shakshuka som jag vill ha den!

Nu har jag provlagat några recept på den tunisiska rätten shakshuka och funnit min egen variant där kryddningen passar min smak!

Visst vill du prova?
Du behöver för 2 personer:
1 aubergine i cm-skivor
god olja och salt
1 tunt skivad lök
1 burk (400g) körsbärstomater
1 tsk honung
2 hackade vitlöksklyftor
1 krm gurkmeja
1 tsk rökt paprikapulver
1 tsk spiskummin
2 tsk sambal eller harissa
1 msk rödvinsvinäger
2 ägg
Till servering: färska spenatblad, smulad fetaost och ett gott bröd att suga upp såsen med

Börja med auberginen, lägg skivorna i smord ugnsform, strö över rejält med salt och ringla över god olja, jag använder rapsolja.
Stek i 200 grader en halvtimme, vänd skivorna efter en kvart.
Blanda vitlök, gurkmeja, paprika och spiskummin i en bunke.

Vänd ner auberginen och blanda väl.
Fräs löken i olja i en gryta. Rör ner burktomaterna och honung, koka ihop några minuter. lägg i auberginen, tillsätt vinäger och sambal.

Gör två gropar i såsen med en slev eller sked och knäck i äggen. Täck grytan med lock och låt sjuda några minuter tills äggen stelnat.

Lägg spenat i botten på tallriken, sleva upp ägg och sås och aubergine ur grytan, smula över fetaost och njut!
Jag smaskade i mig en o en halv portion inklusive bägge äggen, men fick sås över.
Den tänker jag dryga ut med en burk vita bönor, så har jag en god lunch i morgon också..

0

7 Comments:

  1. Det verkar finnas hur många olika versioner som helst av den rätten. Såg att Anki också testat Shakshuka efter din första variant. Jag ska absolut också laga Shakshuka, fast till hösten och/eller vintern. Kryddstarka grytor är för mig typisk höst- och vintermat när det är ruggigt ute.

  2. Låter gôtt. Undrar hur min sambo skulle ställa sig till den maten?? ;-)

  3. Många ingredienser, men det såg gott ut.

  4. Härligt! ? Jag lagde min på pumpa! Kram

  5. Verkar som en god variant :) Jag kommer säkert att testa :) Tack, tack!
    Kram

  6. Det här blev jag riktigt sugen på. Jag kan byta ut honung mot agavesirap och fetaosten finns det ett veganskt alternativ till. Aggen får jag skippa men det blir nog väldigt gott ändå :D Tack för receptet. Jag sparar det.
    Kram

  7. Jag testade det förra receptet du gav mig och tyckte det var helt ok. Ska nu givetvis prova detta. Stort tack! Och det ser väldigt gott ut.
    Kram!

Kommentera