Bloggen

En biltur till grannbyn

Av
den
31 maj 2021

gjorde jag och en kompis i fredags, jag ville så gärna se..

..mina kära gamla fyrbenta vänner i sin nya miljö!
Och där mötte jag honom makligt strosande på grusvägen, den gode Torsten!

Visst blev jag igenkänd och kunde lyfta upp honom och ge en kram

Men ganska snart tyckte han vi kelat nog, hoppade ner och försvann i det höga gräset, så intressant var jag!

Här på gården bor en himla massa fjäderfän, löpankorna på bild, höns, vaktlar, knölgäss och säkert fler jag glömt namnen på…

Här bor också en bedårande 9-veckors valp av rasen Pyreneisk mastiff som lystrar till namnet Celestine!

Hon väger redan sina modiga tolv kilo!

Mor och dotter..

..och några till ingick i hundflocken som tillhör kenneln Dulanilos

Stora fina hundar som vaktar både folk och fä, väger som vuxen mellan 82-100 kg och är godmodig och lugn med familjen.

Astrid behagade trots lockningsrop inte visa sig, hon har ju full frihet att röra sig ute precis som Torsten. Gårdens båda egna katter har accepterat nytillskotten.

Ja som ni förstår ville jag gärna träffa katterna innan jag flyttar längre bort, och med egna ögon se deras nya hem!
Nu vet jag hur bra de har det här, stort varmt tack till Rebecka och Johan som öppnat sitt hem för mina missar!

Dagens blomma blir ett träd:

Jag fick på gården syn på en ståtlig björk med blad som inte liknade något jag sett innan!

Jag fick lära mig att det är en Ornäsbjörk, Dalarnas landskapsträd, och jag som bott i Dalarna många herrans år får rodnande erkänna att jag inte lagt märke till den tidigare!

TAGS
35 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  31 maj 2021

  Måste kännas bra att Torsten och Astrid har det bra.
  Ornäsbjörk har väldigt speciella blad och första gången jag så den var i Värmland.
  Lycka till med flytten.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Att Torsten ignorerade mig istället för att klänga sig fast och vilja åka därifrån var det bästa som kunde hända! Nu slipper jag det dåliga samvetet….Tack, o kram och nospuss

 2. Svara

  Synnøve Irene Kjerstad

  31 maj 2021

  Blir så glad att höra dina fyrbenta har fått en fortsättning på sitt braiga liv när de inte kan bo hos dig. Förstår det känns bra i hjärteroten.
  Härlig björk. Har aldrig hört om den förut heller.
  Ha en fortsatt fin kväll vidare nu.
  Kram.

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Att du inte hört om Ornäsbjörken kan jag förstå, men jag har dock bott i Dalarna så länge så jag nog får skämmas över att inte känna till den. Ja kissarna har det bra, o jag slipper oroas över att de kanske stör nya grannarna. Kram

 3. Svara

  LillaSyster

  31 maj 2021

  Så skönt att de mår bra och har det gott. Kram

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Ja det var skönt att få det bekräftat även om jag inte för ett ögonblick trott något annat. Kram

 4. Svara

  Justina

  31 maj 2021

  Hoppas du kommer att trivas på nya stället Du får pyssla om Daniel desto mer nu då han blir ensam Kramar

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Ja det får jag göra, han saknar nog sina kompisar och tycker det är märkligt utan dem. Kram

 5. Svara

  ElisabetR

  31 maj 2021

  Skönt för dej att känna att kissarna har landat på nya stället och kommer bra överens med gårdens andra innevånare.
  Häftiga hundar Mastifferna. Såg ett program just från Pyrineerna där fåraherdarna hade sådana hundar. Det var ingen pardon mot varg som var efter fåren, hunden gick på vargen direkt, fick den tag i vargen så bet den ihjäl den. Lite skillnad för kissarna gentimot Daniel i storlek :-).
  Ornäsbjörken är så fin. Dock svår att få tag i och dyr om man vill ha en på tomten. Förökar sig inte som vanliga björkar.
  Ha det bra bland flyttkartongerna.

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Jag har sett dylika hundar på ett par gårdar med boskap. Men de var nog inte samma ras för de var helvita. De bodde med fåren i h agen. Ägaren sa att om man stack in handen genom staketet kunde de bitas….tur jag höll fingrarna i styr. Den här rasen är ju en bra familjehund också. Johan berättade att hans farfar (fån Lieksa i Finland) som köpt gården planterade ett träd av varje sort.. Ornäsbjörken trivdes ypperligt. Vet inte om alla de andra trädsorterna trivdes lika bra. Nu får du se ett avlövat gammalt pörte nästa gång du är här

 6. Svara

  bpz3

  31 maj 2021

  Japp, så poppis var du då;-) Kul att åtminstone Torsten ville kramas ett tag, men Astrid avstod alltså. Typiskt tjej;-)
  Bra att du kollade att dina pälsklingar har det bra där på gården. Jag menar det löste sig ju perfekt och på nolltid att få nya hem åt Torsten och Astrid.
  Dessa mastiffer – ja, jag som hundrädd skulle nog byta trottoar direkt. Hundarna är alldeles för stora och maffiga för min smak. Okej, jag är ju inget fan av hundar och katter överlag, men det är ändå skönt att se att det finns människor som ägnar sitt liv åt att föda upp djur.
  Har noll koll på landskapsblommor och -träd. Så du behöver inte skämmas!

