Finsk julmat
FINSK JULMAT
Julmaten i Finland o Sverige är ganska lika, vi äter skinka, köttbullar, sillar, laxar, lutfisk o inkokta grisfötter, men innehåller också avvikelser.
I Finland är det inte vanligt att äta revbensspjäll, ugnsomelett med svampfyllning eller rödkål.
Istället har vi alla goda lådorna: sötad potatislåda, morotslåda, kålrotslåda o leverlåda.
Här har jag försökt samla en del av de finska julbordets specialiteter.¨
När vi serverade julbord på Klotens värdshus var de finska inslagen mycket uppskattade.
Kanske hittar du också något recept du vill prova för att förnya ditt läckra julbord.
JULSKINKA
I Finland kokar vi inte skinkan, vi ugnsbakar den. Dopp-i-grytan känner vi inte till.
Här nedan ett traditionellt recept, går lika bra att använda stekpåse istället.
7 kg rimmad skinka
Deg: ½ liter vatten
1½l rågmjöl
Gör en lös deg på rågmjöl o vatten. Placera en ca 1 cm tjock degplatta på en ugnsplåt med kant. Lägg skinkan ovanpå. Täck skinkan med deg runtom. Klappa in degen med fuktade händer. Stick en stektermometer i tjockaste delen av skinkan.
Stek i 200 grader 1 timme.
Sänk värmen till 90 grader, stek över natten till 77 grader. För en 7kg skinka ca 14 timmar!
Ta bort degen, griljera med senap o ströbröd i 250 grader. Dekorera med kryddnejlikor.
SÅS TILL SKINKAN
0,6 dl steksky (späd med vatten om den är för salt)
¾ dl vetemjöl
Äppelmos
1 dl vispgrädde
Värm skyn, red av med mjölet utrört i lite vatten, ha i grädde, koka 5 min. Smaka av med äppelmos.
CIDERGLÖGG
I Finland dricker vi nog mest ”vanlig” glögg spetsad med en rejäl klunk vodka, men hittade också en lite annorlunda variant.
½ söt äppelcider
2 kanelstänger
7-10 kryddnejlikor
1 tsk kardemummakärnor
1 vaniljstång delad på längden
Russin o mandel.
Koka 2 dl cider med alla kryddor på hög värme utan lock i 10 minuter. Häll i resten av cidern. Värm. Lägg russin o mandel i glögglasen, sila över ciderglöggen.
SVAMP- OCH POTATISSALLAD 4p
4 dl bitad förvälld svamp (saltad går också bra)
4 kokta potatisar
1 hackad lök
1 stort grönt äpple
1 smörgåsgurka
2 dl gräddfil
2 msk senap
Tärna potatis, äpple, gurka, hacka löken. Blanda alla ingredienser, om svampen inte är saltad, behöver salladen smakas av med salt. Ställ i kyl att mogna.
HONUNGSMARINERAD ROSÉPEPPARSTRÖMMING 4-6p
Glasmästarsill, gravad strömming och lax är du nog bekant med. Denna sushi på finska har jag inte provat själv, men den låter spännande.
500g strömmingsfilé
100 g flytande honung
½ tsk salt
Kryddlag:
1 dl ättika
1 dl vatten
1 bit purjo
Lite salt
Dill
Gräslök
1 morot
Krossad rosépeppar till garnering
Varva fileér o salt med honung i en skål. Låt stå några timmar.
Blanda kryddlagen, häll över fisken. Förvara övertäckt i kyl 1 dygn. Servera med kokt potatis.
JULSENAP
1 dl senapspulver
1 dl socker
1 dl grädde
2 ägg
2 msk konjak
Blanda allt utom konjak i kastrull. Värm på svag värme. Rör om hela tiden. Låt småkoka ett par minuter. Låt svalna något, blanda i konjaken. Håller ca 2 månader i kylen.
FROSTIGA BÄR MED TSINUSKISÅS
Frysta bär, t.ex hallon, blåbär, lingon
2 dl grädde
1½ dl farinsocker
2 tsk margarin
Blanda grädde o farin i kastrull. Låt koka upp under omrörning tills blandningen tjocknar. Ta av spisen, blanda i margarinet. Häll över i en såskopp, låt svalna.
Lägg upp frysta bär i portionsskålar, låt tina en stund, skall vara lite frostiga. Häll över såsen.
FINSK RÖDBETSSALLAD: ROSOLLI
3 inlagda rödbetor
3 kokta morötter
2 kokta potatisar
2 inlagda gurkor
1 äpple
1 lök
Salt, vitpeppar
Sås:
1-2 dl vispgrädde
Salt, socker, ättika o rödbetsspad
Till garnering: 2 hårdkokta ägg
Koka morot o potatis. Tärna alla ingredienser. Hacka löken. Vispa grädden, krydda till sötsur smak, ha i lite rött spad för färgens skull. Blanda allt strax före serveringen. Dekorera med hackat ägg. Du kan också välja att på ett avlångt fat lägga upp alla tärnade ingredienserna i rader, istället för att blanda ihop dem.
Servera med sill o andra kryddfiskar.
