Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # 22 ELD

Av
den
1 juli 2023

Veckans ord att tolka är ELD


ELDEN ÄR LÖS!
Finns det något mer skrämmande man kan höra??

Dessa förfärliga ord fick min pappa ofta höra, brandman som han var…

När larmet kom fick brandmännen ELD i baken, satte sig i utryckningsfordonen och slog på sirenerna, nu var det bråttom!

“Ingen rök utan ELD
Jag lyckades sluta röka för ca 12 år sedan, en av mina största bedrifter faktiskt, jag var storrökare i över 40 år!

ELD är inte bara skräckinjagande, en brasa är vacker, på bilden syns midsommarelden på Fölisön där jag tillbringade mina midsomrar som barn och tonåring. Eftersom brandrisken är mycket större på sommaren än på Valborg då man tänder majbrasor i Sverige så tänds eldarna antingen på stranden i omedelbar närhet av vatten eller så byggs den direkt på en flotte ute på vattnet. Dessa midsommareldar (Juhannuskokko) är kära minnen. När elden brunnit ut fortsatte firandet på danslogen!

Min smala tolkning av den livsviktiga ELDen avslutar jag med denna söta ELDfluga, som inte är någon fluga utan en skalbagge har jag nu fått lära mig!
Flera tolkningar av veckans ord ELD hittar du hos lokförarna Tove och Karin
Nästa vecka ska vi tolka ordet KRAM
Du får gärna själv kliva på tåget och delta, välkommen ombord!

TAGS
14 kommentarer
 1. Svara

  Åke

  1 juli 2023

  Bilden på Fölisön där du tillbringade som barn har säkerligen satt spår. Fint inlägg Paula om eld. Skrämmande ord om att elden är lös ja. Jag har varit flygplatsbrandman och Industribrandman så jag vet. Oj vad jag har övat i mina dar förstår din far till fullo. En fortsatt trevlig helg 🙂

 2. Svara

  Minton

  1 juli 2023

  Du har tolkat ordet ELD på ett bra sätt. Den kan vara både trevlig och katastrof.
  Regn kramar från oss
  ?????

 3. Svara

  Tove toviska

  1 juli 2023

  Brandmän har tuffa uppdrag när det gäller avigsidan av eld; heder åt dem tänker jag.
  När jag ser eldbaggen tänker jag på lysmaskar som det som är det samma, en skalbagge.
  I år är det 20 år sedan jag slutade röka kom jag på. Starkt av dig att sluta efter så lång tid som storrökare??
  Tunt inlägg skriver du – fint vinklat inlägg skriver jag!

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  1 juli 2023

  Ja, eld kan vara både vacker och skrämmande men den söta lilla eldflugan skrämmer ingen 😀
  Kram

 5. Svara

  Mia

  1 juli 2023

  Eldflugorna är ju häftiga men att det var skalbaggar hade jag inte en aaaaaning om! Vilken tur att man får lära sig nåt nytt varje dag 🙂
  Jag är livrädd för eld,dvs när den inte är kontrollerad, 2018 är ett år man helst inte vill komma ihåg eller så kanske man borde göra det! MSB verkar åtminstone ha lärt sig nåt av det hemska året…..
  Kram på’re

 6. Svara

  BP

  1 juli 2023

  Eld och vatten är nog de element som jag har störst respekt för. Vet nämligen att jag inte “behärskar” dom.
  Så din pappa var brandman. Det var nåt helt nytt för mig. Kul att du berättade. Brandmän är hjältar i mina ögon, betydligt mera än poliser.
  Så du har också rökt upp några villor i Djursholm;-) Det har jag också gjort. Ångrar mig inte ett dugg. Slutade i oktober 2020, men njuter av 3-5 cigg/dag nu under sommaren. Det var lätt att sluta. Inga abstinensproblem alls. Men som sagt – ett litet återfall håller jag på med just nu;-)

 7. Svara

  Anna-Lena

  1 juli 2023

  Är nog ungefär lika länge sedan som jag slutade röka. Men storrökare var jag aldrig.
  Har sett lysmaskar! Otroligt fascinerande! Kram

 8. Svara

  Äventyret Framtiden

  1 juli 2023

  Brandmän är livsnödvändiga och riktiga hjältar. Där har vi åter en gemensam nämnare Paula. Min far och mina bröder var alla brandmän.
  Hos oss kom elden lös med oanade hemska konsekvenser…efter det blev pappa brandkårist.
  Midsommarbrasa har jag också varit med om på “fastlandet” . Nära vatten förstås.
  Jättebra att du klarade av att sluta röka efter så många år som rökare, säger jag som är utbildad rökavvänjare. Bravo!
  Tack för lysmasken också, de är så fiiina.
  Eldig kram från gränden!

 9. Svara

  Susjos

  1 juli 2023

  Vilken bra tolkning på eld, och fantastiska bilder! Aha, din pappa var brandman, vilket jobb de har!
  Bra där att sluta röka efter så många år! Jag var ingen storrökare, men slutade röka när jag blev gravid för 33 år sedan.
  Midsommareldar låter häftigt, men varför elda vid midsommar?
  Minns när jag såg eldflugor för första (och enda) gången, det var i Connecticut 1989, när jag fick följa med min blivande man till New York!
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram

 10. Svara

  Ditte

  1 juli 2023

  För egen del har jag hoppat av tåget men tycker det är roligt att även här följa mina bloggvänner.
  Vilken fin tolkning du gjort och otroligt fina bilder.
  Och visst är det så att brandmän, både förr och nu, gör otroliga jobb.
  Vad gäller egen rökning har den varit minimal. Rökte för sällskaps skull när jag gick på GIH, Gymnastik och Idrottshögskolan. Men kanske var det sammanlagt 10 paket under två år. Pengarna gick till resor i stället.
  Önskar dig en fin helg-
  Kram

 11. Svara

  Anna

  2 juli 2023

  Brandman måste vara ett av de tuffare yrken man kan ha. Inte bara för risken man utsätts för dagligen men även oron familjen till brandmannen kan ha när de till synes ostoppbara bränderna härjar!
  En fin tolkning av eld.

 12. Svara

  Anna i Portugal

  2 juli 2023

  Med en brandman i familjen har du så klart en helt annan relation till eld än jag har. Fick lära mig i scouterna att göra upp eld men också respektera den. Det är jag glad för. Valborgsbrasa har vi till och med haft en egen på vår åker. Ingen brandrisk då, men vi var så klart förberedda med vattenslangar framdraget. Jag var stor rökare i 16 år, men tacksam jag slutade för 26 år sedan.

 13. Svara

  åsa

  2 juli 2023

  Bra gjort att sluta röka och att inte ta några återfall eller feströka är troligtvis det som gör ifall en inrökt person fortsätter vara rökfri ?
  Jag har aldrig rökt men har en mor som rökt hela mitt liv trots hon slutade röka efter en mindre stroke började hon om nått år senare, han jag ör gift med har försökt sluta röka men klarar inte av det.
  Även min far var brandman och min bonusdotter är involverad och har börjat utbildning till brandman.
  Eld är något fantastiskt och synnerligen farligt.
  En brasa ombord på en flotte känns brandsäkert. Har aldrig sett något sådant.
  Ha en fin söndag ?

 14. Svara

  Carita

  2 juli 2023

  Ja, det här med kruttorr mark och skogsbränder är inte kul.
  Nu fick vi igår och i dag efterlängtat regn, rätt rejält – och det behövdes.
  ELD var den här tiden på året ett lite svårt och “skrämmande” tema.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 205
 • 364
 • 1 627 642
 • 5 072
 • 65 414
Sök här