Matrecept och kökstips

Gotländsk fårsmäcka

Av
den
12 september 2007

Kanske dags för ett litet mattips?
Får jag lov att presentera en otroooligt god och läcker lammrätt?

Du behöver
500 g lammfärs
1½ msk gula senapskorn
2 kokta kalla potatisar
1½ dl finhackad rödlök
½ tsk grovmald svartpeppar
2 tsk salt
1 stort ägg
1½ dl matlagningsgrädde

Måt upp senapskornen i en skål, häll ½ dl kokande vatten över.
Mosa potatisarna med gaffel. Blanda färsen med salt och peppar ett par minuter tills färsen blir riktigt seg. Tillsätt senapsfröna med vattnet samt potatis, ägg och lök.
Späd med grädden i omgångar medan du blandar ordentligt. Färsen ska vara ganska lös.
Skeda ner färs direkt i varm stekpanna, det ska fräsa som en ”smäck”, platta till så de blir som små pannbiffar. Stek 2-3min/sida.
Servera med t.ex potatismos smaksatt med 3 dl tärnad västerbottenost och gräslök, rårörda lingon och saltgurka


Här åkte visst några nyfrästa kantareller med också, mums!
Vi gjorde en stor sats och fryste ner, värmde i ugn med en rejäl skiva getost på varje biff…
Man kan bli lyrisk för mindre….om man gillar lammkött förstås!

TAGS
22 kommentarer
  1. Svara

    Lallis

    12 september 2007

    Helluuuu!
    Jaaa,vad kul att du har ett recept med på fårsmäcka!
    Det är verkligen gottigt:)
    Kram Lallis

  2. Svara

    Lallis

    12 september 2007

    Ha en fin dag, Paula (l)

  3. Svara

    Gunvor

    12 september 2007

    Men snälla Paula va du frestar! Jag är jättehungrig just nu o så kommer jag in hit o får se detta! DEt ser UNDERBART ut. Jag älskar lamm. Och kantarellerna o lingona..ÅHH! :o)

  4. Svara

    Bia

    12 september 2007

    Mums så gott det ser ut! Jag älskar lammkött, i alla former… :p
    Kram/Bia

  5. Svara

    Doris

    12 september 2007

    Mmmm, så gott det ser ut, kanske man skulle prova lammfärs någon gång, har det ALDRIG i maten .
    Skulle tittat på EFIT-bilderna men får visst återkomma 😉 .
    Sköt om dig !
    Kramar, Doris

  6. Svara

    Mia

    12 september 2007

    Lammkött?? Nja, min gubbe är tio år yngre, skulle det funka? Fast han går inte så bra ihop med kantareller, förstås…hmm..
    Jo, min musmatta, den har jag köpt hos Bror-Eric i Bjuråker, världens (eller åtminstone Hälsinglands) häftigaste konstnär! Kanske han säljer den via nätet? Har redan lovat Pia-Lotta att jag ska kolla det, så jag hör av mig! Kraaam!

  7. Svara

    Mia

    12 september 2007

    EFIT? jo, jag har kikat in på nån blogg där jag sett det, men hur kommer man med?

  8. Svara

    Mia

    12 september 2007

    8) Ja, jösses! Det är ju hos dig jag har sett det! Känner igen bilderna, juu…
    Vad jag förstår så är det vissa dagar det gäller, hur vet jag vilka?

  9. Svara

    Mia

    12 september 2007

    Virrigare än få….glöm vad jag skrev, hittade det nu! På min blogg finns en länk till Bror-Eric nu…

  10. Svara

    Mia

    12 september 2007

    Jag går med 29:e! *L*

  11. Svara

    ~Eva~

    12 september 2007

    Så du frestas Paula :p

    Kram från Eva

  12. Svara

    Sylvia

    12 september 2007

    Man tackar o bugar. Skall jag pröva till helgen. Enkelt och gott – det gillar jag.
    Jag har också läst Skumtimmen. Väldigt spännande och välskriven. Överraskning på slutet – fyndigt.

  13. Svara

    Monica

    12 september 2007

    Ja det där ser riktigt gott ut och är det säkert också….för de som gillar lamm, vill säga :s

    Kramen

  14. Svara

    leila

    12 september 2007

    vad det där såg mumsigt ut men törs inte göra iordning lamm, jag vet inte hur man köper det ens 🙁 när det gäller matlagning så är jag så osäker. dumt va? ska kika mer på dina recept för jag behöver tips på mat man kan göra mycket av då vi är så många. kram på dig/leila

  15. Svara

    anca

    12 september 2007

    Har inte varit så förtjust i lamm förut, men det här receptet kan jag faktiskt tänka mig att prova!Moset verkar hur gott som helst, jag är mostokig, men har aldrig vågat blanda i nåt! Tackar för tipsen!Kramis…

  16. Svara

    Pia

    12 september 2007

    :p Vilket recept!!! jag känner snålvattnet rinna redan hihi, måste testa det där, åh kantareller!!! finns det ngt härligare!! KramiZ

  17. Svara

    Nilla

    13 september 2007

    Nja inte lammfärs, men jag kan ju prova med kalkon eller kycklingfärs. För det ser onekligen väldigt mumsigt ut. Ha det gott i nya pörtet :o)
    Kram

  18. Svara

    Nilla

    13 september 2007

    Men har det inte blitt ordning på gladgubben än, den skulle ju vara en sån.
    Kram

  19. Svara

    EVA

    13 september 2007

    Matrecept är ALLTID bra att få ! Fast gubben har lite svårt för lamm och får…men älg går nog också bra…hihi !
    Ha en fin torsdag !
    *
    KRAM EVA

  20. Svara

    Gunvor

    13 september 2007

    Ha en härlig dag. Hoppas solen skiner på dej också kära Paula!
    Kram kram! 8)

  21. Svara

    Caroline

    14 september 2007

    Ojoj, den lammrätten såg verkligen smarrig ut! Mums!

    Kram Caroline

  22. Svara

    Pia (Pimli)

    16 september 2007

    Kära nån så gott!!! Det var eeevigheter sen vi åt lamm. Kanske dax att inhandla lite lammfärs då.
    (*)

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 127
  • 197
  • 1 684 954
  • 5 271
  • 68 165
Sök här