Pepparrotskött

Hösten är här, och med den alla goda långkok!

När jag härom dagen hittade kalvkött i butiken slog det mig med en gång vad jag längtade efter
Pepparrotskött!

Jag tänkte vara lat och kolla på nätet efter recept istället för att leta bland alla mina otaliga mathäften.
Döm om min förvåning när jag inte hittade något recept!
Kanske någon annan också vill återuppleva denna gamla goding så här kommer receptet:

500 g kalvkött av högrev (det funkar också utmärkt med grytbitar av nöt)
1 gul lök
1 morot
10 vitpepparkorn, salt
1 lagerblad
Sås: 2 msk smör
2 msk vetemjöl
2 dl kokspad
2 dl mjölk
2 msk (eller mer) färskriven pepparrot

Om du använder kalvkött så behandlar man det lite annorlunda än nötkött vid kokning. Lägg först köttet i kastrull, häll på vatten så det täcker. Ta ur köttet, koka upp vattnet, och lägg tillbaka köttet. Skumma noga. Kalvköttet avger mer äggviteämne, därför blir smaken bättre om du lägger det i kokande vatten. Samma gäller också lammkött förresten.
Bita löken o moroten, lägg i grytan tillsammans med lagerblad, peppar och salt. Låt koka ca 1 timme. Koktiden varierar förstås, jag hade kalvköttet i ett enda stycke, och det räckte med en timme. Använder du nötkött i hel bit kanske du behöver koka det 1½ timme
Ta upp köttet. Sila upp spadet.
Smält smöret i en kastrull på svag värme, rör ner mjölet. Späd med en dl av kokspadet. Rör eller vispa såsen slät, Späd med ytterligare 1 dl spad o mjölken, lite åt gången. Låt såsen koka fem minuter.
Smaksätt med riven pepparrot, kanske även mer salt o peppar. Skär köttet i bitar, sen kan du antingen blanda ner köttet i såsen eller servera såsen vid sidan om.
Ha gärna extra pepparrot vid bordet om du gillar starkare pepparrotssmak.

Ska jag nu vara ärlig så gör jag större mängd sås, det blir så smaskigt att mosa potatisen i..

Det är definitivt också en bra idé att dubbla hela satsen och frysa ner hälften, för du kommer att längta efter mera…

0

13 Comments:

  1. Mums så sugen jag blev. Har fått en beställning av sonen på får i kål också bra höstmat.
    Blev väldigt inspirerad ska nog ta och göra några långkok i helgen. och så äppelpaj.

  2. Åh så gott det ser ut!!! Mycket sås ska det vara, mums :D Den gamla hederliga husmanskosten måste vi värna om o inte glömma bort!!! Måste erkänna att jag e lite dålig på långkok men det e väl för att man har så himla bråttom jämt??

    Kramis, AnCa

  3. Mums! Pepparrotskött är sååå gott, för att inte tala om dillkött. En annan långkoksfavorit är färsk fläsklägg med rot- eller potatismos.

    Just nu har jag en risgrynspudding i ugnen, som ska avnjutas med saftsås gjord på rårörd svartvinbärssaft (farmors gamla recept). Riktigt härlig vintermat det också.

    Kram från Eva-Lena som är gräsänka eftersom mannen dragit till Riga tre dagar.

  4. Ja, visst är det gott, både pepperrotskött och dillkött. Jag gjorde en sorts långkok igår. Fläsklägg i lergryta. Bara ställa in grytan i kall ugn och sätta på graderna.
    Kryddar med bl.a. ingefära och honung. Fläskläggen blir alltid kvar till sist i frysen av griskvarten man frysit ner.Konstigt nog, för den är ju gott och väl lika god som det övriga, men det är väl just detta att det tar lite tid.
    Appropå ditt inlägg i min blogg så är vi verkligen alldeles snart klara med flyttstädningen och kaminen är perfekt. Men det återstår fortfarande att få ordning här hemma.
    Kramen

  5. Jo nog har jag gjort pepparotskött. Men det är en maträtt som är på väg att försvinna,kanske!!!
    Jo nu är väskan packad. Men lite för mycket… får nog plocka ur lite på morgonen,L
    Ha det så gott du också!
    Kanske du köpt stuga/husvagn till nästa vecka….

  6. Mmmmmm…Nu vet jag vad det blir till söndagsmiddag….
    Jag älskar att göra långkok, ja, all mat som man gör från grunden och det blir ju så gott!
    Min absoluta älsklingsrätt är kokt kött med dillsås (mammas, men hon finns inte längre) så jag försöker göra som hon, aldrig med citron som vissa använder utan hederlig (Falu)ättika.
    Ha dé!/Kram

  7. Tænk vad man kan fresta varandra med bilder och inlægg nær det gæller mat. Jag blev minst lika sugen på ditt pepparrotskøtt som du på min grøt. På tal om grøt så fick jag smakat någon slags rågmjølsgrøt før 15 år sedan på resturang. Jodå ett hotell. Den smakade vidunderlig och dær fanns små bitar av ngt brunt i. Jag frågade vad det var och fick till svar – alger! Har aldrig smakat godare grøt i hela mitt liv. Tyværr vet jag inte rikitgt vad før slags alger som ska anvændas (finns en massa olika) før det satte iaf god smak på grøten.

    kram

  8. Jisses vad hungrig jag blev nu…..
    Så gott, så enkelt. Så svensk husmanskost. Den försvinner mer och mer.
    Ska skriva upp kalvkött på handlelistan. Vi gör mycket grytor av alla de slag så här års.
    Ska norpa reseptet, men jag tror jag har det i mina kokböcker.
    Tacker för maten.
    kramen på dig.
    Synne.

  9. Å så gott!!! Inte bra att läsa det, när man inte ens har ätit frukost *L*

  10. Smarrigt värre,Måste testas kram lena.

  11. Pepparotskött är jätte-gott.
    Tack för receptet.
    Ha en fin fortsatt dag och helg.
    Kram

  12. God morgon i pörtet…*L*
    Att jag gillar din sida lär du säkert ha förstått för länge sen… :D Jag har valt dig till denna award:

    Hoppas det fungerar,hmmm!
    Kramar om o återgår till frukostägget..*L*
    Redtopp

  13. Mums fillibabba, måste kolla om jag kan få tag på pepparrot här, jag brukar koka lammkött och göra dill eller currysås, det är också jättegottigt och MYCKET sås ska det vara så att man kan mosa, helt riktigt ;0).
    Sköt om dig !
    Kramar, Doris

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.