Nötkött
Mustig rödvinsgryta
700 g grytbitar av nöt
150 g rimmat sidfläsk
1 gul lök
2 stora morötter
6 dl champinjoner
3 msk vetemjöl
1/2 dl tomatpuré
1 buljongtärning
5-6 dl rödvin
salt,soja,svartpeppar
timjan
Tärna köttet, bryn i stekpanna. Lägg över i gryta, krydda o pudra över vetemjölet. Rör ut tomatpuré o buljongtärning i ett par dl hett vatten. Häll buljongen o rödvinet i grytan. Låt småputtra medan fläsket skärs i tärningar o bryns. Skiva lök, bryn den o delad svamp. Lägg över i grytan efter hand. Bita moroten o lägg i. Låt koka en halvtimme. Kolla av smaken, sätt på potatis eller ris som tillbehör. När potatis/ris är klart är rätten färdig.
Du kan variera denna gryta. Istället för champinjoner kan du gärna använda skogssvamp. Istället för timjan kan du krydda med t.ex. viltkrydda eller annan örtkrydda. Istället för rimmat fläsk använder jag gärna färdigtärnat bacon.
Smaklig måltid!
KÅLGRYTA (ur boken Spisrosor)
600 g nötfärs
1 vitkålshuvud
2-3 morötter
2-3 vitlöksklyftor
2 tsk senap
½ dl soja
1 buljongtärning
2-3 dl vatten
salt, svartpeppar, persilja
Bryn köttfärsen i en skvätt olja. Häll över i gryta. Strimla kålen, riv morötterna grovt och blanda med köttet. Tillsätt senapen utrörd i lite vatten. Tillsätt soja, buljongtärning och vatten samt pressa i vitlöksklyftorna.
Låt grytan småputtra minst en timme och smaka av med salt o peppar. Tillsätt gärna lite sirap efter smak.
Strö över lite finhackad persilja vid serveringen.