↑ Return to Matnyttigt

Gröna rätter

Karamelliserad fänkål 6p

3 stånd fänkål
2 msk olja eller smör
2 dl grönsaksbuljong
½ dl råsocker eller farin
1 dl vitvinsvinäger
1 tsk torkad timjan
Ansa o skär fänkålen i kvartar. Skär bort rotstocken. Hetta upp fettet i en djup stekpanna. Lägg i fänkålen o stek den runt om tills den är gyllenbrun. Tillsätt buljong, socker, vinäger o timjan, låt småkoka 10 minuter.
Ta upp fänkålen o håll den varm. Reducera buljongen (koka ihop) till hälften o häll den över fänkålen.

Kinesiska tebladsägg
6 ägg
1 msk salt
2 msk soja
1 hel eller 8 bitar stjärnanis
2 tsk svart te

Lägg äggen i kastrull, häll över vatten, sjud 10 minuter. Låt ligga kvar i vattnet tills du kan hantera dem. Häll bort vattnet, knacka äggen med en sked så det bildas ett nätverk av fina sprickor. Lägg tillbaka äggen i kastrull, häll på ½ liter vatten. Tillsätt salt, soja, stjärnanis o te. Koka upp på stark värme, sänk till svagaste, lägg på lock o låt sjuda 2-3 timmar (jaa, timmar!) Fyll på med kokande vatten om vattenmängden minskar. Låt äggen ligga kvar i rumstemperatur4 minst 8 timmar, sedan i kylskåp tills de ska ätas. Passa på buffé o som smörgåspålägg!

Kantareller på rösti
1 liter kantareller
5 potatisar
1 ägg
Salt, peppar
Smör
Olivolja
1 schalottenlök
1 dl grädde eller creme fraiche
1 msk kryddgrönt

Riv potatisen grovt, krama ur vätska. Blanda med ägget, salta o peppra. Hetta upp lite olja o smör, lägg i potatissmeten, platta ut till en kaka. Stek gyllenbrun på bägge sidor. Lägg över på plåt, ställ in i 200 graders ugn i 10 minuter. Fräs svamp o lök, häll över grädden, låt puttra en liten stund, salta o peppra. Lägg stuvningen ovanpå röstin, strö över kryddgrönt

Gryta på fårticka
3 stora lökar
25 g smör
1 liter grovt skivade o förkokta fårtickor (ca 2½ liter färsk svamp)
1 tsk salt
1 msk mjöl
2 msk tomatpuré
5 dl svampspad
4 tsk stött torkad svamp
Persilja

Klyfta löken, bryn i 10 minuter på svag värme. Tillsätt svampen, salt, mjöl o tomatpuré. Späd med vätskan. Tillsätt den torkade svampen o låt småputtra i 20 minuter. Servera med kokt potatis o tomater.

Svamppaté med nötter
2 gula lökar
500 g färsk svamp
2-3 msk smör
2 vitlöksklyftor
350 g morötter
1 dl creme fraiche
3 msk vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 tsk salt
100 g hackade hasselnötskärnor
1 dl smulat vitt bröd
Basilika o timjan
Svartpeppar
4 ägg

Hacka lök o svamp fint. Fräs löken i smör, pressa ner vitlöken. Blanda i svampen, rör om. Låt puttra 15 minuter. Rör om då o då. Skala o riv morötterna fint. Blanda ner, fräs någon minut. Tillsätt creme fraiche, häll blandningen i skål, låt svalna. Blanda ner vetemjöl, potatismjöl, salt, nöthack, brödsmulor o kryddor. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda väl. Lägg bakplåtspapper i smord form ca 1½liters. Häll i smeten. Slå formen mot underlaget så att den packar sig jämnt. Grädda på galler längst ner i ugnen i 1 timme i 175 grader. Pröva med sticka. Låt svalna i formen. Stjälp upp. Låt kallna under formen. Garnera med hyvlade morotsblad. Skär i ganska tjocka skivor, servera med gräddfil blandad med örter samt bröd o en sallad.

Svampfrittata
8 ägg
1 dl grädde
1 msk rostad hackad vitlök
Salvia
1 msk rivet citronskal
200 g taggsvamp
200 g fårticka
2 delade karl-johansvampar
1 msk olivolja
2 msk smör
2 kvistar strimlad persilja

Vispa ihop ägg o grädde, krydda. Grädda små omeletter. Fräs svamp, tillsäött lök o persilja. Fördela fräset på omeletterna.

Rotsaksgratäng med Karl Johan 4-6 port
600 g potatis
5 dl mjölk
200 g stark mjukost
2 tsk maizena
2 vitlöksklyftor
Örtkrydda
Salt, svartpeppar
40 g torkad karl johan
1 liten kålrot
2 stora morötter
3 gula lökar
2 msk ströbröd
1 dl riven ost

Skala o skiva potatisen. Koka upp mjölken, lägg ner potatisen, låt koka 2 min. Sila ifrån mjölken o blanda den med mjukosten, maizena, vitlök o örtkrydda, salt o peppar. Lägg svampen i kallt vatten, koka upp. Dra av kastrullen från plattan, låt stå 15 minuter. Häll av vattnet. Stek svampen i smör, skala kålroten, strimla, koka knappt mjuka. Skala o skiva morötter, koka knappt mjuka. Skala o skiva lök, fräs i smör tills den börjar mjukna. Varva potatis, svamp, kålrot, morot o lök i ugnsform, häll över mjölkblandningen. Blanda ströbröd o riven ost, strö över. Stek i 200 grader ca 30 minuter.
Ingen snabbrätt direkt, men jättemums!

