Bloggen Matrecept och kökstips

Inte enligt planerna…

Av
den
29 december 2022

Igår hade jag bokat ett tass-spa till min bästa kompis!
Först ett skönt fotbad, sedan nagelklippning, frisering mellan trampdynor och insmörjning av desamma.
Låter väl jättskönt! Hundens tassar och trampdynor kan bli illa åtgångna vintertid med sprickor och torrhet och ömhet som följd.
I julas tyckte min dotter att Daniel var öm i tassarna och det höll jag med om, han går på skarsnö, i blöta vattenpölar, på kall isskorpa osv.

Jag bad Eva på Hundtrimmet titta på hans tassar, hon drog isär tårna och konstaterade: han har svamp mellan tårna
Sen lämnade jag Daniel en stund för att återkomma en halvtimme senare då han skulle vara färdig med spa-behandlingen…

Det var vidrigt kallt ute, ca -15 grader så jag kilade upp till affärsgalleriorna och kollade in reorna. Inte var det något som föll på läppen innan jag kom till Indiska där jag köpte en polotröja på rea.
När jag hämtade Daniel berättade Eva att hon inte gett något tassbad eftersom man ska hålla trampdynorna torra när man drabbats av svamp. Frågade om jag skulle tänka på något särskilt och det var att både torka med handduk och gärna blåsa tassarna torra efter promenaderna. Jag skulle inte smörja dem.

Det hade säkert varit bra om han kunnat använda skor eller tossor men de funkar dessvärre inte. Nu får jag bemöda mig om att hålla hans tassar torra, och första omgången med hårfönen var inte populär kan jag säga! Det är ju möjligt att det svider fast jag har på lägsta värme, men vi ska nog med hjälp av godis få även detta att fungera

Idag hade jag planer på att möta upp dottern i stan en snabbis när jag ändå skulle in och byta ut mina biblanböcker inför helgen.
Den här gången hade jag lånat ett par tre böcker som jag snabbt gav upp så nu började det sina i bokförrådet.
Men, det har regnat hela dagen, JAAAA REGNAT! Efter -15 blev det +2 och tö….suck
Detta innebar trafikproblem och mitt på dagen läste jag på Dalatrafiks app att man ställt in all trafik i en del städer på grund av halkan.
Då blev jag lite fundersam, vägen här ute på landet har redan varit väldigt spårig, hur skulle det bli senare idag…
Och, framför allt, vad gör jag om jag kommer till stan och man ställer in busstrafiken??? Och hemma sitter Daniel ensam…
Det blev ingen resa till stan tur-retur som planerat. Dottern hade kommit iväg hem utan problem, men, nu ikväll läser jag att all stadstrafik i Falun och Borlänge är inställd!
Puh, vilken tur jag stannade hemma!

Istället tog jag mig an ett recept

Singapore noodles ur boken jag lånat hem från biblan.

Jag hade inte exakt alla ingredienser hemma men gjorde som jag brukar, följer devisen “Man tager hwad man hafwer” och gott blev det!
Nytt för mig var att blanda ägg med sesamolja för att sedan steka i het panna, ta upp den när den stelnat och riva i isär den för att sedan blanda den med övriga ingredienser.

Nu till en liten frågeställning: för ett antal år sedan hade varje hushåll en wokpanna, en riktig med ganska litet botten men höga vida kanter. Det hade jag också, men den är sedan länge avskaffad, och numera använder jag bara stekpanna. Tanken med en wokpanna är ju att hela pannan inklusive kanterna blir het och därmed blir allt man slänger i wokat samtidigt.
Men så fungerade aldrig min wokpanna och jag tror jag vet varför….Man behöver en gasspis för att det ska vara optimalt, använder man elspis så blir värmen aldrig tillräckligt hög upp på kanterna av woken och ingredienserna liksom kokar istället för steks. Har du synpunkter på detta? Eller något tips för hur man kan göra bra wok på elplatta?
Nu är ju inte jag så knusslig men kan konstatera att jag aldrig kan få den höga temperaturen så att resultatet blir lika bra som på en restaurang…

Imorgon är en ny dag, och jag kommer att göra ett nytt försök att åka till stan, annars klättrar jag nog på väggarna utan läsbart i nyårshelgen!

