Blandsvamp
Omelettpizza
Receptet ska ses som ett uppslag, variera efter tycke och smak. Ta vad du har i kylskåpet!
Till 2 port./en stekpanna
4 ägg
3 msk vetemjöl
1 msk vatten
1 msk olja
½ burk tomater eller t.ex färdig svampstuvning som jag använde istället
200 g riven ost
salt, peppar o oregano (jag hade i lite chili också)
I varje panna lägger du något gott ovanpå, t.ex champinjoner, salami, lök, stekt bacon
Sätt ugnen på 225 graders övervärme. Hetta upp en stekpanna, vispa ihop ägg,mjöl o vatten. Krydda.Slå oljan i pannan, häll i smeten, sänk värmen direkt! Vänd hela botten när det börjar stelna i kanterna. Stryk ut tomaterna eller stuvningen, strö över ost. Toppa med valfritt pålägg.
Ställ pannan in i ugnen längst ner ca 8-10 minuter.
Min omelettpizza bestod alltså av stekt bacon som jag klippte i bitar o under det en svampstuvning. Vi orkade inte äta upp hela på två personer så det är mycket matigt o jättegott!
Svampbuljong:
Använd udda svampar, svampfötter, även träiga. Koka med en bit ingefära, 1 dm purjo, soja, salt, pepparkorn, vatten eller hönsbuljong. Timjan, persilja, körvel passar bra som kryddor. Koka 2-3 timmar. Frys in i t.ex istärningsfack.
Svamppaté med nötter
2 gula lökar
500 g färsk svamp
2-3 msk smör
2 vitlöksklyftor
350 g morötter
1 dl creme fraiche
3 msk vetemjöl
1 msk potatismjöl
2 tsk salt
100 g hackade hasselnötskärnor
1 dl smulat vitt bröd
Basilika o timjan
Svartpeppar
4 ägg
Hacka lök o svamp fint. Fräs löken i smör, pressa ner vitlöken. Blanda i svampen, rör om. Låt puttra 15 minuter. Rör om då o då. Skala o riv morötterna fint. Blanda ner, fräs någon minut. Tillsätt creme fraiche, häll blandningen i skål, låt svalna. Blanda ner vetemjöl, potatismjöl, salt, nöthack, brödsmulor o kryddor. Tillsätt äggen ett i taget. Blanda väl. Lägg bakplåtspapper i smord form ca 1½liters. Häll i smeten. Slå formen mot underlaget så att den packar sig jämnt. Grädda på galler längst ner i ugnen i 1 timme i 175 grader. Pröva med sticka. Låt svalna i formen. Stjälp upp. Låt kallna under formen. Garnera med hyvlade morotsblad. Skär i ganska tjocka skivor, servera med gräddfil blandad med örter samt bröd o en sallad.
Svampälskarens sallad
1 liter kremlor o Karl-Johan
5 msk olivolja
Saften av 1 citron
1 vitlöksklyfta
2 finhackade sardeller
Salt, peppar, persilja
Skiva svampen tunt. Vispa ihop såssen, häll över. Strö över persilja. Låt dra 30 minuter.
Sottolio – svamp i olja
Till kokning:
½ dl vitvinsvinäger
½ dl vatten
Små soppar, blodriskor eller kantareller
2 vitlöksklyftor
Lag: 2 vitlöksklyftor
2 lagerblad
Rosmarin
1 bit kanel
Några nejlikor
Fin olivolja
Koka svampen 8 min. Låt rinna av o torka på handduk över natten i rumstemperatur. Lägg i glasburk tillsammans med övriga ingredienser. Fyll på burken med olja, förvara svalt minst 6 veckor. Servera som förrätt med ett gott bröd.
Svampfrittata
8 ägg
1 dl grädde
1 msk rostad hackad vitlök
Salvia
1 msk rivet citronskal
200 g taggsvamp
200 g fårticka
2 delade karl-johansvampar
1 msk olivolja
2 msk smör
2 kvistar strimlad persilja
Vispa ihop ägg o grädde, krydda. Grädda små omeletter. Fräs svamp, tillsäött lök o persilja. Fördela fräset på omeletterna.