Stensoppsflarn med fetaost
4 frysta smördegsplattor
7 ½ dl (250g) färsk Karl Johan
2 msk smör
2 rödlökar
2 vitlöksklyftor
Salt, peppar
Saften av ½ citron
1 äggula
100 fetaost
1 dl strimlad basilika el lite torkad

Lägg smördegsplattorna på smord bakplåt, låt tina. Skiva svampen, stek i smör med lök, salta o peppra. Tillsätt citronsaften, låt den koka in. Fördela svampen mitt på plattorna, lämna kanterna fria. Pensla kanterna med uppvispad äggula. Baka i 225 grader ca 10 min, tills degkanterna höjer sig. Skör osten i stavar eller tärningar, lägg dem ovanpå svampflarnen. Strö över basilika, servera gärna med en tomatsallad.

Förlorade ägg med fläckig bläcksvamp
12 bläcksvampar
Saft av ½ citron
200g mangold eller färsk spenat
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 liten aubergine
100 g smör

Salt,peppar
2 msk rostade solrosfrön
1msk hackad persilja
1 liter vatten
½ dl 12% ättiksprit
4 ägg

Koka svampen i lättsaltat citronvatten. Skölj mangold eller spenat, skär bladen i strimlor. Skala o finhacka löken. Skär auberginen i 1½ cm skivor, salta lätt, låt torka på hushållspapper. Smörfräs med lök, salta o peppra. Koka upp vatten, tillsätt ättiksprit. Sänk värmen. Knäck 1 ägg i en kopp, låt glida ner i vattnet. Sjud 3 min., ta upp med hålslev, lägg i ljummet lättsaltat vatten. Upprepa med övriga ägg. Stek aubergine, lägg på tallrikar, fördela mangold o kokt svamp över. Överst ett förlorat ägg. Strö persilja o solrosfrön över.
Är du inte vegetarian kan du servera en tunn skiva parmesanskinka till.

Baklashannja Ikra – Rysk svampkaviar
2 liter blandsvamp
2-3msk smör
Salt, peppar
¾ dl solrosolja
3 msk vitvinsvinäger
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk hackad dragon eller lite torkad
½ dl persilja

Skär svampen i bitar, stek i smör. Salta o peppra. Kör i mixer till grynig konsistens. Häll i en skål, blanda med övriga ingredienser. Täck över med plastfilm, låt vila i kyl 1 dygn. Servera med bröd o bakpotatis.

Svampjansson 6 port
1 kg skalad potatis
2 msk smör
1 liter blandsvamp
Salt, vitpeppar, soja
3 gula lökar
6 dl mjölk
2 dl creme fraiche
8 msk Kalles kaviar
Svartpeppar
Ströbröd

Smörj en ugnsform. Strimla potatisen. Skär svampen i bitar, fräs i smör med salt, peppar o lite soja. Skiva löken, fräs mjuk. Vispa samman mjölk, creme fraiche, kaviar o svartpeppar. Varva potatis, lök o svamp i formen, häll över mjölkblandningen. Strö över ströbröd o några klickar margarin. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 1 timme.

Äggost
(ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas av Göran Lager)

3 liter mjölk
6 ägg
5 dl filmjölk

Vispa ägg och filmjölk till en jämn smet. Häll över mjölken. Värm upp under försiktig omrörning o låt sjuda ett kort ögonblick. Smeten får INTE koka!
Ställ kastrullen på ett underlägg och lägg på locket. Låt stå 7 minuter.
Lyft upp äggosten med en hålslev och fyll äggostformen eller ett durkslag klätt med en gles handduk. Ställ kallt i några timmar.
Servera till sill eller anjovis.

Omelett med karljohansvamp
/ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas av Göran Lager)

9 ägg
salt, peppar
50 g smör
120 g karljohan eller smörsopp
1 tsk mycket fint hackad schalottenlök

Hacka svampen fint. Skaka i en het omelettpanna med smör till fin färg. Tillsätt lök, salta o peppra. Rör samman äggen med gaffel, men inte för mycket. Häll över svampen o rör runt med gaffel så att äggen får jämn värme. Sänk värmen. När omeletten har stelnat vänds den upp på ett varmt fat och penslas med lite smör så att den blir blank.

Rödbetsbiff (ur boken Spisrosor)

4 stora rödbetor
1 ägg
ströbröd
salt, vitpeppar
1 stor lök
smör till stekning

Koka rödbetorna. Skala dem och skär i ca ½ cm tjocka skivor. Doppa skivorna i uppvispat ägg och därefter i ströbröd. Stek dem i rikligt med smör.
Hacka löken grovt och stek den knaprig i smör
Servera biffarna överströdda med den knaperstekta löken och kokt potatis till.

Bakåt