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Hundarna ser otroligt godmodiga ut och är inte ett dugg skrämmande. Men hör man dem skälla långt nerifrån magen då fattar man vilka krafter de besitter om någon hotar deras flock- Det bästa med besöket var att Torsten inte ville följa med mig utan hade blivit hemtam där…

 7. Svara

  kajsalisasblogg

  1 juni 2021

  Katten verkar gilla dig, första hundbilden på valpen var riktigt söt.

 8. Svara

  Ninni

  1 juni 2021

  Jag har ju inte riktigt hängt med i alla turer men jag har varit lite fundersam då jag inte sett Torsten och Astrid på ett tag i dina bloggar. Vad skönt att de har anpassat sig i sitt nya hem med alla de andra djuren på gården. Skönt för dig med att se att de har det bra, det är ju aldrig lätt att lämna ifrån sig sina djur.
  Jag får väl försöka orka med hus och tomt så länge mina katter lever för jag tror inte att Snoozen skulle godta något nytt hem. Mumlan däremot skulle nog klara av en flytt.
  Kram på dig!

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Jamen visst ska du väl bo kvar??? Rut är bra på att erbjuda vettiga priser om man behöver hjälp, jag anlitar nu flytthjälp och får 50% rabatt! Så du kan bo kvar utan att arbeta ihjäl dig. Kram

   • Svara

    Ninni

    3 juni 2021

    Ja jag har tänkt bo kvar så länge jag orkar. Det är ju billigare för mig att bo i huset motför i en hyreslägenhet.

 9. Svara

  Anna-Lena

  1 juni 2021

  Ornäsbjörk har väldigt speciella blad. Ett riksträd finns i många kommuner. Dock ej i vår, i Yranemo.
  Gott att katterna får det bra!
  Inte lika vackert i ditt pörte, när man fäller skog runt om.
  Vilket sammanträffande att du ska flytta! Krsm!

 10. Svara

  Ditte

  1 juni 2021

  Så fint att du kunde ta en tur och hälsa på dina fyrbenta vänner här på gården. Och viktigast var ju att se dem i den nya miljön och att de har det bra. Nu vet du ju och det är en skön känsla.
  Ornösbjörk hade jag inte hört talas om tidigare och bladen är ju verkligen speciella.
  Tankar och kram till dig.

 11. Svara

  Mirjam Halvarsson

  1 juni 2021

  Men så fint med kissarna! Där har dom det gott, det kan man verkligen se och läsa <3 och så härligt att du fick hälsa på dom i deras nya, fantastiska hem! Ett underbart liv!
  "Ornäsbjörken utnämndes 1985 till Sveriges riksträd och har sedan dess planterats i flertalet svenska kommuner på en central plats. Genom denna utbredda plantering kan man följa trädens fenologi, det vill säga tidpunkt för knoppsprickning med mera" Detta läste jag på nätet, för jag hade hört om just det här att den har planterats i kommunerna och har även sett den på ett flertal platser så jag var tvungen att kolla 🙂 den är dessutom bra på det viset att den inte bildar pollen! Toppen!
  Ha det nu så gott fina Paula, kram på're

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Jamen tjena, hela Sveriges riksträd! Där ser man, tack för info! Och pollenfri dessutom, heja ornäs! Jag gick helt på dels magkänslan när jag träffade blivande nya kattmatte samt fick rekommendation av en god vän. Men det var kul att se hur och var de bodde, jag var lite diskret med fotandet av själva gården dock. Nu släpper jag den biten, men kissarna dem ser jag på gamla bloggfoton mest varje dag!

   • Svara

    Paula

    1 juni 2021

    Glömde ju kramen, skickar två!

