Portionsberäkning

Hur mycket går det åt?
De här portionerna är beräknade för en trerätters middag

DRYCKER
En flaska starksprit ger 32 glas
Champagneflaska räcker till 5 personer
Vin: räkna med en halv flaska per person
BRÖD
Vanligen 2 skivor/person eller ett kuvertbröd. En baguette räcker till 5 personer
FISK
När det gäller hel fisk räknar man med 200-250g/person
300g orensad fisk ger 1½-2 hg fiskfilé
Fisk i filé, räkna med 150-180 g/person
Friterad fisk i små fileér – 4st/person
Fisk i ugn 200g/person
Färsk lax 250-300g/person
Rökt lax 80g/person
FRUKT
Räkna med minst en frukt/person
Avocado är dryg mat. En frukt räcker till dipp (guacamole) för 4-5 personer
Kokt frukt, t.ex kompotter, 125-200g/person
Till fruktsallad ½ frukt eller 150g/person
FÅGEL

ANKA
½ ”maigret”, dvs bröstbit/person

HÖNA, GÅS OCH KALKON
250-350g/person innan köttet steks, tillagat 200g/person
En kalkon på 2,5-3kg räcker till 6-8 personer. En fågel på 4-6kg förslår till 10-15 personer

KYCKLING
2 bitar/person
En kyckling på 1kg räcker till 4 personer
GRÖNSAKER
Råa, färska grönsaker 100g/person
Serveras de som en rätt för sig räknar man 175g/person
”BLADIGA” GRÖNSAKER
T.ex mangold eller spenat -½kg/person (det sjunker i kastrullen)
BLOMKÅL
Förlorar i volym när den kokas, beräkna 250-300g/person
ENDIVER
Förvällda 300g/person
FÄNKÅL
½ rothuvud/person
HARICOTS VERTS
250-300g/person – beroende på om den serveras som garnityr eller förrätt
KÅL
All slags kål smälter, gör dubbel sats
PAPRIKA
250g/person –då presenterad som grönsaksrätt
POTATIS
2potatisar/person när den serveras med kött o grönsakstillbehör. Annars 3st. Eller 250-300g/person
SALLAD
Ett rejält salladshuvud räcker till 5-6personer
SPARRIS
Beräkna 300-500g/person när sparris är huvudrätt. Som tillbehör räcker 200-250g/person
SPENAT
Beräkna 500g okokt och 100g kokt
ÄRTOR
200g/person
INÄLVOR
Njure.lever,kalvbräss etc 100-125g/person
KAVIAR
Förmodligen går den åt oavsett hur mycket man än köpt. Beräkna minst 1 rågad msk/person, dvs.25g
KÖTT
En vuxen person beräknas äta 150g kött
Benfritt kött av biff, fläsk o lamm 125-175g/person
Kött med ben 175-250g/person
Kött på spett 2kg för 6 personer
FLÄSK
Smälter i pannan, räkna med 150-200g/person
FLÄSKFILÉ
En bit på 1kg räcker till 5 personer
FLÄSKKOTLETT
175g per bit o person
GRYTKÖTT
I stuvningar 200g/person
LAMMKÖTT
Dilamm 250g/person
Lammkotletter minst 2st/person
Lammstek med ben 175-225g/person
OXKÖTT
Som stekta fileér 125 g/person
Under grillen i ugnen 150g/person
I gryta 200g/person
REVBENSSPJÄLL
400-500g/person
ROSTBIFF
150-180g/person
SKINKA
100-150g/person
PASTA
Makaroner 50-60g/person
Spagetti kräver mer, 100-125g/person
RIS
Det går åt mindre än man tror. Beräkna 1dl/person dvs 55-75g, då får man så det blir över
Till paella eller grytor krävs det ännu mindre
Ris á la Malta desserten, beräkna 1dl per 4 personer
I soppa tar man en liten näve per person
SKALDJUR
Till skaldjursbricka 6 ostron/person. I annat fall 9st/person
Kräftor, ta vad portmonnän tillåter, ju fler desto bättre
PILGRIMSMUSSLOR
4-6/person
SMÖR
25g för att smöra 7 skivor formbröd
SOPPA
3 dl/person
ÄGG
Som entrérätt eller i sallad en ägghalva/person, i övrigt 2 ägg/person

Bakåt

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *