Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # Ljudlöst

Av
den
21 september 2024


Lokföraren Åke lotsar oss med stadig hand på spaken från stationen till slutmålet.
Veckans ord är ljudlöst
och det passar mig rätt bra. Även om jag väljer ordet tyst framför ordet ljudlöst
Därför tassar jag ljudlöst in här på den tomma bloggsidan och fyller den med några ord, upplever nästan att jag borde skaffa ett ljudlöst tangentbord, oj vad det smattrar när jag skriver dessa rader..
Jag har under många år kallat mig ljudallergiker, ett epitet som tillkom efter min första utmattningsperiod på 90-talet.
Idag har jag inte samma problem men jag blir trött av ljud och föredrar en ljudlös miljö, och här hemma i pörtet råder oftast tystnad.Jag kan ibland välja bort ljudet på tv:n och sätta på texten istället, speciellt om jag känner mig trött och sliten.
Men, i min annars så ljudlösa tillvaro har jag med övning lärt mig att lysnna på ljudböcker, något jag idag uppskattar mycket.
För att inte nämna att jag högläser böcker på finska och engelska, allt för att behålla språket levande…
Ett av mina absoluta favoritprogram är Idol, och ikväll kommer ljudet definitivt att vara påslaget när programmet börjar!
Och hör ni, ibland måste jag bara tänka högt för att komma fram till ett klokt och bra beslut!
Nu när jag skrivit ner dessa rader inser jag att det är en överdrift att kalla mig ljudallergiker, jag är bara känslig för vissa typer av ljud!

Nu smyger jag nästan ljudlöst härifrån och hoppar upp på tåget igen nästa lördag då vi ska tolka ordet humla

Vill du hänga på utmaningen beger du dig till lokföraren Åke där du erhåller en gratisbiljett, för han är en generös man!
Där finner du också en lista på alla deltagande resenärer som du kan hälsa på !

TAGS
7 kommentarer
  1. Svara

    Karin

    21 september 2024

    Jag är likadan. Ljudallergiker är kanske att ta i, som du skriver. Men nog är det skönt med tystnad! Nu när jag läser ditt inlägg inser jag att jag tillbringat så gott som hela dagen i tystnad. Ingen radio, nästan ingen trafik på vägen intill. En motorbåt tuffade förbi på sjön på eftermiddagen och efter det hördes lite vågskvalp mot stranden. Det är allt och det är väldigt vilsamt och skönt!

  2. Svara

    LillaSyster

    21 september 2024

    Jag är som dig – det är tyst som gäller här hemma……..förutom en spinnande katt eller två =) Gillar att vila öronen. Jag fattar inte hur jag stod ut i 14 år i en arbetsmiljö som lät så mycket. Nu är det jag själv som bestämmer ljudnivå och ljud pä jobbet. Ha en bra kväll – synd att det skymmer så tidigt- en helt ljuvlig dag har jag haft ute. Kram

  3. Svara

    BP

    21 september 2024

    Vilket bra inlägg!
    Själv är jag nästan tvärtom. Ljud för mig är lika med trygghet. Är det tyst eller ljudlöst känner jag mig obekväm. Så har det alltid varit.
    De enda oljud jag inte står ut med är när folk pratar i telefon med högtalarna på och när man lyssnar på musik med glappande hörlurar. Det stör mig rejält.
    Har fortfarande inte lärt mig att lyssna på ljudböcker (ooooops). Sedan var det en utmärkt idé att högläsa texter på till exempel engelska för att inte glömma språket. Smart Paula, tack:-)

  4. Svara

    Minton

    21 september 2024

    Vill också ha tyst och det enda som hörs är Mintons små snarkningar. Det är väldigt tyst ute och ibland vill jag höra lite prat.
    Kramar från oss

  5. Svara

    Geddfish

    21 september 2024

    Jag kan hålla med dig, utan att ha varit utmattad, så är jag arbetsskadad med dessa telefonlurar/set i många år, som blev till tinnitus och sen hörselnedsättning.
    Pga även synnedsättning så har jag lärt mig anamma ljudböcker, funkar jättefint och hörapparater hjälper också tinnitusen. Här är också ofta ganska så tyst, lugnast så. Dock älskar jag musik, men det fördrar öronen bra!

  6. Svara

    Äventyret Framtiden

    21 september 2024

    Att lyssna på tystnaden är fint. Det gör jag ofta, så ofta jag kan…
    Musik lyssnar jag gärna på men även om det betyder mycket för min del så är det ändå väldigt skönt med tystnad. Jag tror att vi alla behöver tystnad…men ibland funderar jag om folk inte klarar av den, utan flyr från sig själva med hjälp av hög musik.
    Nå, nu vill jag önska dig en skön kväll!
    Kram

  7. Svara

    En vanlig man

    21 september 2024

    Fint inlägg, bra reflektioner.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 133
  • 178
  • 1 665 293
  • 5 179
  • 66 843
Sök här