Sallader och Soppor
Kryddig linssoppa 4p.
1 gul lök
2 morötter
1 zucchini
2 tsk riven ingefära
1 tsk spiskummin
1 tsk koriander
1 tsk gurkmeja
2 msk olja
400 g linser på burk
1½ l grönsaksbuljong
1 dl couscous
1 msk pressad citron
2 krm salt
2 krm svartpeppar
Skiva löken, ansa morötterna o dela dem o zucchinin i bitar. Fräs lök, ingefära o kryddor i oljan ett par minuter i en gryta. Lägg i grönsakerna o låt dem fräsa med ett par minuter. Skölj linserna i vatten , låt rinna av. Blanda ner dem i grytan, häll på buljongen. Låt koka ett par minuter. Ta grytan av värmen, blanda ner couscousgrynen o låt svälla under lock 5 minuter. Hetta upp o smaka av med citron, salt o peppar. Servera med en klick turkisk youghurt o fullkornsmackor.
Buljong
Grundrecept:
1 morot
1 palsternacka
1 bit rotseller
1 gul lök
1 purjo
lagerblad
persiljestjälkar
1 msk smör
2½ liter vatten
1 msk salt
4 vitpepparkorn
Ansa o skär sopprötterna i bitar. Fräs dem i smör. Häll på en del av vattnet. Koka upp på svag värme. Koka en stund. Späd med resten av vattnet, lägg i övriga bitade grönsaker. Koka upp, skumma av, lägg på lock. Låt sjuda 2-3 timmar. Sila av. Salta. Skumma av fettet när buljongen kallnat.
Grönsaksbuljong:
Tillsätt t.ex spritärtor, krossade tomater, jordärtskockor, rödbetsblast, örtkryddor
Köttbuljong:
Bryn köttet o grönsakerna i lite fett. Ha i en kryddnejlika.
Hönsbuljong:
Använd färskt kyckling- eller hönsskrov. Krydda med dragon
Fiskbuljong:
Använd fiskhuvuden o ben, allt rens. Krydda med fänkål, dragon, citronmeliss, dill, timjan, gärna lite vitt vin
Skaldjursbuljong:
Koka räkskal, tillsätt lite fiskbuljong, vitt vin, tomatpuré, dillfrö
Att klara en buljong till soppa eller consommé:
Koka upp buljongen med en lätt uppvispad äggvita o det krossade äggskalet. Sila sedan buljongen.
Krupnik – polsk svampsoppa
3 dl torkad Karl-Johan
60 g korngryn
30 g smör
2 stora mjöliga potatisar
1½ liter buljong
Salt, peppar, persilja
Hetta upp buljongen, häll lite av den över den torkade svampen, låt stå i en skål o dra i 30 minuter. Häll korngrynen o hälften av smöret i buljongen, låt sjuda 1 timme. Efter 30 minuter tillsätts svampen med buljongen den legat i. Tärna potatisen fint. Efter 1 timme tillsätts potatisen som kokas mjuk o reder soppan. Salta o peppra. Klicka i resten av smöret, strö persilja över.
Lammsoppa med vitlöksost
1 kg lamm med ben
1,25 liter vatten
2tsk salt
4 potatisar
2 morötter
1 liten purjo
1 gul lök
1 burk krossade tomater
1 msk tomatpuré
½ tsk rosmarin
1 tsk timjan
1 köttbuljongtärning
Oströra: 250 g Kesella
1 tsk dragon
1 krm örtsalt
2 vitlöksklyftor
Sjud köttet i saltat vatten ca 45 min. Skär potatis i tärningar, morötter , purjo o lök i bitar. Ta upp köttet, skär i bitar. Lägg tillbaka i buljongen, likaså grönsaker o tomatkross. Koka tills potatisen är mjuk. Smaksätt med tomatpuré o kryddor. Pressa vitlöken, blanda till Kesellan. Toppa sopptallriken med en klick.
Irländsk currysoppa– Mulligataway
2 gula lökar
1 äpple
2-3 tsk curry
1 msk smör
2 msk vetemjöl
1½ liter hönsbuljong
4 dl tillagat kycklingkött
2 msk kokt ris
Salt, vitpeppar
Saftfrån ½ citron
Hacka lök o äpple fint. Fräs med curry i smöret. Strö över mjöl, späd med buljong. Låt koka sakta under lock 15 min. Tillsätt kycklingköttet o riset. Krydda.
Het räksoppa med curry 4p
1 fint skivad purjo
3 tsk currypulver
½tsk chilipulver
½tsk paprikapulver
50 g smal kryddig ölkorv i skivor
Saft från 1 citron
1 burk kokosmjölk
6 dl fiskbuljong
500g thai wokgrönsaker, frysta
Salt, peppar
2cm finriven ingefära
250g skalade räkor
Fräs löken mjuk i smör, curry, chili o paprikapulver. Tillsätt korven, låt steka 2min. Späd med kokosmjölk o buljong. Koka upp, lägg i wokgrönsakerna. Salta o peppra, tillsätt ingefära. Låt puttra några min. Smaka av med citronsaft o ev mera kryddor. Tillsätt räkorna, låt allt bli genomvarmt utan att koka. Servera med gott bröd.
