Fjällig bläcksvamp

Fjällig bläcksvamp har en mild fin smak och används i regel i stuvningar och som blandsvamp. Kan kryddas med salt, vitpeppar, ingefära, vitlök och milda örtkryddor.
Den kan inte lufttorkas men det går utmärkt i torkapparat där det går snabbt. Då blir den vit, fin och god. Efter blötläggning och tillagning smakar den som färsk, men lite mer koncentrerad.
Den kan frysas in tillagad eller förkokt. Man kan också frysa små hela råa hattar som fortfarande är knoppar. Fötterna kan frysas hela, för att sedan tillagas som ”sparris”.
De fina smakämnena lämpar sig inte för insaltning eller inläggningar.

Förlorade ägg med fläckig bläcksvamp
12 bläcksvampar
Saft av ½ citron
200g mangold eller färsk spenat
2 schalottenlökar
1 vitlöksklyfta
1 liten aubergine
100 g smör
Salt,peppar
2 msk rostade solrosfrön
1msk hackad persilja
1 liter vatten
½ dl 12% ättiksprit
4 ägg

Koka svampen i lättsaltat citronvatten. Skölj mangold eller spenat, skär bladen i strimlor. Skala o finhacka löken. Skär auberginen i 1½ cm skivor, salta lätt, låt torka på hushållspapper. Smörfräs med lök, salta o peppra. Koka upp vatten, tillsätt ättiksprit. Sänk värmen. Knäck 1 ägg i en kopp, låt glida ner i vattnet. Sjud 3 min., ta upp med hålslev, lägg i ljummet lättsaltat vatten. Upprepa med övriga ägg. Stek aubergine, lägg på tallrikar, fördela mangold o kokt svamp över. Överst ett förlorat ägg. Strö persilja o solrosfrön över.
Är du inte vegetarian kan du servera en tunn skiva parmesanskinka till.

Bakåt

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR