Bloggen Livets glädjeämnen!

Gårdsloppis på Elsborg

Av
den
27 september 2021

I lördags åkte vi fyra tjejer in till stan.
Vi hade sett en annons om gårdsloppisar på Elsborg, en av de äldsta stadsdelarna i Falun och tyckte det lät som en perfekt aktivitet.

På torget pågick Bondens marknad, skratta högt nu om ni vill, men jag hade aldrig sett brysselkålen i denna skepnad, visste inte alls att de små huvudena växer på en stam som kan bli upp mot en meter hög. (tack google) Nå, inte ville vi ha någon brysselkål, den enda kålsorten jag faktiskt ratar!

Vädret var strålande men det blåste halv orkan!

Ni vet vid det här laget att jag gillar gammal bebyggelse så jag fick här mitt lystmäte!
Elsborg bebyggdes från år 1646 som bostäder till gruvarbetarna, små låga stugor på ett rum o kök i de flesta fall.
Stadsbränderna 1761 drabbade inte Elsborg så här finns mycket gammal bebyggelse bevardad.

Området är rätt stort och det som var speciellt roligt denna dag var att alla de gårdar som deltog i loppiset flaggade vid gatan och då var man välkommen in på innergården!
Nu var jag lite hänsynsfull och fotade inte på innergårdarna men oj så roligt det var att se vilka fina trädgårdar och planteringar man hade där helt omgärdade av hus och staket och stadsbullret nådde inte alls in på gårdarna.

Tänk att få bo i en röd liten stuga i Elsborg! Ja det är några förunnat, billigt är det inte!
På prylfronten var det sämre, vi hittade ingenting som vi ville bära med oss hem!

..men min snälla dotter handlade faktiskt en matta till mig på ett annat loppis veckan innan i deras bostadsområde!
Den mattan ligger nu och väntar på att bli hämtad vid tillfälle…och jag gillar den skarpt så det dröjer nog inte så länge!

Vi fick i alla fall frisk luft i överflöd och stegmätaren visade på drygt 15000 steg när jag kom hem!
Men nu var vi fikasugna så vi traskade tillbaks mot centrum och passerade då Kårebocken så står och stångas där vid ån!
Legenden berättar att området där gruvan ligger idag för 1000 år sedan bestod av betesmark där getter gick och betade. När bocken Kåre kom hem från betet på berget upptäckte bonden att getabockens horn var alldeles röda. Nästa dag följde han efter bocken för att utröna vad det berodde på och kom då till en myr där han grävde i marken och fann skimrande berg under markytan. Det var en stor malmåder han funnit där sedan Falu gruvområde växte upp.

Familjens minsting Noelle ser inte alltför nöjd ut, och jag förstår henne

Hon blev ju utan när alla andra smällde i sig en frasig focaccia med kyckling o mozzarellafyllning! Nästan i alla fall, för visst fick hon smaka lite.
Sen var det dags att vinka hejdå för den här gången och åka buss åt olika håll…

TAGS

28 september 2021

20 kommentarer
 1. Svara

  ElisabetR

  27 september 2021

  Jag gillade inte heller brysselkål, men, jad har börjat woka den. Delar på mitten och kör runt i stekpanna med smör, salt och lite sirap eller honung. Blir faktiskt riktigt gott. Gubben har ju odlat så jag var tvungen å hitta på nått.
  Tack för fantastidk guidning, verklgen intressant. Tänk att husen finns kvar och det finns möjlighet att bo där.
  Ha en fin vecka.

  • Svara

   Paula

   28 september 2021

   Ja då förstår jag att du är kreativ om brysselkålen ligger där och tittar på dig! Sirap är inget jag stoppar i munnen dock…men att först koka och sedan woka kanske är okej. Men men man kan ju inte gilla allt. Men all annan kål är god, idag gjorde jag pizzasallad på spetskål, himla smarrigt.
   Har du återhämtat dig helt nu och känns det som mycket är vunnet?

 2. Svara

  Anna-Lena

  27 september 2021

  Även om jag inte är så mycket för loppis, så skulle jag gärna vandrat här i de anrika gränderna.
  En gammal lärarinna har ju läst om geten Kåre. Och Fetmats. Förhoppningsvis ligger det lite sanning i det hela. Besökte gruvan för ganska många år sedan. Mycket intressant!
  Men de gamla gränderna, de missade vi
  Jodå, brysselkål, det är gott! Förvälld och sedan stekt i smör. Mums! Kram!

