Läst i juli 2006

Ett ufo gör entré av Jonas Gardell

Jonas Gardell återvänder till Juha och Jenny och de andra barnen i Sävbyholm.
70-tal är på väg att bli 80-tal. Man åtrår allt som är vuxet, går med kondom väl synlig i plånboken för att andra ska tro att man gjort det, smygröker bakom gympasalen, super sig medvetslös på ff-fester och ljuger sig blå om sina sexuella bravader. Man klär ut sig för att likna alla andra, men man kan också klä ut sig för att likna sig själv.

Jag tyckte det var bra att läsa denna direkt efter första delen, och nu väntar den nyutkomna tredje delen “Jenny”.
För mig är det hon som är mest intressant och jag ser med spänning fram emot att få läsa vad som hänt med denna osäkra, missanpassade sympatiska tjej.
Betyget för denna blir *** av fyra möjliga

Människor som lever tills dom dör av Patrik Andersson

Patrik Andersson är krönikör som bor i Borlänge, Dalarna.
Hans reflekterande texter handlar bland annat om gemenskapen med barn, om kraven på de vuxna och om konsten att kunna njuta trots ständiga krav att hinna med allt.
Med personliga anekdoter ur den nära vardagen och frågeställningar kring tid, liv och död öppnar texterna med både humor och allvar för de stora livsfilosofiska frågorna.

Att författaren lever och verkar här i Dalarna var nog anledningen till att jag lånade boken som är alldeles nyutkommen.
En småputtrig bok av en sympatisk berättare, inga litterära höjder men det var inte att förvänta sig i denna genren.
Mitt betyg *** av fyra möjliga

Vitt på svart av Ruben Gallego

“Det här är en bok om min barndom. En grym, fasansfull barndom, men ändå en barndom. För att bevara sin kärlek till världen, för att växa upp och bli vuxen, behöver ett barn inte mycket: en fläskbit, en korvmacka, en handfull dadlar, blå himmel, ett par böcker och ett värmande ord från en medmänniska. Det räcker, det räcker mer än väl”
Ruben Gallego berättar om barnhemmen i “världens lyckligaste land” Sovjetunionen. Med värme och svart humor skildrar han en skuggvärld befolkad av handikappade barn, uppfostrare, lärare och sköterskor.
Han föddes 1968 och vid den komplicerade förlossningen blev han svårt handikappad med en CP-skada.
Som 15-åring skickades han till ett ålderdomshem. Först 1990 lyckades han fly och hittade tio år senare sin mamma i Prag. Nu lever han i Tyskland med sin mor och syster.

Utdrag ur boken:
“Njannjan tittar på mig med genomträngande blick. -Nej, vintern överlever han inte. Det är säkert.
-Har ni många katter här?
-Vi har inga katter
-Men jag såg en katt i korridoren.
-Det var ingen katt, det var en råtta.
-Va, en råtta? Mitt på dagen?
-Än sen. De finns här både dag o natt. På natten när de springer omkring i korridoren, då spärrar vi in oss på vårt rum och vågar inte gå ut. De är hemska, nyligen åt de upp öronen på en gumma som inte kan resa sig ur sängen”

En kuslig bok är detta. Ja menar, han föddes för knappt 40 år sedan, man kunde tro det var 400 år sedan!
Tyvärr ger den näring till alla fördomar man kan tänkas ha om Ryssland.
Jag hade lite svårt att kronologiskt hänga med i avsnitten, i vissa kapitel var han vuxen, gift och hade barn.
Men en läsvärd skildring av en barndom man inte kan önska någon!
Mitt betyg: *** av fyra möjliga.

Livsviktigt – grön väg till hälsa utgiven av Svenska Naturskyddsföreningen

Naturskyddsföreningens årsbok handlar om hälsa och vägar mot ökad livskvalitet och ett sundare samhälle.
Vi möter människor som hittat tillbaka från svåra sjukdomar med naturens hjälp – och forskare som förklarar varför.
Här finns debatt och problematisering, men också stora skopor framtidstro.

Inte trodde jag att jag skulle fastna så totalt för denna skrift trots att jag blivit en skogsmulle på gamla dar!
Men så har jag ju själv blivit friskare av att bo o leva i naturen, och idag finns inget annat livssätt för mig.
Tänk, förr i tiden så hade alla sjukhus stora trädgårdar där patienterna vistades.
Senare togs de bort, men behölls vid mentalsjukhusen. I Fruängen i Stockholm där jag tidigare bodde fanns en helt underbar sjukhusträdgård!
I boken möter vi forskare som har förstått att vild natur och trädgårdar är ett vinnande recept mot stressrelaterade sjukdomar.
Boken behandlar också mode och konsumtion liksom Slow Food
Så många kloka ord i en o samma bok, o det krävs inte att du är miljöpartist för att finna den vettig! Jag skulle gärna skänka både Göran Persson och Fredrik Reinfeldt ett exemplar!
Läs den!!
Mitt betyg: **** full pott!

