Riskor

Lämpliga att efter avkokning salta in och göra inläggningar på

Vitlöksmarinerade riskor
5 dl små avkokta riskor
2 msk torkade örtkryddor
1 dl olivolja
¾ dl vitvinsvinäger
2 tsk salt
3 vitlöksklyftor

Lägg svampen tillsammans med örtkryddorna i en glasburk. Koka upp lagen. Häll den heta lagen över svampen. Låt svalna, förvara svalt. Efter 4-5 dagar är de klara att äta.

Sallad med riskor

Lämpliga riskor är:
Blodriskor,både gran och tall
Skäggriskor
Pepparriskor
Skogsriskor
Rensa riskorna och strimla dom 1 cm.breda
Ta en kastrull med c.a.3 liter vatten ,häll i 2 kaffemått grovsalt,
vatten ska smaka som havsalt. Låt den koka.
När vatten kokar häller du i riskorna,räkna 4 min från att vatten börjar koka igen.
Sila bort allt vatten och låt svamparna rinna av på hushållpapper.
Dressing: Ta en stor salladskål,i detta lägger du i.
1/2 tunnskivad rödlök.
1 bifftomat som du har skurit i små tärningar
1 burk vita bönor (dom finns av ZETA märke i de flesta varuhus)
1 nyp hackad persilja (Hackad ine skuren med saxs,vi behöver saften)
och de avkokta riskorna.
Blanda alltiuppa,jag använder händerna(tvättade så klart)
NU tillkommer en nypa salt
1ksk balsamico
2-3 msk vinäger
3.-4 msk olivolja
Rör om med hjälp av 2 matskedar och smaka av.
Är den för stark häll i lite olivolja,är den för svag tillsätt lite salt och vinäger
Ställ i kylet 1-2 tim.den ska dra.Den går bra med kött,kyckling ell med ris ell pasta.
Recept av
Franco Matli

Bakåt

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.