Smått och Gott
Karljohan-snacks med dip
2 liter färsk Karl Johan
Salt, vitpeppar
½dl vetemjöl
2 ägg
1½dl ströbröd
50 g smör
Dipsås:
3 dl gräddfil
Saft av ½ citron
1 hackad rödlök
1 gräslöksknippe
Salt,cayennepeppar
Blanda ihop såsen. Ställ svalt. Skär svampen i skivor, salta, peppra o låt stå någon minut. Doppa skivorna först i mjöl sedan i uppvispat ägg, sist i ströbröd. Stek sakta i smör tills de är riktigt knapriga.
Rårakor med kremlor 2-4 pers
4 stora skalade potatisar
1 ägg
2 l (400g) kremlor
1 dl olivolja
Salt, peppar
1 hackad rödlök
1 msk persilja
4 msk creme fraiche
120 g stenbitsrom
4 citronklyftor
Riv potatisen grovt. Salta o blanda i ägget. Stek svampen tills vattnet dunstat. Tillsätt ½dl olivolja, stek svampen knaprig. Salta o peppra. Grädda 4 rårakor i resten av oljan. Lägg på tallrikar. Placera svampen i mitten, strö över rödlök o persilja. Klicka på creme fraiche, toppa med rom. Garnera med citron o kanske salladsblad.
Taggsvampsfyllda petit-chouer 20 st
Fyllning: 7½ dl (150g) färsk taggsvamp
20 g smör
2 finhackade schalottenlökar
Salt,peppar
½tsk riven pepparrot
2 msk creme fraiche
½krm strösocker
1 tsk hackad persilja
Skär svampen i mindre bitar, stek i smör, tillsätt löken. Salta. Kör svampen i mixer med övriga ingredienser. Skär ett lock på petit-chouerna, fyll med sked. Servera som tilltugg.
Varm macka med trattkantarell och ägg
4 hårdkokta ägg
8 skivor formbröd
1 dl riven ost
Stuvning: 1 l färska trattisar
1 hackad vitlöksklyfta
2 ½dl creme fraiche
Fräs svamp o lök i smör tills vätskan kokat in. Häll över creme fraiche, koka 15min. Salta o peppra. Skiva äggen. Fördela äggen på 4 bröd, lägg övriga brödskivor ovanpå, tryck till lätt. Täck med svampstuvning. Strö över ost. Gratinera i 225 grader 10min. Servera med en sallad.