Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # Konstverk – inte en tavla

Av
den
10 augusti 2024


Lokföraren Åke lotsar oss med stadig hand på spaken från stationen till slutmålet.
Veckans ord är konst – inte en tavla
Det börjar bli mer regel än undantag att jag tror jag går bet, så även denna vecka då jag haft för mycket annat omkring mig, både ett pågående OS som slukar många timmar per dygn och sedan planeringen av en snar flytt som ska verkställas om tre veckor!
Men se på tusan, jag gick hem från stan igår efter att ha besökt biblioteket (läsningen kan man inte undvara oavsett hur mycket annat som pågår!)
Jag passerar alltid detta märkliga verk på min väg till och från stan

..och tänkte, nämen titta, ett konstverk!Jag hade tänkt vara duktig och letade febrilt efter en liten skylt på någon av stenarna som kunde upplysa mig om vad detta skulle föreställa men hittade inget. Då besökte jag kommunens hemsida och letade mig fram till “offentlig konst”. Inget där heller, så jag förmodar att detta “skepp” har dumpit ner från himlen…

Uppdatering! En vän såg inlägget och sa att den typen av konst kallas skeppssättning! Då fann jag också den på kommunens hemsida, under rubriken “Bygga och bo” som är ganska missvisande tycker jag.
Den här skeppssättningen består av 28 avlånga granitpelare som var och en väger 17 ton och stenarna är samlade lokalt på plats när man byggde om parken. Pontus Erbacken heter konstnären. Länk till sidan här
Tack Kajsa för hjälpen!

Nära mitt hem ligger en vacker kyrkogård som jag också alltid passerar och då tänkte jag att

många gravstenar och kors också kan räknas som konstverk!
Visst är detta gamla gravkors fint, sirligt utsmyckat och märkt att tidens tand, så vackert.

Nästa veckas tema är kapell
Vill du hänga på utmaningen beger du dig till lokföraren Åke där du erhåller en gratisbiljett, för han är en generös man!
Där finner du också en lista på alla deltagande resenärer som du kan hälsa på !

TAGS
15 kommentarer
  1. Svara

    christian

    10 augusti 2024

    Den där stensättningen borde väl vara registrerad om det var nåt märkvärdigt, annars är det nog några kommunalare som roat sig…. 🙂
    Gravkorset är magnifikt, där har vi en annorlunda tradition. När vi besökte an katolsk kyrkogård i Österrike var det fullt med allehanda kors å andra mäktiga gravkonstruktioner/konstverk.
    Ha en fin lördag!

  2. Svara

    LillaSyster

    10 augusti 2024

    Oftast så finns lösningen på mycket nära håll! Förstår om du har mycket att stå i nu….. men du har ju gott om vana och rutin på att flytta och jag gissar att du får hjälp av tjejerna=)
    Hmm märkligt att det inte fanns en liten skylt om stenarna, jag måste nog googla och se om det finns något. Ha en bra eftermiddag!

  3. Svara

    Åsa Danielsson (Angelgirl)

    10 augusti 2024

    Vackert jobbat med att fånga dessa stenar som står där och utger sig för att vara något speciellt, men detta kors som du fotat på kyrkogården är otroligt vackert och ja visst är det konst av hög klass! Otroligt vackert! =)

    Visst jag kan förstå att du har att göra när du nu skall flytta – men som jag förstår har du gjort detta ex antal gånger.. jag önskar du kommer trivas bra på ditt nya ställe och kanske det är sista gången som du flyttar runt? Vem vet? En nystart brukar pigga upp en efter att haft deppighet!

    Önskar dig en fin lördag! =)
    Kram

  4. Svara

    Ibod11 - Ingrid

    10 augusti 2024

    Se där, vad bra det blev och egentligen finns konst överallt. Naturens egna konstverk inte minst. Men de spännande stenarna och korset var två väldigt fina konstverk.
    Kra,

  5. Svara

    Carita

    10 augusti 2024

    Verkligt fina konstverk här! Jag bröt mot regeln, för att jag bara hade en bild som passade in – och det var en tavla, men inte fotograferad hemma. Och så ösregnade det då jag skrev inlägget. Nu lyser solen. Kram till pörtet!

  6. Svara

    Äventyret Framtiden

    10 augusti 2024

    Skeppssättning, ja. Så vackert och likaså gravskylten. Vi har konst runt omkring oss i vardagen, som vi knappt ser . Fint att du såg allt det här!
    Ha det bra framför tv-n, med boken du läser och med planerandet inför flytten. Du kunde bli konsult Paula, ta betalt, för du börjar få en bra vana att flytta. En annorlunda konst det också på sitt sätt.
    Ha det fint och kram från gränden till pörtet!

  7. Svara

    Annette

    10 augusti 2024

    Jag har bara sett en enda skeppssättning, och det är den vid Anundshög utanför Västerås. Det var länge sedan jag var där, det får kanske bli en utflykt dit snart. Jag vet inte riktigt vad jag tycker om att placera granitpelare som en skeppssättning, när det redan finns så många äkta skeppssättningar i Sverige. Var det det bästa konstnären kunde komma på? Både konst och konstigt.

    • Svara

      Paula

      10 augusti 2024

      Så här säger konstnären själv om sitt verk:, det förklarar hur han har tänkt kring temat
      – För mig symboliserar skepp människans nyfikenhet mot det okända, ett verktyg att nå dit ingen varit förut. De tidiga vikingaskeppen stod för innovation och kreativt tänkande då de kunde ta sig fram där andra båtar inte kunde. Nuförtiden är rymdskepp vår symbol för framtiden och drömmen om Mars hägrar runt hörnet, förklarar Pontus Ersbacken.
      – Dalarnas relation till Gustav Vasa och hans relation till skepp tycker jag passar in i Vasaparken.
      Pontus har använt sig av stenar som är återvunna från den gamla vägsträckan under bron som nu blir Vasaparken. Hagströmska gymnasiet har varit med och sorterat ut stenarna med hjälp av Pontus, fraktat dem till Vasaparken och gjort det förberedande markarbetet.
      Varje sten har en slät sida som vätter utåt. Stenarna är annars råa, grova och unikt utformade var en för sig. Varje sten är cirka 30×35 centimeter tjock och varierar i höjd från cirka 1-2 meter färdig höjd när gräset anläggs runtom. Måttet på hela skulpturen är cirka 15×5 meter.

  8. Svara

    Lokföraren

    10 augusti 2024

    WOW!!! Jo man tror ju det är en skepps plats… Vad fin man fick veta varför 🙂 Trevligt att du klev ombord och tack så mycket för länken.

  9. Svara

    Anna-Lena

    10 augusti 2024

    Så klart att alla vackra gravkors och gravstenar är konst. Så har jag aldrig tänkt, men så är det.
    Bra att du öppnade mina ögon för det…

  10. Svara

    Susjos

    10 augusti 2024

    Sedär så snyggt du löste veckans ” Hoppa på tåget”!
    Kram och trevlig OS-kväll!

  11. Svara

    BP

    10 augusti 2024

    Se där! Nu har jag lärt mig nåt nytt igen. Aldrig hört talas om en konstform som kallas skeppssättning. Som vanligt är Blogglandia en suverän databas.
    Korset på kyrkogården är fint det också. Sådana vackra kors gör man inte längre.
    Bra jobbat Paula!

  12. Svara

    Anki

    11 augusti 2024

    Ja, men det här fixade du ju galant! Snyggt jobbat! Synd att inte kommunen kostat på konstverket en skylt bara …
    Ja, kyrkogårdar är fina att gå på och visst är dessa gamla kors riktiga konstverk!
    Ha nu en fin söndag!
    Kram

  13. Svara

    Susie på Stjärnarve...

    11 augusti 2024

    Vi har ju en massa “konstverk” här på Gotland, bl.a. vackra skeppsättningar så dom är man van vid – och gillar!
    “Slörpat” kräftor har jag gjort flera gånger nu, är inne på 2:a förpackningen med färska kräftor. Har 5 kvar som blir dagens lunch. Fast jag får nog sitta inne och “slörpa”, det både blåser och är lite grått ute.
    KRAM-Susie

  14. Svara

    Mia

    11 augusti 2024

    Jag kan inte minnas att du misslyckats med nån utmaning 🙂 inte den här gången heller! Heja Paula och kram på´re

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 127
  • 209
  • 1 665 109
  • 5 178
  • 66 824
Sök här