TAGS
21 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  29 december 2022

  Hu, för slikt väglag. Tycker att vi har det varannan vecka minst. Senast igår. Idag är det 5-6 plusgrader och isen är borta. Men det regnar.
  Låter lite jobbigt med tassvård. Men vad gör man inte för sin bäste vän.
  Ser gott ut! Sesamolja har jag aldrig ägt. Men jag vet, det finns att köpa. Borde laga lite asiatiskt ibland …
  Borde finnas recept på nätet. Eller… klart det finns…
  Hoppas att du snart kan ta dig utomhus igen! Ha det gott ! Kram

  • Svara

   Paula

   30 december 2022

   Lagar du asiatiskt ska du absolut ha sesamolja, den är så aromatisk, inte att steka i, utan i en sås eller marinad i liten dos. Jag äter mer och mer asiatiskt, har hittat en affär på nätet som säljer kryddor från hela världen https://www.kryddlandet.se/ eftersom jag inte har så välsorterade affärer nära mig.
   Vi har haft stora trafikproblem, igår eftermiddag var stadstrafiken avstängd, tur att jag inte var i stan då. Hade inte kunnat ta mig hem till vovven.
   Kramiz

 2. Svara

  BP

  29 december 2022

  Usch med svamp mellan tårna. Tur att svamp inte gör ont, den är bara äcklig. Minns att jag jämt hade svamp mellan tårna efter bad i simhallen. Klor (ämnet alltså inte klorna;-) ) och mina tår var ingen lyckad kombo.
  Minns att min mamma använde talkum puder. Det kanske funkar hos hundar också. Finns att köpa på biblioteket.
  Vilken tur att du inte åkte in till stan. På tv nämnde de att kollektivtrafiken i hela Sundsvall var inställd. Här var det 6 grader varmt och det regnade. Men grannen berättade att han halkade tre gånger klockan 7 i morse på parkeringen på väg till bilen. Han drattade omkull, men gjorde sig inte illa. Nej, broddar är för gamla tanter tyckte han…
  Det där med wok-pannan har du helt rätt i. De riktiga wok-pannorna kräver gasspisar. Vår thai Sawadee har massvis med sådana pannor, men de funkar inte på en vanlig spis med plattor eller keramisk spishäll. Så “vanlig” stekpanna it is.

  • Svara

   Paula

   29 december 2022

   Ja vilken skitvinter eller vad man nu ska kalla det. De här snabba skiftningarna påverkar ju väglaget så mycket och plogning och sandning hinner inte med.
   Tack för tips om talkumpuder, har också sett potatismjöl som förslag. Trist bara att man sen har mjöl eller puder i hela lägenheten när liten tass tass går omkring och hoppar i möbler…
   Trist med woken, men, nu gör jag så att jag steker i omgångar i min vanliga panna och till sist slänger jag i alltihop i pannan, häller på såsen och nudlarna och låter det bli hett. Inte så dumt det heller…smakerna är riktigt bra, förmodligen pga den goda såsen..
   Tack för värdefulla tips

 3. Svara

  Minton

  29 december 2022

  Inte kul med svamp nu när det är så blött. Har haft en wookpanna men den fungerade inte. Numera använder jag en vanlig stekpanna.
  Gå försiktigt nä det är halt. Vi har +6 grader och regn.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   30 december 2022

   Ja wokpannan verkar ha gått i graven, inte för att asiatisk mat inte är god utan för att den inte funkar som redskap. Jag hade nog inte överlevt utan mina dubbade kängor, ändå går jag som en pingvin. Igår eftermiddag var hela stadstrafiken i Falun stoppad pga halkan och många avåkningar var det, även en buss hamnade i diket. Otäckt när temperaturen skiftar så från dag till dag, då blir det förrädiskt.
   Kram från pörtet

 4. Svara

  Äventyret framtiden

  29 december 2022

  Vilket före ni har. Var rädd om dig och din söta Daniel.
  Talk för småbarnsrumpor borde ju fungera på Daniels trampdynor och tassar.? Stackars liten….
  Stackars stor också som inte slipper iväg utan får klättra på väggarna i pörtet. Hoppas att allt ordnar sig till det bästa snabbt.
  Gasspis skulle jag säga att det krävs för en wokpanna. Svårt att få till det ordentligt på en elplatta.

 5. Svara

  Äventyret framtiden

  29 december 2022

  Hej igen! Jag hittade en länk på nätet när jag googlade på svamp på hundtassar: https://www.tasston.se/blogg/svamp-mellan-trampdynorna. Kanske du hittar någonting som du kan använda dig av för Daniels småtassar!?

  • Svara

   Paula

   29 december 2022

   Du är ju för gullig Karin! Jag hade hittat precis den sidan och bokmärkt den så jag kan gå tillbaka o kika vilka fler tips hon ger om det inte blir bättre! Tusen tack för omtanken!

 6. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  29 december 2022

  Vi har en wookpanna, men tror inte vi använder den på rätt sätt. Men din middag såg god ut.
  Ja du, här är det trafikkaos. Vägarna är spegelblanka! Glad jag inte ska ut och åka bil! Sitter nu och lyssnar på englandsradio. Go, härlig, diggbar musik. Just nu är det The Suprems med Baby love som spelas. Riktig god musik.
  Så här blir vi sittande till klockan 1 natt.
  Kram från halkans förlovade land.

