Matiga bakverk

Ryska Blinier

30 pannkakor
40 g jäst
5 dl varmt vattten
1 kg bovetemjöl
salt
2 msk socker
2 lätt vispade ägg
60 g smält smör
drygt 1 l varm mjölk

Lös upp jästen i vatten och tillsätt 500 g mjöl. Blanda till en jämn smet, täck med duk, låt jäsa ca 1 timme eller tills degen blir bubblig
Tillsätt salt, socker, ägg och smör och blanda grundligt. Häll i resten av mjölet, lite i taget, och vispa tills smeten är jämn.
Tillsätt mjölken i omgångar, smeten bör vara rinnande. Täck över och sätt åt sidan.
När degen jäser upp, vispa den igen och sätt åt sidan för ytterligare jäsning, minst 30 min före tillagning.
Hetta upp en långskaftad stekpanna, gnid in botten med smör.
Använd en soppslev för att hälla smeten i pannan. Grädda 1 minut på varje sida, låt pannkakan glida över på en tallrik. Stapla pannkakorna ovanpå varandra så att de håller värmen. Smöra pannan mellan omgångarna.
Servera med gräddfil eller creme fraich och kaviar.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *