Pörtets laxagne

När man råkar ha en granne som skänker bort prima fisk får man börja fundera på lite variation i mathållningen

Denna rätt är lättlagad och god!
Nu måste jag erkänna att denna tillagades för ett tag sedan, som läget är just nu äter jag knappt någon varm mat.
Men snart måste det bli svalare och då längtar man åter efter “riktig” mat.

Till fyra personer behöver du:
200 g färska lasagneplattor
400 g fryst bladspenat
1 liten gul lök
2 vitlöksklyftor
2 tsk chili på tub
1 msk olja
salt,peppar
550-600 g laxfilé
en näve skivade rädisor
Riven ost, t.ex mozzarella

Bechamelsås: 50 g smör
5 msk vetemjöl
8 dl mjölk
salt, peppar, muskotnöt

Smält smör, ha i mjöl. späd med mjölken lite i taget till en tjock sås, krydda.
Tina spenaten, krama ur vätskan.
Hacka lök, pressa vitlök. Fräs lökarna, spenaten och chilipastan i lite olja. Salta och peppra.
Skär laxen i kuber. Smörj en ugnsform ca 30×40 cm. Häll lite sås i botten. Lägg lasagneplattor lite omlott, sedan halva mängden lax, spenat och rädisor, som ger lite tuggmotstånd i rätten.
Varva ett lager till, avsluta med plattor och sås.
Strö över riven ost. Stek i 180 grader ca 30 minuter.
Servera med en tomatsallad.

6 Comments:

  1. Vi har inte heller ätit varm mat på minst tre veckor. Nu är vi inga kossor, men grekisk sallad har absolut blivit en favo den här sommaren.
    Lasagne är tyvärr inte riktigt min grej. Alldeles för stabbigt för min smak, oavsett om det är fisk eller köttfärs.

    Å du, fisken du får av den gulliga grannen kan du väl frysa in eller!?

  2. Laxagne … bra namn! Jag brukar göra något liknande med en blandning av rökt och färsk lax – en av våra favoriträtter faktisk! :)
    Vilken lycka att ha en fiskande granne som delar med sig!
    Kram

  3. Jättesnällt av din granne att dela med sig av fisken :) Lasagne i alla former är för det mesta supergott. Jag skulle gärna laga till din variant men lax ingår inte längre i min kosthållning. Skulle jag däremot bli bjuden av någon så skulle jag gärna smaka ;) Man får inte vara för fanatisk.
    Kram

  4. Ååå vad gott! Ååå vilken bra granne ?

  5. Haha! Laxagne! :-D :-D :-D Det perfekta namnet :-) Såg väldans gott ut också.

  6. Bra som omväxling till den mer vanliga varianten. Snäll granne som delar med sig. Gillade namnet “laxagne”. Och lax är gott. Jag gör aldrig längre bechamelsås utan ersätter den med crème fraiche och en skvätt gräddmjölk, och kryddar med salladskrydda och peppar. Fungerar bra och är enklare…Ska testa din laxagne när det blivit svalare. Nu är det ingen varm mat som gäller
    kram!

Kommentera

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.