Den röda drottningen av Margaret Drabble

Två kvinnor står i centrum. Oändligt mycket skiljer dem åt, men det finns också en del som förenar.
Den ena är en koreansk kronprinsessa på 1700-talet, den andra är fil.dr. Barbara Halliwell, specialiserad på medicinsk etik.
Kronprinsessan berättar i sina memoarer om livet i det koreanska palatset, fyllt av storslagen prakt, lyx och bekvämlighet men också av intriger, brutalitet och klaustrofobisk instängdhet.
Barbara blir närmast besatt av kronprinsessans öde och hon känner det som om denna tar henne i besittning och begär att Barbara ska föra hennes minnen och tankar vidare. I Seoul med alla minnesmärken från svunnen tid blir hon än mer levande – och krävande.

Detta var ingen helt lättillgänglig bok. De första 180 sidorna om kronprinsessans liv på 1700-talet är skrivet i ett enda kapitel, puh! Inga naturliga ställen att ta en paus i läsandet.
Jag trodde jag skulle få ut mer av den koreanska kulturen men då kronprinsessan levde ett isolerat liv i sitt palats innehåller berättelsen ingenting om världen utanför dess murar.
Intressantare blev då berättelsen om Barbara, även om jag inte riktigt förstod hennes fascination över kronprinsessans öde.
Mitt betyg ** av fyra möjliga.

Caipirinha med Döden av Maria Ernestam

På ytan verkar Ericas liv perfekt. Hon och hennes sambo tom älskar varandra och trivs med sin tillvaro. Eller det är åtminstone vad Erica tror…
Ända tills Tom berättar att han behöver en paus i förhållandet. Allting rasar för Erica, som tröstar sig med några glas vin, somnar och vaknar av att det ringer på dörren. När hon öppnar står hon ansikte mot ansikte med Döden.
I sin desperation låter sig Erica varken skrämmas eller förundras. Kanske för att Dödens uppenbarelse inte alls stämmer med den gängse bilden. Och vem skulle inte låta sig charmas av en stilig man som lagar fantastiska middagar. bjuder på gott vin och beter sig som den perfekte gentlemannen?
Med Döden som bundsförvant tar Erica girigt chansen att “städa upp” i sin omgivning. I den dramatik som följer går kontrollen förlorad och hon börjar begå misstag som får förödande konsekvenser…

Ja det här var verkligen en märklig historia. Mycket dråplig och lite svårsmält. En blandning av skröna och relationsdrama kan man säga. I boken träffar man inte bara på Döden utan också Djävulen, Jesus och andra religiösa symboliska personer.
Jag tycker boken var för lång, handlingen skred inte framåt i önskad takt. Det roliga var det annorlunda upplägget, science fiction/kärleksroman, och slutet var det bästa av allt!

Mitt betyg ** av fyra möjliga

Fyrväktaren av Jeanette Winterson

Silver föddes ur slumpen. Hon är resultatet av ett kort möte mellan en kvinna och en tillfälligt strandad sjöman. Efter moderns död beslutar befolkningen i den lilla karga hamnstaden Salt i norra Skottland att hon ska bo hos den blinde fyrvaktaren Pew. Han berättar historier om längtan och rotlöshet. Han berättar om Babel Dark, den präst som på 1800-talet tog sin tillflykt till Salt för att kuva ljuset inom sig.

Detta är en mycket speciell historia. Fascinerades från första sidan. Sen blev det lite svårtytt för mig. Visste inte riktigt vad som var saga o vad som var verklighet.Inte helt enkel att ta till sig, trots att författaren skriver smärtsamt vackert och med en underfundig humor.
Men även om vissa avsnitt kanske var lite knepiga att riktigt förstå så var detta en underbar bok. Många anser henne värd Nobelpriset i litteratur.
Mitt betyg *** av fyra möjliga

Lustmördarna av Björn Ranelid

Det är tidigt trettiotal i en liten by vid Vätterns strand. Här ligger en bensinmack med verkstad som drivs av Harald Andersson, och i huset intill bor han med hustrun Greta och de tre barnen.
Utåt sett en helt vanlig familj. Men dessa barn har innan de kan läsa och skriva hört alla svordomar som finns, de känner igen de förvridna anletsdragen hos hatiska och hotfulla vuxna, de vet var flaskorna är gömda. Och de är beredda att ljuga och skydda sina föräldrar till varje pris. Men det finns också emellanåt skratt och glädje i huset.
Ända till den dag då dottern Lisen hittas skändad och mördad. Då är storebror Albert tolv år.

Detta är den första bok jag läst av Ranelid, trots eller kanske på grund av hans berömmelse.
Det är ju inte alltid kritikernas och läsarnas röster är överens…
Denna bok handlar om brodern Albert.
Ranelid skriver med ett bra flyt i texten, han lämnar en hel del osagt, läsaren får själv lista ut vad som hänt. Tidsmässigt hoppar handlingen fram och tillbaka under Alberts liv.
Boken är ganska sorglig men jag tycker han tecknar porträttet bra, om ondskan, om lusten att döda och om att döda lusten.
Budskapet är tydligt, barn är allas angelägenhet och vi ska visa medmänsklighet och ta barnens parti.

Mitt betyg: *** av fyra möjliga

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR