Av
den
21 oktober 2008

Veckans mattips handlar om den goda röda betan

Just nu är färska rödbetor extra prisvärda

Variationsmöjligheterna är enorma!

Här steker jag små tärningar till en pyttipanna. Rödbetorna avger vätska och kräver lite längre stektid, så börja med dem, stek 5 minuter innan du har i t.ex sqashtärningar och potatis.

I helgen gjorde jag bakade rödbetor i folie.

Jag gjorde ett paket av dubbel aluminiumfolie där jag lade i skalade rödbetor. Krossade över några vitlöksklyftor, saltade ordentligt och kryddade med mejram och oregano. Sen vek jag in sidorna, hällde över lite balsamvinäger och olja och till sist pepprade jag rejält. Stängde ihop paketet som sedan fick stå i 200 grader en timme. Även barnbarnen gillade dem.

Du kan också koka rödbetorna. Skär dem sedan i klyftor och lägg upp på fat. Över strör du t.ex en blandning av tärnad fetaost, citronsaft, finhackade sardeller, peppar och rosmarin. Mums!

Jag behöver kanske inte nämna att finriven rödbeta blir en jättegod råkost!

På tal om mat måste jag nämna vilket kap jag gjorde idag!

Kilade in på Rusta för att handla ljus när jag såg att de hade bokrea.
Hittade tre inbundna kokböcker för 10,-/styck!
Inte klokt, det kan inte stämma tänkte jag, när jag såg att barnböckerna bredvid kostade 59,-
Men priset stämde, det är böcker som TV4 gett ut.
Pella lagar mat till familjen, Malin lagar fräscha och spännande maträtter, för att inte tala om Marcus Samuelsson som på sin krog i New York serverar crossf-over-mat, dvs. han blandar hejvilt ihop olika länders matkultur. Eller vad sägs om sillsushi, böcklingpizza, makrilltacos, kafferostad anka eller ankleversoppa? Ja något av det ska jag väl våga prova!

TAGS
15 kommentarer
  1. Svara

    Mimo

    21 oktober 2008

    Rödbetor är fantastiskt gott i alla dess former.

    I Israel, när jag jobbade i storkök för drygt 20!! år sen, lärde jag mig ett väldigt gott recept. Koka rödbetor och låt dom sen kallna. Tärna dom och blanda med finhackat äpple och gul lök.
    Blanda till sist ihop ingredienserna och blanda med lagom mängd majonäs. Krydda med salt och peppar.
    *Mums!*

  2. Svara

    Mimo

    21 oktober 2008

    Ändring: skall vara för 30 år sen, jösses vad åren går!! 😉

  3. Svara

    TT

    21 oktober 2008

    Har du testat att göra rödbetsvin?
    Det blir jättegott, i alla fall när grannen gjorde det, mitt blev inte lika lyckat, kanske ska testa igen.
    Jag har lämnat en utmaning till dej i min blogg.
    Svara på fyra frågor och skicka utmaningen vidare till fyra nya.
    Ha de bäst, frun! 😀

  4. Svara

    Ulla

    21 oktober 2008

    Vilka bokkap du gjort…10 kr/st…det är inte klokt. Jag kan hålla med om Alltid hos dig med Ernestam. Det var inte en av hennes bästa, men jag gillade den.

  5. Svara

    Helena

    21 oktober 2008

    Vilket bra mattips. Det ska jag äta i veckan. Någon form av rödbeta alltså!

  6. Svara

    molle

    21 oktober 2008

    kokta rödbetor + lite salt + lite smör och toppa med permasan ost… mums

  7. Svara

    annette

    21 oktober 2008

    Hej Paula!

    Älsakr rädbetor i alla former, ett annat tips till Dej, skala, skär i mindre bitar, förväll till nästan färdiga, lägg sedan i stekpanna, strö över lite strösocker och vinäger, låt puttra till vätskan försvunnit och hux flux har Du något jättegott till en köttbit!

    Stora Kramen //annette

  8. Svara

    synne

    22 oktober 2008

    Hej goaste du.
    Rödbetor är gott. Ska införskaffa ett lager genast.
    Stackars lilla Loppan.
    Hoppas det går fort fram så hon blir frisk snart. Kan förstå Blinka att hon är ledsen.
    Ge dem varsin go klapp från mig.
    Sköt om dig själv med och maken 😀
    kramen Synne.

  9. Svara

    Mia

    22 oktober 2008

    Jag ska göra rödbetssoppa en dag, chefen vill ha det…han är ju lite konstig ;-))
    Vi är dåliga på att använda rödbetor i Sverige, annat än inlagda…

  10. Svara

    lelu

    22 oktober 2008

    Mums, va smaskigt med rödbetorna , bra “puff” hade dock rostade rödbetsklyftor tillsammans med potatis o palsternacka i söndags…så gott så.
    Böckerna lät mer än lockande, vill oxå ha dom eller så får du ge oss ett skojigt recept varje vecka .. Hoppas Loppan mår bättre .

  11. Svara

    Kicki

    22 oktober 2008

    I år är första året på länge som jag inte haft rödbetor på grönsakslandet. Hade ju bara potatis i år med tanke på flytten.
    Rivna rödbetor i degen till matbröd är också ett tips.
    De vita rödbetorna funkar också jättebra för att slippa färga allt rött om man nu inte vill det.
    Kramen

  12. Svara

    Gunvor

    22 oktober 2008

    Hoppas allt är väl med Loppan. Och med dej också så klart. Idag lyser solen här o det är riktigt vackert höstväder.
    Må så gott. KRAM.

  13. Svara

    leila

    22 oktober 2008

    Det där behövde jag, lite tips på hur man kan tillaga rödbetan. superduper. kram på dig /leila

  14. Svara

    Catja

    23 oktober 2008

    Anders, min privata kock, gör ofta rödbetor när vi äter någon form av kött. Förväller, klyftar, in i ugn och rostar lite och sedan vet i sjutton vad han drar på…
    *ringer Anders jobb*
    – Du vad fan har du på dina goda ugnsrödbetor?
    – Jag klyftar dem, lägger på lite ost med lite smak, häller en skvätt grädde på, lite flingsalt och ringlar honung ovanpå. Skuts in i ugnen till det ser färdigt ut dvs lite färg.
    Ja där fick du svaret direkt from my privet chef Paula. Prova, det är OHYGGLIGT GOTT!

    🙂 KRAM /Catja

  15. Svara

    Catja

    23 oktober 2008

    Stavar som en kratta och missar bokstäver här och var men det bjuder jag på! 🙂
    Skuts = Skjuts
    privet = private

    Säger då det…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 540
  • 624
  • 1 607 381
  • 5 038
  • 64 980
Sök här