Bloggen

Bråda dagar..

Av
den
2 november 2015

Nu har jag inte alls haft tid att uppdatera bloggen eller hälsa på mina bloggvänner..

1-P1000023

Kalendern för månaden har inte varit så välfylld på bra länge..

1-P1000024

Idag var jag med och tittade hur det gick till när våra nyanlända invånare fick sin första lektion i Lätt svenska, och på torsdag ska jag stå som lärare för en ny grupp…

Integration är ju så oerhört viktigt för att flyktingarna som bor i byn ska komma in i det svenska samhället på bästa vis, och jag har valt att försöka hjälpa till med det jag kan, och där är ju språket nyckeln till allt!
Sen blir det ju lite kuriosa att en del av våra nyanlända talar en blandning av säfska, rikssvenska och finlandssvenska 😀

I vår volontärgrupp ska vi nu förutom behovsloppisen starta upp andra aktiviteter. En handarbetsgrupp har redan kommit igång, nästa vecka startar vi upp med språkcafé och skolans jympasal kommer att kunna användas för bollspel och jympa kvällstid.
Räknat till invånarantalet har vi ju väldigt stor andel flyktingar, nästan lika många som invånare i byn, och det kräver en hel del logistik och frivilliga för att kunna ordna aktiviteter till så många. En del får vi därför anordna i mindre grupper då lokalerna vi kan utnyttja inte är så stora.

religion

Jag vet att det är många nationaliteter och många språk som talas, förmodligen är det också olika religioner som utövas…och skämta måste man väl ändå få?

1-P1000017

Mina kompisar är väl inte så imponerade av mina engagemang, men ser rätt nöjda ut i alla fall!

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Eva-Lena

  2 november 2015

  Oj vad du engagerar dig! Så fint och så stort. Är det så att du och dina vänner/kollegor tycker att detta tillfört Fredriksberg nytt liv?! Intressant att se när flyktingar kommer till små orter så inlemmas de snabbare, och tas emot mycket mer positivt än i storstäder, och ändå vägrar en del att kliva av bussen vid just sådana orter. De skulle bara veta. Inte långt från Gävle (Sandvikens kommun) ligger Gysinge, ett vackert bruk men som mest lever på (sommar)turism (och myggplåga). Där i Gysinge tig man i fjol emot ett ganska stort antal (?) flyktingar, och byborna välkomnade med stora famnen (som hos er) och körde bl a igång med svenskundervisning på volontärbasis. Ha det gott, du är fett grym du!!!

 2. Svara

  Malin

  2 november 2015

  Naaaw mina favoriter Torsten o Blinka :love: :kiss: :love:

  Vad roligt för dig med nya utmaningar :thumbsup:

 3. Svara

  Gun Wiik Pils

  3 november 2015

  Det låter jätteroligt, jag tror också att flyktingarna får ett bättre mottagande på mindre orter. Det känns meningsfullt att hjälpa dom med språket som ju är nyckeln till ett nytt liv.Du får säkert många nya vänner.

 4. Svara

  "LillaSyster"

  3 november 2015

  Sista bilden helt underbar!
  Två som kan njuta av livet. Ser att du har bråda dagar som sagt – men det kommer säkert att ge så mycket tillbaka. Lycka till som lärarinna! Kram

 5. Svara

  Kicki

  3 november 2015

  Du milde tid. Nu har du engagerat dig ända upp över öronen. Gå för all del inte in i väggen igen.
  Du är fantastisk som ställer upp. Det skulle vara kul att höra deras svenska dialekt med den blandning som du kommer att “servera” :thumbsup:
  Kramen

 6. Svara

  Hillevi

  3 november 2015

  Du är ju otrolig! :thumbsup:
  Vad gäller religionsförklaringarna, kände jag att jag nog överger ateismen och blir en rastafari! 😉

 7. Svara

  Titti Melender

  3 november 2015

  Vad underbart att ni engagerar er så mycket för de nyanlända!
  Jättekul verkar ni ha också, toppen!!

 8. Svara

  eva

  4 november 2015

  Hejsan, oj vilka brada dagar du har, men inte jag, har lamnat kalendern (Maos lilla roda’) hemma.
  Gor inget speciellt, ar mer eller mindre uppassad, hi hi ……
  Polska spraket har inte de tre sista bokstaverna i alfabetet, det har du val markt.
  Vilken fin Header du har satt in !
  Ma val kram/ Eva G

 9. Svara

  Anki

  4 november 2015

  Oj… vilken energi du har! Bra att kunna hjälpa till… beundrar dig för det, men ta det lite lugnt och unna dig lite vila ibland.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 159
 • 189
 • 1 654 993
 • 5 128
 • 66 118
Sök här