Bloggen

Backar bandet…

Av
den
29 maj 2006

Nu får jag allt ta o backa bandet några dagar!
Det har varit intensivt då gubben varit ledig och vi har farit och flängt både här och där.


Bild: Dagens Post
Det är välbehövligt med motion, och det har vi fått i lagom doser!

Egentligen skulle gubben vara ledig idag också, men han blev inringd till ett extrajobb och själv ska jag ge mig ut i murkelskogen med min väninna om en stund.
Vet inte riktigt när säsongen för murklor är slut, men det lär väl visa sig i markerna.
För någon vecka sedan gjorde jag en raid uppför Älgsjöhöjden, en bedrift för mig och mina stackars ben!
Upp,upp och så upp går stigen, men värre var faktiskt att ta sig ner!
Mina vrister är så stela att det är betydligt värre att få fäste i nedförslut och ofta får jag snedställa fötterna och, ja, det är ingen vacker syn minsann!
Men däruppe var det vackert!

Älgsjöhöjden
Här har man en underbar utsikt över hela nejden

Rastplats
Det ligger en fin rastplats längst upp, skoteråkare åker upp hit på vintern för att grilla korv och fika.

Murkla
Inte blev saken sämre av att jag hittade någon liter murklor på vägen!

murklor
Inte så svåra att rensa, mest att borsta bort sand och eventuella barr och sniglar.

torkolla
Och sedan är det bara att lägga dem på tork på min hemtillverkade torkolla! Ett uppochnedvänt soffbord och ett myggnät fungerar utmärkt uppe på den torra vinden. Här lägger jag också ut nässlor på tork.

Avslutar dagens blogg med ett jättegott och enkelt recept på

RABARBERCHUTNEY (Ur boken Trädgård för ovana av Siv och Key L Nilson)
Jag dubblade receptet direkt, när man ändå är igång kan man ju göra större satser.

500 g späda rabarber
1 stor gul lök
100 g korinter
1½ dl vit sirap
1 dl äppelcidervinäger
1 tsk koriander
1 tsk kanel
1 tsk spiskummin
2 krm kajennpeppar
2 krm malen kryddnejlika.

Skölj o finskär rabarbern. Hacka löken. Blanda med alla kryddor. Koka upp o låt sakta koka utan lock tills chutneyn är tjock som sylt, ca 30-40 min.. Smaka av kryddningen.
Ta den av värmen, skumma ytan och rör ner ½ tsk flytande Atamon konserveringsmedel. Slå upp på glasburk, förslut och förvara i kylen. Klar efter en vecka.
Kryddstark och sötsur – god både till wok, grytor eller som smaksättare till sås.
Perfekt till grillad fläskkarré, fläskkotlett eller skinkstek, eller varför inte till grillad korv!

Imorgon ska jag backa bandet igen och visa lite bilder från helgens utflykter!

TAGS
4 kommentarer
  1. Svara

    Christina

    29 maj 2006

    Mmm låter gott!
    Det skall jag prova
    Ha en fin dag
    Kram

  2. Svara

    Nilla

    29 maj 2006

    Snällt att du la ut receptet så fort. Det låter riktigt mumsigt. Ska ta och skörda min rabarber nu. Blir hemma från jobbet i morgon också, det var ordentligt inflammerat i tandroten. Så det blir dubbel penicillinkur. Magen lär väl paja. Men bara tandvärken försvinner så är jag nöjd. Jo, vi har en liten skånelänga på Österlen. Min syster bor därnere så av den anbledningen har vi valt att ha sommarställe så långt bort. Men vi stortrivs därnere. Jag älskar den vida utsikten, havet, rapsfälten och inte att förglömma all den goda maten.
    Kram

  3. Svara

    Pia

    29 maj 2006

    Godis för alla oss matälskare..
    Du har så mycket gott i ditt sköte att bjuda på.
    Var nu rädder om fötterna, de ska vara länge.
    Fina bilder som alltid.
    Tjing Pling

  4. Svara

    Kajsa

    1 juni 2006

    Hej Paula!
    Kan du skicka mig receptet på dom rostade grönsakerna? Det verkade så himla gott.
    Tack på förhand!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 114
  • 192
  • 1 684 223
  • 5 268
  • 68 108
Sök här