Ölbräserad märgpipa

Detta recept representerar väl inte direkt snabb och lättlagad sommarmat, men passar perfekt en regnig dag när man ändå sysselsätter sig inomhus!
Efter enkla förberedelser är det bara att vänta medan steken sköter sig själv i ugnen!
Jag brukar passa på att handla märgpipa med ben när jag åker och handlar hos slaktaren i Dala-Järna eftersom jag märkt att det blir svårare och svårare att få tag i kött med ben i affären! Så synd, för benen ger så god smak till grytor och soppor!
Du behöver:
ca 1,5 kg märgpipa med ben
2 mskolivolja
500 g schalottenlök
500 g palsternacka eller rotselleri
5 vitlöksklyftor
timjan
4-6 lagerblad
några krossade enbär
2 flaskor porter
4 tomater
balsamvinäger eller citronsaft

Snitta kanterna på köttet, gnid in med salt och peppar.Lägg i oljad ugnsform med kanter.
Skär rotfrukterna i bitar, löken i halvor. Hacka vitlöken grovt. Fördela runt köttet. Häll över öl så att det når en bit upp på formens sidor. Strö över timjan, enbär och lagerblad.

Ställ in i 150 graders ugn i tre timmar. Vänd efter 1 timme, sedan efter 2. Ös över steksky. Lägg hela tomater vid sidan av efter två timmar.
Stick i köttet med en gaffel, glider gaffeln lätt ur är köttet mört, om inte, låt stå 30 minuter längre.
Sila av skyn i en kastrull, låt koka ihop och smaka av med citron eller vinäger.
Servera med ett gott potatismos!

Mustigt och gott!

8 Comments:

  1. Det såg ju dö gott ut. Det är annat än den Tunisiska maten som mest består av coscos. Jag tyckte det var ett idéfattigt kök, och det var endast chili pastan som det var någon smak på.
    Öknen var värd hela resan. Helt fantastisk, på vissa ställen såg det ut som det låg glas-skärvor överallt. Det var saltkristaller som glittrade.
    Tunisierna annars är ett folk som jag aldrig skulle lita på. Det fanns trevliga människor där också men de flesta försökte bara lura av oss pengarna. Men se det kom jag på snabbt, att alltid fråga om pris innan man beställde något. Stod det inte i menyn vad drickan kostade så kunde den helt plötligt bli 3 gånger så dyr eller mer. Och undrar man då varför så drar de till med en lögn och står där med sina falska ögon. Ja, det blir nog ingen mer resa till Tunisien. Det är bara synd att de förstör för sig själva när de håller på så där mot turister, fler och fler väljer att inte åka dit. Det var inte så många svenskar heller, flest tjecker, slovaker och polacker faktiskt.
    Så det är skönt att vara hemma igen.
    Kram på dig.

  2. Tur att jag har ätit för annars hade jag kommit på stört! Jag älskar alla sorters grytor och soppor med! Men som du sa det är ingen snabbmat men den sköter sej själv i ugnen..det gillar jag också. Det såg jättegott ut..jag riktigt känner doften!

    Du har lite och göra nu förstår jag med packning o rensning. Tänk jag som aldrig flyttat.. vi har bott på samma ställe hela tiden. Du kan tänka va mycket bråte vi har på lager.

    Vi hade fått 5mm regn medans vi var i stugan.. där det var sol hela helgen. Vi bor på rätt ställe just nu. Ha det så gott!

  3. Hej!
    Dödstrött har jag kommit hem från hundutställningen. Jag lovar att det är inte nån dans på rosor att arrangera en sån, men de flesta var nöjda o glada tror jag trots en jäkla regnskur som fördärvade finalen.
    Jösses vad god maten ser ut. Jag älskar grytor, men gör dem allt för sällan, men den där ska jag absolut prova vid tillfälle, vitlöken och porter lät spännande.
    Klockan är bara 9, men nu ska jag dyka i säng och hoppas att jag får sova efter två näst intill sömnlösa nätter (stressen inför utställningen).
    Jag hör nog av mig på telefon i morgon.
    Kramen/Kicki

  4. Mums så gott det ser ut!
    Långkokt mat är godast!
    Jag hittade på ett eget recept (eller egen kryddblandning egentligen) till en skinkstek ikväll, den smakade knappt inget! Det är inte ofta jag lämnar mat, men i kväll så… Tur att jag hade bakat min gi-choklad-kaka, den var godare, till en kopp starkt kaffe. Nu måste jag sova, har blivit medbjuden ut på fototur i morgon kl 3.30.
    Sov så gott i natt!
    Kram/Bia

  5. Oj så himla hungrig jag blev nu…m¨åste nog kika in i kylskåpet !

    Ha en fin måndag !
    KRAM EVA

  6. Det där såg verkligen frestande ut Paula, men just nu väljer jag en lättare variant.. min mage den krånglar vet du och då så måste jag tänka mig för även om det inte är så lätt.. älskar ju all god mat:-)
    Kunde inte låta bli att läsa solgudinnans inlägg.. så där är det att semestra i Tunisien.. jag åker aldrig heller dit mer.. en gång får räcka..
    Kram på dig

  7. Alltid får man hungerkänslor när man kommer hit, tur man inte kan äta ur datorn för då hade man rullat fram efter alla besök hos dig…*ler*

    Nu sörr u! Nu har anki också börjat packa…

    Kramiz

  8. Slow food!! Vilket perfekt exempel på det..Ser jättegott ut. Jag håller med om att det är synd att det inte går att få tag på vissa styckningsdetaljer längre, kan undra vart dom tar vägen, blir det grytbitar av alltihop??

Kommentera