  • Svara

   Paula

   30 december 2022

   Halkans förlovade land, hihi, jo jag tackar, vet inte om jag helt håller med, tror både Sverige och Finland också aspirerar till den titeln! Om bara vintern fick vara vintern så slapp vi de här problemen, men när det skiftar från minus till plus varje dag då blir det så här. På med hjälmen och broddarna Synne, så ska du se att du klarar dig med både benen och förståndet i behåll. Gott slut på detta år, låt oss hoppas på ett bättre nästa/Kram från pörtet

 7. Svara

  Mia

  30 december 2022

  Oj, stackars lilleman….. Svamp är nog inte det första man tänker på när det gäller de små tassarna! Hoppas att allt går bra ändå.
  Det där receptet får jag nog kolla upp, det lät så gott och hungrig blev jag trots den tidiga timmen 🙂 men jag får köra i stekpannan för nån wokpanna har jag inte och har aldrig haft.
  Hoppas det löser sig med stadsresan nu så du får hem några böcker över helgen, kram på’re

  • Svara

   Paula

   30 december 2022

   Jag föredrar helt klart ätbar svamp, inte något som sitter mellan små tår…rött är det men hanterbart. tyvärr krävs tassvård efter varje promenad, fönen kan jag glömma men han tillåter tasstork med handduk, gärna en som är varm från elementet. Fint ska det va
   Det gick så bra idag, tog mig till stan, träffade två av tjejerna på biblan och hann med en fika innan hemfärd. Gott slut nu, snart vänder vi blad, nedräkningen har börjat
   Kramen

   • Svara

    Mia

    31 december 2022

    Härligt Paula, gott nytt år till dig och dina kära <3

 8. Svara

  Justina

  30 december 2022

  Ja du Paula ibland funkar ingenting som det ska Tråkig julhelg med COVID 19 Ingen julmat hoppas på nyåret istället FÖrresten GOTT NYTT 2023

  • Svara

   Paula

   30 december 2022

   Nu har du väl haft otur så det räcker! Hoppas du får avnjuta en god nyårsmiddag istället, önskar ett gott slut och ett riktigt Gott Nytt År med god hälsa
   Kram

 9. Svara

  LillaSyster

  30 december 2022

  Sesamolja är gott till mycket =)
  Kan bara instämma om wokpanna, jag har förpassat min till källaren, nästa anhalt blir väl återvinningen =)
  Stackars liten prins och stackars dig som får extra jobb.

  • Svara

   Paula

   30 december 2022

   Haha, ja det verkar inte som en enda människa längre använder wokpanna. Måste bero på att den inte fungerade som tänkt, inte många som har gasspisar i huset.
   Men jag kämpade tappert i åratal fast resultatet aldrig blev så bra…
   Gott slut och Gott Nytt År önskar jag dig som flytt halkan, mörkret och kylan. Ganska osolidariskt kan jag tycka…..KRAM

 10. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  30 december 2022

  Men, vilken besvikelse för Daniel att tassbadet ställdes in och att han ska behöva bli blåst mellan tårna efter promenaderna. Om du lyckas med det så blir jag imponerad för det tror jag inte att någon av mina hundar hade accepterat. Lycka till och jag hoppas att Daniel ska förstå att behandlingen är till för att han ska må bra.
  Vilken tur att du inte tog bussen in till stan och kanske hade blivit strandsatt där. Hoppas det fungerade bättre idag så att du slipper klättra på väggarna.
  Kram

  • Svara

   Paula

   30 december 2022

   Haha, det funkade inte här heller! Jag har övergått till att torka tassar med varm handduk som legat på elementet…det går mycket bättre.
   Idag funkade bussarna, igår eftermiddag var hela Falutrafiken stoppad. Men fy så knöggligt det var på kullerstensgatorna i stan. Och lika illa här hemma. Nu har jag hämtat tre nya böcker och upptäckt att en av dem har jag redan läst, men två klarar jag mig på en vecka. Gott slut Ingrid, och Gott Nytt År, /Varm kram från pörtebor

 11. Svara

  Ditte

  30 december 2022

  Skönt att du inte gav dig iväg i detta väder. Trist för Daniel med svamp men bra att du fick hum om det och råd o hur du kan hjälpa till-
  Jag lagar mycket asiatosk mat och har en bra wokpanna. Men visst är det så att en gasspis är mer optimalt för den. Men jag använde den ofta på vår elspis och värmen spred sig helt ok- Nu har vi en induktionshäll och den blir än hetare och fungerar än bättre. Men vitsen är ju att hela pannan ska bli varm så om du eldar på med hög värme så är ju materialet så tunt att det leder värmen bättre än i en stekpanna.
  Sesamolja och en del annat är ju nödvändigt för att få till bra smak.
  Hoppas du nu kan komma iväg till stan i morgon.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Senaste kommentarer
Kategorier
Statistik
 • 340
 • 559
 • 1 651 772
 • 5 116
 • 65 957
Sök här