 3. Svara

  ibod11 - Ingrid

  27 september 2021

  Vilken bra anledning att träffas och gå runt i allt det fina. Vad spännande att få kika in i de gårdar där det flaggades. Man ha ju ingen aning om vad som gömmer sig där bakom staketet. Spännande med berättelsen om bocken Kåre. Vilken ära att få en egens staty men det förstod nog inte han något av. Fina bilder från er mysiga dag och jag hoppas att lilltjejen fick något annat som gjorde henne glad.
  Kram

 4. Svara

  Ditte

  27 september 2021

  Vilken dagni fick! Stort tack för att du tog mig med till denna vackra gamla del av Falun och för fina guidning. Härliga bilder. Området Elsborg har jag passerat i utkanten avmen ännu inte tittat närmare på det . Men nu fick jag en liten chans. Jätteroligt.
  Att det sen inte blev så mycket handlat är ju en annan sak. Och vilken bra idé att flagga om man som besökare var välkommen in på gården.
  Legenden om Kåre kände jag till och har berättat om den när vi passerat i utkanterna av Falun på våg från Dalhalla. Och lite om gamla Falun också. Falu koppargruva har jag besökt och det var intressant.
  Vad gäller brysselkål är det ingen favorit här heller. Så där är vi lika.
  Lilla Noelle ser inte helt nöjd ut men det kan man kanske förstå. Troligen är inte focaccia det bästa hon kan tänka sig.
  kram

 5. Svara

  bpz3

  27 september 2021

  Alltså nu är jag besviken på dig;-) Jag visade faktiskt brysselkålen som växer på stam när jag såg den hos den lokala ICA och la upp bilden i en Skyltsöndag. Visste inte heller att den växer så. Men precis som du ratar jag den. Smaken och risken av mask i den – usch. https://bp-computerart.blogspot.com/2021/01/skyltsondag-295.html

  Redan innan jag läste texten där du skrev att dottern köpt mattan till dig tänkte jag – vilken cool och annorlunda matta. Den gillar jag. Åsså fick du den av dottern. Ja, jag vet det är inte helt fel med bil för transport…

  Elsborg är jättefin och väl bevarat. Men som alltid med gamla byggnader så är de så fint att titta på, mindre roligt att bo i – tycker jag då.

  Noelle ser verkligen eftertänksam ut, lite halvsur faktiskt. Men även med den minen är hon himla söt:-)

  Vilken toppen dag ni fick! Är så oerhört glad för din del att du nu kan gå på olika äventyr utan att slå knut på dig.

  • Svara

   Paula

   28 september 2021

   Kära BP, förlåt! Jag läser ditt gamla inlägg om brysselkålen och jag läser min kommentar och jag minns ingenting av det! Det är dagens sanning! Och det var alltså i januari, detta år! Det enda jag kan skylla på är att jag kanske inte ansåg att brysselkål tillhörde de ämnen som jag skulle ha längst fram i minnesloben…men förmodligen är det bara ren glömska. Nu kommer jag aldrig att glömma att brysselkålen växer på en stam…! eller…

 6. Svara

  Anki

  28 september 2021

  Vilken härlig dag ni fick tillsammans! Där i Elsborgs kvarter hade jag gärna gått också!! Loppisar kan vara kul, men det är sällan jag hittar något jag verkligen vill ha 🙂 Mattan är såååå läcker! Ursnygg helt enkelt!
  Finaste Noelle, klart hon är lite besviken på ert val av käk …
  Ha en fin tisdag!
  Kram

 7. Svara

  Karin

  28 september 2021

  Visst är det lustigt med brysselkål! Många älskar det. Men jag tycker att det smakar gödselstack, dvs smakar som gödselstack luktar.

  Min mamma var Falu-flicka och berättade ibland om Elsborg. Namnet “Gerda på Elsborg” dyker upp i minnet, men jag hittar ingenting om henne på nätet. Undrar om hon fanns på riktigt, eller om hon var en revykaraktär eller liknande.

  • Svara

   Paula

   28 september 2021

   Jag vet knappt hur en gödselstack luktar, men jag begriper att den inte doftar rosor…Då har du lite anknytning till Falun, tänk, i Elsborg skulle jag trivas. Fast bilar är en styggelse där på de smala gatorna. Förbjud biltrafik säger jag bara…

 8. Svara

  Ama de casa

  28 september 2021

  Så fint det var där i (på?) Elsborg! Trist att ni inte hittade nåt att shoppa, men mattan som väntar på avhämtning var verkligen läcker!
  Jag gillar brysselkål och kan stoltsera med att jag visste hur dom växer redan innan du visade bilden 😀

  Ha det gott!