KÅLROTSLÅDA
Ca 1½ kg kålrötter
4 dl grädde
2 dl ströbröd
1 dl sirap
1 ägg
1½ tsk ingefära
½ tsk vitpeppar, ½ tsk muskot, 1 msk salt
På ytan: ströbröd o smör
Tvätta o skala kålroten. Skär i stora bitar o koka sakta i lättsaltat vatten under lock tills de är mjuka, ca 40 minuter. Häll av spadet o spara det. Mosa bitarna.
Blanda ner ströbrödet som fått dra i grädden i moset o tillsätt sirap, lättvispat ägg o kryddor samt så mycket kokspad att massan blir lös.
Häll i formar (gärna små folieformar), mönstra ytan med gaffel o strö ströbröd över.
Tillsätt någta smörklickar o grädda i 180 grader 1½ – 2timmar.
Gör gärna iordning lådan i god tid före jul o frys in. Låt tina i kylskåp o värm i ugnen.
JÄTTEGOTT TILL SKINKAN
SÖTAD POTATISLÅDA
2½ kg potatis
100g smör
1 msk salt
3 msk vetemjöl
7-9 dl mjölk
2 tsk ingefära
1 tsk muskot
På ytan: ströbröd, smör
Skala potatisen o koka mjuk i osaltat vatten. Mosa potatisen fint. Tillsätt smöret o hälften av mjölet. Strö resten av mjölet över mosets yta. Täck kärlet med lock o låt blandningen sötas till på varmt ställe till nästa dag.
Vispa ner mjölken så att blandningen blier en lös gröt. Tillsätt salt, ingefära o muskot.
Häll blandningen i smord form, ej ända upp till kanterna. Strö över ströbröd o små smörklickar. Grädda i 150 grader 2½ – 3 timmar.
DENNA LÅDA SKALL INTE FRYSAS!
MOROTSLÅDA
1 dl ris, rundkornigt grötris
2½ dl vatten
2½ dl mjölk
250 g morötter
1tsk salt
Lite vitpeppar
Lite muskot
1 tsk sirap eller socker
1 ägg
På ytan: ströbröd o smör
Koka riset i vattnet. Tillsätt mjölken när allt vatten kokat in.Koka ca 40 min till en gröt. Låt svalna. Riv morötterna. Blanda rivet, kryddorna o ägget i gröten.
Häll blandningen i ugnsform. Strö över ströbröd o små smörklickar. Stek i 200 grader ca 1timme.
KAN FRYSAS
LEVERLÅDA
Gillade inte denna som barn, men nu tycker jag den är riktigt god!
2 dl långkornigt ris
5 dl vatten
1 tsk salt
1 lök
1 msk smör
7 dl mjölk
1 ägg
1 dl russin
2 msk sirap
1 tsk salt
½ tsk vitpeppar
1 tsk mejram
½ tsk ingefära
400 g mald lever (finns i frysdisken)
Koka riset i vattnet, tills vattnet ångat av. Hacka löken, fräs mjuk i smör. Blanda i alla ingredienser i kastrullen. Blanda till en jämn smet. Häll över i ugnsform, baka i 200 grader ca 1 timme. Servera med skirat smör o lingon.
PLOMMONSTJÄRNOR
Färdig smördeg
3 dl färdig plommonmarmelad eller plommonsylt
Eller
250 g torkade plommon, som kokas mjuka i 5dl vatten o 2msk socker o mosas
Du kan antingen göra fina stjärnor eller halvmånar med plommonfyllning.
Baka i 225 grader ca 15 minuter. Servera till kaffet.
Billies pastej (ur kokboken Spisrosor)
400 g malen lever
250 g fläskfärs
olja
1 stor lök
1 burk (10st) anjovisfileér
3 ägg
1 dl ströbröd
4 dl matlagningsgrädde
en skvätt anjovisspad
1/4 tsk vitpeppar
1 tsk kryddpeppar
½ tsk ingefära
2 tsk salt
1 msk sirap
Till formen: bacon el. tunna skivor sidfläsk, tillräckligt för att klä formens botten o kanter samt att täcka pastejen.
Rör ut ströbrödet i grädden. Finhacka löken och bryn den lätt. Skär anjovisen i tunna strimlor
Blanda omsorgsfullt alla ingr. till pastejen med varandra och smaksätt efter eget tycke. (stek gärna en provbit o krydda mer vid behov)
Klä formen med bacon och häll leversmeten i formen. Täck med baconskivor o folie.
Grädda i vattenbad i 200 grader i ca 1½ timme.
Lägg den färdiga pastejen under ugnens grillelement och grilla baconytan knaprigt brun.
Nina Rakhimova
Tack så mycket för recept! Ska pröva första gången 🙂 !!!
Lizzie
Tack för alla recept! 🙂 Brukar alltid göra morotslåda, men i år blir det något nytt!
Ann
Hemma hos oss kallades leverlådan med ett mer lockande namn, korvlåda…
Men inte så mycket godare för det?
För övrigt har vi kvar det mesta av de Finlands-svenska jultraditioner som våra föräldrar hade med sig när de flyttade till Sverige, och tillsammans med svensk-dansk-thailändska recept så blir det ett härligt julbord! Tack för dina recept, ska verkligen testa din potatislåda!
Rose
Tack för alla fina recept, lagade en hel del finsk julmat härifrån i Holland i år och vad var det populärt
Heidi andersson
Hej
Jag är finsk men har bott i sverige sedan jag var liten även född här.
Men inte visste jag att man åt grisfötter till jul , i finland?