Nässel- och ädelostsoppa 4p
150 g nässlor (går också bra med hel färsk el.fryst spenat)
4 mjöliga potatisar
1 gul lök
Smör
3 dl vatten
1krm vitpeppar
2 grönsaksbuljongtärning
5 dl mjölk
2 dl grädde
75 g gräddädelost
Grovhacka nässlor, skiva potatisen, o hacka löken. Fräs potatis o lök i smör, tillsätt vatten o buljongtärningar. Koka 15 min. Mixa grönsakerna. Tillsätt nässlor, mjölk o grädde. Koka upp. Smula i osten, låt smälta.
Trattkantarellsoppa med gorgonzola och ruccola 4-6 port
400 g färska el. 40 g torkade trattisar
60 g smör
1 gul lök
1 svampbuljongtärning
1 l kycklingbuljong
1 tsk kapris
50 g gorgonzola
2 msk creme fraiche
Saft av ½ citron
Cayennepeppar o salt
1 kruka ruccola
6 cl portvin
Färsk basilika
Blötlägg torkad svamp. Förkoka tills all vätska dunstat, salta lätt. Ta bort ¼ av svampen. Tillsätt smör o hackad lök, låt steka en stund. Pudra över mjöl, smula ner buljongtärning, fyll på med varm kycklingbuljong. Koka ca 5 min. Kör i mixer med kapris, ost o creme fraiche. Smaka av soppan med citron, peppar, portvin o salt. Strimla ruccolan, lägg i soppan, låt sjuda nån min. Fördela sparade svampen på soppan i tallrikarna. Garnera med färsk basilika.
Den här soppan skulle duga på Nobelmiddagen!
Mumsig fisksoppa
Jag är en soppoman!! Gillar både soppar och soppor!
Och jag gillar fisk, fast bara utan stickiga ben…
400 fiskfilé
1 gul lök
2 morötter
1 purjo
2 selleristjälkar
5 dl fiskbuljong
några potatisar
salt
1 lagerblad
10 kryddpepparkorn
4 nejlikor (inte blommor)
2 msk vetemjöl
5 dl mjölk
1 äggula
1 dl grädde
saften av 1/2 citron
Skiva lök, strimla grönsakerna. Koka upp buljongen, lägg i grönsaker och kryddor, låt koka 10 min. Lägg ner bitad fisk. Blanda mjölet med lite mjölk, rör ner. Späd med resten av mjölken. Koka 10min. Rör ihop äggula och grädde, blanda ner. Smaksätt med citronsaft och ev.salt.
Kräftsoppa med kantareller
(ur boken Järnspisar hackekorv & tabberas av Göran Lager)
24 kräftstjärtar
300 g kantareller
4 tomater
2 knippen krondill
3 schalottenlökar
3 dl vispgrädde
Till såsen:
skalen från kräftorna
600 g mycket fint skuren rotselleri, morot, gul lök och palsternacka
12 vitpepparkorn
3 lagerblad
3 msk tomatpuré
2 dl vitt vin
1 liter vatten
saften av 1 citron
Skala kräftorna, spar stjärtarna. Sätt ugnen på 175 grader. Rosta kräftskalen i 20 minuter. Fräs grönsakerna. Häll över kräftskalen i grytan med grönsakerna. Skeda ner vin och vatten o låt koka i 2 timmar. Späd med vatten så att buljongen hela tiden håller samma volym. Sila o häll tillbaka buljongen i en ren gryta. Låt koka ner tills hälften återstår. Sila igen genom finmaskig sil, slå på grädden och lägg i krondill. Låt koka till krämig konsistens. Smaka av med citronsaft.
Rensa kantarellerna under tiden. Koka upp vatten och doppa hastigt tomaterna, skala och skär i fyra delar. Skär bort kärnhuset med en vass kniv och skär sedan tomatköttet i 1 cm stora tärningar. Skala och finhacka löken. Plocka topparna på krondillen.
Strax före servering ska kantarellerna smörstekas hastigt tillsammans med löken. Lägg upp i en djup, varm tallrik som en liten hög i mitten. Garnera med tomatbitarna och slå sedan såsen över anrättningen.
Smörstek gärna utskurna trekanter av formbröd att servera till.
Jägarsoppa
1 gul lök
ca 2 dl förvälld hackad brandgul trumpetsvamp eller trattkantareller
fräs detta i stekpanna och sätt till lite vetemjöl
häll över
7,5 dl vatten med 2 hönsbuljongtärningar
koka ca 10 min
blanda sedan i och koka ytterligare ca 10 min
2 dl mjölk
2 dl grädde
2 dl cremé fraiche
2 msk soja
4-5 krossade rosépepperkorn
klipp över persilja när soppan är klar
Eevas oxsvanssoppa (ur boken Spisrosor)
1 kg oxsvans i bitar
6-8 små gula lökar
15 kryddpepparkorn
2 lagerblad
salt, vatten, smör
Bryn oxsvansbitarna i smör i en stekpanna och lägg dem därefter ”stående” i en ugnsfast form. Lägg de oskalade lökarna bland köttbitarna, salta o tillsätt pepparkorn och lagerblad. Häll kallt vatten över så att det täcker köttbitarna.
Koka soppan i 150 graders ugnsvärme i minst 3 timmar, helst 4-5 timmar. Sänk värmen under den sista timmen. Späd med mera vatten vid behov och skaka då och då på formen så att bitarna inte fastnar i varandra.
Servera med kokt mjölig potatis och finskt surbröd!