 9. Svara

  Minton

  28 september 2021

  Brysselkål är min favorit och vi odlade dessa när jag växte upp. Mattan är perfekt till dej så jag hoppas du får hem den snart.
  Ni fick en fin dag bland de underbara gamla husen.
  Kramar från oss

  • Svara

   Paula

   28 september 2021

   Men va skoj att hitta en brysselkålsfantast. På julborden tycker jag nog att kålen brukar ha en strykande åtgång, liksom brun.- eller rödkålen med sirap som jag också ratar…Ja mattan, jag trodde den var liten som en dörrmatta men dottern säger att den är mycket större. Och hon stackaren fick släpa den på bussen hem. Jag lär nog få åka hem till henne och hämta den…snart dags för Noelles ettårskalas, då kanske det passar!
   Kram

 10. Svara

  LillaSyster

  28 september 2021

  Jag är också kär i den mattan…..tur att inte jag hann först =)
  Vilken trevlig utflykt och brysselkål, nej tack. Jag föråt mig på det en jul som barn och sedan dess är det helt omöjligt att äta, jag har försökt. Men det finns ju gott om andra goda kålsorter =) Ha en bra tisdagskväll, här häller regnet ner nu…..

  • Svara

   Paula

   28 september 2021

   Haha, ja undrar hur jag ska få med den på bussarna, men allt går! Tror aldrig jag serverades brysselkål i min barndom i Finland, men håller med om att alla andra kålsorter är godare. Idag lagade jag en treveckors-sallad med spetskål, mums. En regnig vecka väntar…
   Kram

 11. Svara

  Mirjam Halvarsson

  28 september 2021

  Men gud så avundsjuk jag blir!!! Vilken härlig stadsdel, där vill jag också bo 🙂 Avundsjuk blir jag på mattan också, så himla snygg! Vad roligt att ni har möjlighet att träffas så pass ofta som ni gör nu och tar er ut på små äventyr, lycka <3
  Kram på're!

  • Svara

   Paula

   28 september 2021

   När Saija såg mattan så skickade hon ett foto o frågade om jag ville ha den. Snällt vad? Ja det är härligt att känna att jag har en riktig familj, det blev rätt ensamt där ett tag…Jag intalade mig att jag inte behövde någon o att ungarna har sitt liv, och det stämmer ju men det ena behöver inte förta det andra…Jag är mycket tacksam. att de är så inkluderande…Kram

 12. Svara

  Susjos

  28 september 2021

  Fina Falun och fina gamla Elsborg! Min morbror och moster bodde på Engelbrektsgatan, så där har jag varit många gånger. Pappa bodde på ett servicehus ett tag som låg på Nybrogatan, också i eller i närheten av Elsborg. Mina första år bodde jag på Södra Mariegatan som också tror jag ligger i Elsborg , inte fullt lika dyrt att bo där då tror jag, med utedass och bara kallvatten inne! Nu är det så ljuvligt vackert att gå där i området!
  Tack för all info om Kårebocken, den kände jag inte till!
  Mattan är ljuvlig, liksom Noelle!
  Kram

  • Svara

   Paula

   29 september 2021

   Så spännande o intressant att höra. Jag har ju ingen anknytning till Falun och inte min dotter heller förutom att hon bott där de senaste tjugo åren. Jag vill gärna tillbaka och traska i Elsborg men då är nog alla gårdsportar stängda…Jag har fortarande fullt sjå att försöka begripa hur stadskärnan ser ut, imorgon ska jag kliva av bussen vid veterinären som ligger vid ett köpcentra utanför city och gå nån kilometer, nervös över att kanske inte hitta rätt. Kram

 13. Svara

  Ninni

  1 oktober 2021

  Fnissar då jag ser brysselkålen. C hade en kolonilott när han bodde i Kalmar (tror jag det var) och där odlade han bl.a. brysselkål. Det var ju tur att han tyckte om brysselkål för han fick skörda MASSOR! 😀
  Kul med loppis där man få gå in i olika trädgårdar och titta men käre värld vad ni lär ha vandrat. 15000 steg! Wow!
  Vad snällt av Saija att köpa en fin matta till dig. Är det den där svarta?? Helt otroligt fin! Den kommer passa bra i ditt pörte.
  Kram.

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 321
 • 499
 • 1 641 012
 • 5 101
 • 65 744
Sök här