Kremlor

Sillkremlor räknas till kryddsvampar, övriga kremlor har mild fyllig smak som bara behöver lite salt o peppar för att smaka gott.
Med hjälp av torkolla går det bra att torka kremlor. Av torkade sillkremlor får man ett gott svamppulver med kryddig smak.
Konservera gärna hela hattar, eller frys dem!

Råsallad på kremlor
2 liter kremlor
2 msk citronsaft
6 msk god olivolja
Slat, peppar

’Skiva svampen tunt, lägg på fat. Pressa över citronsaft, olja, salt o peppar. Servera med ett gott bröd

Ostgratinerad torsk med musslor och kremlor 4p
600 g torskfilé
5 dl mjölk
6msk smör
2msk mjöl
1 svampbuljongtärning eller kanske lite svamppulver)
Salt,peppar
5 msk riven ost
1,5 l kremlor
1 hackad rödlök
150 g musslor på burk
Hackad persilja
Till servering: pressad potatis eller mos

Salta o lägg fisken i en låg kastrull. Häll över mjölken, låt sjuda 6 min. Smält hälften av smöret i en kastrull, rör ner mjölet . Späd med mjölken o buljongtärning. Sjud 5 min. Salta o peppra. Lägg fisken i ugnsform, häll över såsen. Strö över osten, gratinera i 225 grader ca 15 min. Dela svampen i bitar, stek i smöret tillsammans med rödlöken. Tillsätt musslor, värm upp. Salta o peppra, strö över persilja. Lägg såsen runt fisken.

Rårakor med kremlor 2-4 pers
4 stora skalade potatisar
1 ägg
2 l (400g) kremlor
1 dl olivolja
Salt, peppar
1 hackad rödlök
1 msk persilja
4 msk creme fraiche
120 g stenbitsrom
4 citronklyftor

Riv potatisen grovt. Salta o blanda i ägget. Stek svampen tills vattnet dunstat. Tillsätt ½dl olivolja, stek svampen knaprig. Salta o peppra. Grädda 4 rårakor i resten av oljan. Lägg på tallrikar. Placera svampen i mitten, strö över rödlök o persilja. Klicka på creme fraiche, toppa med rom. Garnera med citron o kanske salladsblad.

Kryddiga inlagda kremlor
400 g rensade kremlor
2 scharlottenlökar
1 liter vatten
2 tsk salt
2 vitlöksklyftor
Lag
1 dl 24% ättika
4 dl vatten
2 msk olja
1 1/2 dl socker
1/2 tsk salt
1/2 tsk svartpeppar
1 tsk torkad basilika

Skär löken i bitar, dela stora svampar. Koka upp vatten o salt. Lägg i svampen, lök o vitlök, koka i 15 minuter. Plocka upp lök och svamp, kasta vitlöken. Lägg på små burkar, kasta kokvattnet. Blanda ihop lagen i kastrull, koka upp o låt koka 4 minuter. Häll lagen het i burkarna. Håller i kylskåp 2 månader. Gott till stekt eller kokt kött.

Kryddsaltade kremlor

1 liter förvällda kremlor
5-6 klyftor vitlök
1 knippa dill
10 svartvinbärsblad
Saltlag: ½ liter vatten och 1/4 dl salt

Koka upp saltlagen. Skär svampen i bitar. Skär dillen fint, skiva vitlöken mycket tunt. Klä en glasburk med ett tunt lager vinbärsblad. Varva svampen, dillen o vitlöken i burken. Lägg vinblad överst. Häll över den varma saltlagen. Låt kallna. Lägg på en sten så att svampen tyngs ner. Skruva på ett lock, förvara i kylskåp. Hållbar ca 2 månader, god efter en vecka.
Servera med kokt potatis och en klick creme fraiche el. turkisk yoghurt.

Kumminbakade kremlor

1 liter rensade kremlor
1 stor gul lök
5 msk smör
kumminfrön
salt

Skär svampen i ganska stora bitar, lägg i smord ugnsform tillsammans med hackad lök. Fördela resten av smöret i formen. Strö över rikligt med kumminfrö o några nypor salt. Täck formen med folie, grädda i 250 grader i minst 30 minuter.
Servera varma.

Mjölksyrade kremlor

Koka 1 kg grovskurna kremlor i eget spad några minuter. Låt rinna av, spara spadet. Varva bitarna i burk med bitar av lök o morötter ända upp. Slå över svampspad o vassla som du får genom att sila filmjölk i ett kaffefilter till 3 dl. Krydda med salt, senapsfrön och kummin. Du ska använda en burk med gummiring och metallbygel.
Låt stå o jäsa i 18-20 grader ca 10 grader, ställ sedan lite svalare.

Bakåt

Kommentera