Svamp- och grönsaksfylld lammbringa 4-6 pers
1 kg urbenad lammbringa
3 msk olivolja
Fyllning: 1 morot
100 g rotselleri
100 g purjo
1½liter blandsvamp
2 msk smör
3 vitlöksklyftor
2 msk fransk senap
Salt,peppar
Hackad persilja
Sås: 8 dl buljong från köttkoket
Salt, malen svartpeppar
2 dl sherry
Potatismjöl
Förväll bitade grönsaker i saltat vatten. Sila av vattnet, spara! Bita svampen, stek i smör. Kör gränsaker, svamp o vitlök i mixer till grov konsistens. Bland i kryddor. Lägg ut lammbringan med den sida uppåt där revbenen suttit. Bred på röran, rulla ihop bringan från den smalaste sidan. Knyt ihop med garn. Bryn bringan i olivolja, sänk värmen o fyll på grönsaksvattnet. Täck med lock, bräsera ca 1 timme. Vänd då o då. Ta upp, sila buljongen, koka upp den, krydda o red av. Klipp bort garnet, skär köttet i skivor. Servera med nypressad potatis
Baklashannja Ikra – Rysk svampkaviar
2 liter blandsvamp
2-3msk smör
Salt, peppar
¾ dl solrosolja
3 msk vitvinsvinäger
1 finhackad gul lök
2 finhackade vitlöksklyftor
2 msk hackad dragon eller lite torkad
½ dl persilja
Skär svampen i bitar, stek i smör. Salta o peppra. Kör i mixer till grynig konsistens. Häll i en skål, blanda med övriga ingredienser. Täck över med plastfilm, låt vila i kyl 1 dygn. Servera med bröd o bakpotatis.
Kryddsaltad svamp med vitlök
1 liter förvällda svampar (riskor,kremlor,fårtickor,taggisar t.ex.) i bitar
Minst 5 finskivade vitlöksklyftor
1 knippa dill, finhackad
8-10 svartvinbärsblad
Saltlag: ½ liter vatten ¼ dl salt
Koka upp saltlagen. Klä en glasburk med vinbärsblad. Varva svamp, dill och vitlök i burken. Lägg vinblad överst. Häll över den varma saltlagen. Låt kallna. Lägg en sten i burken så svampen tyngs ner. Skruva på lock, ställ i kylskåp. Hållbar 2 månader, färdig efter en vecka. Servera med en klick yoghurt eller crème fraiche, mörkt rågbröd o ev. kokt potatis.
Svampjansson 6 port
1 kg skalad potatis
2 msk smör
1 liter blandsvamp
Salt, vitpeppar, soja
3 gula lökar
6 dl mjölk
2 dl creme fraiche
8 msk Kalles kaviar
Svartpeppar
Ströbröd
Smörj en ugnsform. Strimla potatisen. Skär svampen i bitar, fräs i smör med salt, peppar o lite soja. Skiva löken, fräs mjuk. Vispa samman mjölk, creme fraiche, kaviar o svartpeppar. Varva potatis, lök o svamp i formen, häll över mjölkblandningen. Strö över ströbröd o några klickar margarin. Grädda i 175 grader i mitten av ugnen ca 1 timme.
Svampkräm Receptet hämtat ur boken ”Dalmål – från barkbröd till björnstek”
-blandsvamp
-smör
-salt och peppar
-grädde
-soja
Rensa o skär svampen i bitar. Lägg den torr i kastrull, förväll tills allt vatten dunstat. Tillsätt smör o fräs svampen en stund. Salta och peppra.
Lägg i matberedare med kniv monterad o finfördela till puré. Tillsätt grädde tills konsistensen är tjock som en bredbar kräm o soja för färgens skull. Smaka av, tillsätt ev. vitlök om du gillar det.
Frys i små portionsformar (t.ex muffinsaluminiumformar). Täck varje liten form med folie o lägg flera formar i en fryspåse. Ta direkt från fysen och använd som smaksättning i grytor, köttfärssås, soppor eller såser eller tinad som fyllning i kött- eller spättarulader.
Squash och svampröra
1 liter rensad blandsvamp
1 stor gul lök
1 vitlöksklyfta
olivolja
salt, svartpeppar
1 squash
Skär svampen i små tärningar, värm i stekpanna tills vätskan ångat bort. Hacka lök, fräs i olja. Skär squashen i små tärningar, bryn med lök o svamp i 10 minuter. Krydda.
Servera som tillbehöv till en köttbit.
Niclas
Baklashannja är ju aubergine.