 12. Svara

  Anki

  1 juni 2021

  Så roligt att få se Torstens och Astrids nya hem … det verkar verkligen bra och det gläder mig att de verkar trivas så bra 🙂
  Ornäsbjörken är ett vackert och speciellt träd … och finns planterat lite här och där i vårt avlånga land 🙂
  Ha det gott!
  Kram

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Ja det var en stor gård med lador och uthus och låg vid vägs ände alldeles intill en sjö. Av hänsyn tog jag inga bilder på själva gården…Men det kändes så bra att jag med god hjälp lyckades hitta ett bra hem till dem. Kramen

 13. Svara

  Ama de casa

  1 juni 2021

  Så fint dom har fått det, Torsten och Astrid! Måste kännas skönt att dom har fått ett sånt underbart boende med massor av djur och natur 🙂

 14. Svara

  Kicki

  1 juni 2021

  Men så skönt att kunna lämna katterna där dom trivs och får det bra.
  Vad förvånad jag blir att du inte kände till Ornäsbjörken.
  Kram i nedräkningens tid
  .

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Jag må vara en trädkramare men en trädexpert är jag alls icke. Kompisen upplyste mig om att det fanns flera på rad i Vansbro utanför konditoriet. Där har jag ju varit många gånger men inte reagerat på något träd direkt…då har jag väl varit hungrig på en god macka!

 15. Svara

  Karin

  1 juni 2021

  Så härligt att det gick att ordna så bra för Torsten och Astrid! Och vad mycket kärlek och uppmärksamhet Daniel kommer att få!

  En sån där hund skulle jag gärna vilja ha, men jag är tillräckligt förståndig för att inse att det inte är något för en förortslägenhet!

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Haha, du har rätt, en mastiff behöver gott om utrymme, däremot inte alls särskilt mycket motion.

 16. Svara

  BrittMarie Bengtsson

  1 juni 2021

  Oj, det hade jag missat att katterna skulle flytta någon annan stans. Det verkar vara ett paradis katterna kommer till! Jag önskar er all lycka på nya stället!

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Nu tror jag att du tagit farväl helt av bloggen, varför!!! Inspirationsbrist, bloggtorka?? Eller har du fullt upp o inte hinner? Oavsett är det tråkigt, ännu en trevlig bloggkompis mindre att följa! Jag kommer att bo i en huslänga i gatuplan men med uteplatser sida vid sida. Mina katter har för vana att kila in hos grannar när dörren är öppen, gå i rabatter och göra sina behov o lite sånt. Jag kände att det inte blir någon bra kombo med både hund och två utekatter i ett sådant boende…därför var jag glad när jag fick möjlighet att omplacera dem ute på en gård på vischan. Tack snälla, hoppas du tittar in ibland även om din egen blogg ligger i träda…Kram

 17. Svara

  ibod11 - Ingrid

  1 juni 2021

  Vilket underbart ställe de har kommit till. Jag förstår så väl att du är glad för hur det blev. Men det finns så klart en liten sorg över att inte kunna hålla ihop flocken också. Den sorgen försvinner förhoppningsvis i all glädje över att alla mår bra och trivs där de befinner sig 😀 Jag blir alldeles varm och sugen på att ha en hund när jag ser de otroligt fina vovvarna och särskilt den söta “lilla” valpen. Men de ska vara hos någon som orkar med dem så jag får sucka lite längtansfullt och inse att mina dagar med hund är över.
  Kram

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Ja allt har sin tid, och jag har våndats med kattproblemet ett bra tag. Hade varit lika svårt om jag flyttat till en förort i Falun, kanske flera trappor upp i ett höghus. Nu kommer jag att bo i markplan men med grannar tätt intill och mina är inte uppfostrade att inte gå in när dörrar står öppna och att inte pinka i rabatter…vill ju inte förstöra grannsämjan det första jag gör…Nu vet jag att det blir bra såhär. Ja vilka bjässar till hundar de var, finns bara hundratalet av rasen i landet! Kramen

 18. Svara

  Susjos

  1 juni 2021

  Men kära hjärtanes, så dina kissar har fått ett nytt hem! Trist att inte kunna ta med dem när du flyttar, men förstår att de kommit till paradiset, så bra för dem!
  Oops, ornäsbjörk—dalarnas landskapsträd, där lärde jag mej något nytt också!
  Må så gott!
  Kram

  • Svara

   Paula

   1 juni 2021

   Haha, så kul att du som är bördig från Dalarna också var lika ovetande som jag. Sveriges riksträd också fick jag veta här i kommentarerna. Ja det blev lite knasigt då det är tätt bland grannarna i nya pörtet och kanske hade det blivit lite rabattkiss och springa in hos grannen med öppen dörr osv. o jag kände att det inte var optimalt.
   Kram

 19. Svara

  Mias Mix

  6 juni 2021

  Vad skönt att du hittat ett bra hem till Torsten och Astrid. Och där kommer de ju trivas jättebra. Måste i alla fall kännas lite lättare när man vet att de har det bra. Superfina hundar!
  Förstår att du vill komma närmare familjen! Klokt val.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 422
 • 574
 • 1 610 332
 • 5 044
 • 65 061
Sök här