Bloggen

Jag och min kålrotslåda

Av
den
12 december 2023

Varje december månad sedan några år tillbaka ökar besöksantalet på min sida.
Första åren det hände kunde jag inte begripa varför. Tills jag en dag tittade på statistiken och insåg att det inte var finnkäringen alla ville besöka utan man googlade recept på den finska

kålrotslådan som du hittar här
Där hittar du även recept på övrig finsk julmat, sådant jag inte längre lagar då inte familjen är så förtjust i vare sig morotslåda, sötad potatislåda eller leverlåda.
Minns åren då vi tillagade alla lådor på löpande band till både våra finsk-svenska julbord på värdshuset och även hade lådor till försäljning. De gick åt som smör i solsken.
Årets kålrotslåda är gjord och ligger nu i tryggt förvar i frysen.
Annars går det på halvfart i pörtet, december månad är för mig motig och tung. Det kalla vädret stoppade oss länge från promenader men nu då det blivit mildare knatar vi på igen, i snömodden, bra motion fast vi inte går så långa sträckor.

Daniel nosar sig till områdets löptikar, inte ens snön kan hindra honom från att skutta runt. Hemma är han rastlös och vill gärna ut varannan timme för att känna alla goda dofter. Då sitter han och gurglar och piper och tittar mig stint i ögonen ända tills jag faller till föga…

Vi har nu kunnat ta oss ner till Slussen igen, under värsta kylan tvärvände Daniel halvvägs och vägrade gå en meter till. Nu har jag åter matat änderna som tjattrade och beklagade sig att jag försummat dem.

Nu vill han gå hem, fryslorten min!

TAGS
10 kommentarer
 1. Svara

  Anna-Lena

  12 december 2023

  Kålrotslåda har jag gjort och ätit en gång. Den föll mig inte riktigt i smaken, men i år tror jag att jag ska testa ditt recept. Kanhända den är godare.
  Julstjärnor brukar jag göra. Jag brukar köpa smördegen, precis som det står i ditt recept. Men jag har inte blivit nöjd… jag vill inte ha så “bladiga” kakor som den köpta smördegen ger. Nu har jag hittat ett annat recept i en gammal tidning så jag slipper köpa. Tror att de kommer att bli perfekta i år.

 2. Svara

  BP

  12 december 2023

  Just dessa lådor pratade vi om igår, min bästis Yvonne och jag. Hennes pappa var från Björkö i Finland och där åt man just alla dessa lådor som du nämnde. Och hon, respektive hennes man som är hobbykock har fortsatt med den traditionen. Hon berättar att hon inte gillar morotslåda men kålrotslåda är hennes favvo. Yngsta sonen bara måste ha morotslåda till jul.
  Jag älskar sådana traditioner som fortlever även idag.

  Minns att min lokala ICA och Lidl hade finska lådor ifjol eller året innan. Ska kolla om man har köpt in dom även i år.

  Löper hundar just nu? Du vet vi har många hundägare i vår förening. De hörs och syns under våren, sommaren och hösten. Under vintern verkar de ha gått i ide och hittat “träd” i lägenheterna. De är helt enkelt borta…

 3. Svara

  LillaSyster

  12 december 2023

  Det är kallt om tassarna nu och glashalt. Fick ta icebugsen idag då jag skulle hänga en nötknäppare på kompisens dörr. Glad Lucia imorgon!

 4. Svara

  Minton

  12 december 2023

  Det är inte lätt att ta sej fram i snön när man är en liten herre. Det är trevligt när mattraditioner lever kvar. Brunkål och skinka är det ända jag har till jul. Skånsk tradition och jag gör den själv.
  Kramar från oss

 5. Svara

  Susjos

  13 december 2023

  Kålrot är gott, så kålrotslåda måste vara gott, tror att jag har smakat det. Sötad potatislåda låter ju ljuvligt gott också!
  Å lilla Daniel som nosar sig till områdets löpande tikar, gulle!
  Ja, det ska bli kallare igen ja….hm…
  Ha det gott!
  Kram

 6. Svara

  Anna i Portugal

  13 december 2023

  Det är häftigt det där hur en gammalt inlägg seglar upp varje år. Jag har ett också, men mitt handlar om bromsar och blinningar 🙂 Kålrotslåda har jag aldrig gjort. Är inte så förtjust i den grönsaken. Däremot har vi i två dagar nu ätit kålpudding av egen kål från trädgården. Mums! Önskar dig en ljus lucia!

 7. Svara

  Mia

  13 december 2023

  Artemis är klockren när det gäller löpen och nu är det dags! Om två månade är hon skendräktig sen kör vi igen i juni med löp och augusti med skendräktighet *suck*
  Jag kollade igenom dina finska recept och där finns mycket gott som jag vill testa men jag måste räkna om mängderna, vi är ju bara två som ska äta 🙂
  Kram på’re

 8. Svara

  Ditte

  13 december 2023

  Vad gäller kålrotsläda och morotsläda har min svärmor lagat dessa och jag testat. Gott. Är ju lite roligt med traditioner. För vad gäller den s.k. svenska julmaten är det väl bara lutfisken som är sprciell för ju. Och den avstår jag.
  Fint med era promenader och det är trevligt att gå med.
  Daniel är så gullig.
  Kram

 9. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  13 december 2023

  Kålrotslåda låter gott och när jag läser receptet ser jag att den går att göra vegansk utan problem. Men det blir inte till jul för då har vi andra alternativ.
  Om man ska se positivt på Daniels vilja att gå ut ofta så tyder det ju på att han är pigg både till kropp och själ. Eller är det kanske bara hormoner som styr. Skönt att det är lite lättare för er att komma ut när temperaturen har gått upp lited. Här har jag hellre kallt än de plusgrader som väntas till helgen. Men förhoppningsvis försvinner de snart så att vintern kan ta nya tag.
  Kram

 10. Svara

  Karin

  13 december 2023

  Härligt med dina recept! Jag förstår att besökarna dras till din blogg för att få riktiga finska julrecept. Själv har jag inte lyckats uppdatera min statistik så jag har ingen aning om hur det är med besöken. Det är bara att skriva på och hoppas att någon tittar in då och då. Mitt rekord med tusentals besökare är från ett inlägg med rubriken “Estelle har fått en lillebror”. Det handlade om ett fiskgjusebo, som man kunde följa via en webbkamera. Eftersom det låg i Estland döpte vi alla fåglarna till något passande och då råkade det bli samma namn som kronprinsessans förstfödda …

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 164
 • 189
 • 1 654 998
 • 5 128
 • 66 118
Sök här