölk. Krydda, låt sjuda 5 min. Lägg upp blomkålshuvudet helt på stort fat. Häll över såsen.

Köttfärsgrotta 4 personer
Receptet från Laila på Lallaland

½ dl ströbröd
1½ dl vatten
1 tsk salt
1 krm peppar
400 g blandfärs
1 ägg
______________

Skinka och vitlök:
1 ask färskost (med vitlökssmak)
100 g rökt skinka
1 dl gräslök (klippt)

Fetaostfyllning med oliver och tomat:
100 g fetaost
1 dl gröna oliver (hackade)
2 tomater (tärnade)
2 tsk timjan

Het fyllning med chilipeppar:
1 röd paprika (tärnad)
1 gul lök (hackad)
1 chilipepparfrukt (urkärnad och finhackad)
100 g gräddost (tärnad)
1 msk chilipulver.

Blanda ströbröd, vatten, salt och peppar. Låt stå och svälla ca 10 min. Blanda i färsen och äggen.
Arbeta färsen till en smidig smet. Lägg den i en smord ugnssäker form.Forma färsen till en l
ängd och gör en fördjupning i mitten. Välj någon av fyllningarna och lägg i fördjupningen.
För ihop färsen över fyllningen.Smält matfettet och pensla över färsen. Stek mitt i ugnen i 175°C,
ca 50 min.Servera med klyftpotatis eller pasta, grönsallad och brytbröd.

Kanongott!

Hemsida: http://www.nolvi.se/~laila
Makaronigratäng 4p

320 g makaroner (jag brukar beräkna 80 g okokt pasta per person)
1 strimlad purjo eller annan lök
200 g rökt tärnad skinka
smör

Bechamelsås med ost
2 msk smör
2 msk vetemjöl
4 dl kokande mjölk (jag brukar värma i mikron i en glaskanna innan)
salt och vitpeppar
1 dl riven ost + lite till att strö över
hackad persilja ( jag har alltid ett batteri med frysta örtkryddor i frysen)

Smält smöret i en gryta, tillsätt mjölet och rör noga till en tjock och slät massa. Häll i den varma mjölken under noggrann omrörning.
Rör tills konsistensen är jämn.
Låt såsen koka i 5 minuter. Rör ofta. Smaka av med salt och vitpeppar.
Ha i osten, nu ska såsen helst inte koka för då blir osten trådig
Koka pastan, fräs löken i lite smör och häll i skinkan mot slutet
Blanda makaroner, lök och skinka i en form häll över såsen och strö över persilja och lite extra ost.
In i ugnen på 200 grader med extra övervärme tills osten har smält ca 10 minuter
(Om bechamelsåsen bränt fast så tar jag lite maskindiskmedel i kastrullen)
mina hemsidor: www.appelkvist.net
msn: kaviar2@sverige.nu

Piccata med Fläskfilé 4p

500-600 g fläskfilé
3 ägg
3 dl riven parmesan
1 skvätt vatten
salt, peppar
vetemjöl

Vispa sönder äggen, blanda med osten. Tillsätt en skvätt vatten, salta o peppra. Putsa filén, dela i 8 bitar. Ställ dem på högkant, platta ut dem. Vänd i vetemjöl, sedan i ostsmeten. Stek sakta på medelvärme ca 3min/sida
Servera med tomatsås o ris!

Fläskkotletter med fänkål och enbär

Hittade receptet i den nyss utkomna “Stora örtboken” av Jennie Harding, som jag lånat på vårt eminenta bibliotek. Har inte provat receptet ännu, men fänkål är en ny favorit som dessutom framhäver fläskköttets smak. Dessutom ser det magert o nyttigt ut!
Du behöver till 4 port.
½ fänkålsstånd
1 msk lätt krossade enbär
ca 2 msk olja
finrivet skal o juice från 1 apelsin
4 fläskkotletter
Till servering: färskt bröd och en krispig sallad

Hacka fänkålen fint med vass niv o kasta de gröna vipporna.
Stöt enbären i mortel, blanda med fänkålen, oljan och rivet apelsinskal.
Skär några snitt i varje kotlett. Lägg dem i en långpanna eller ugnssäker form. Skeda fänkålsröran över. Häll försiktigt över apelsinjuicen, täck över o låt ligga o dra i kylskåpet i ca 2 timmar.
Grilla kotletterna under ugnsgrillen i 10-15 min, vänd då o då.
Smaklig måltid!

This entry was posted on tisdag, februari 7th, 2006 at 1:22 pm by Paula and is filed under matrecept. You can follow any responses to

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *