Gems weekly photochallenge # 19

Tema: röd

Röd är kärlekens färg, ilskans färg, vänsterfolkets färg.
Det finns blodröd, hallonröd och

faluröd

Eftersom jag bor i landskapet Dalarna så förekommer den Faluröda färgen ofta i min närhet!

Detta vackra ombyggda stall är numera en festlokal med fantastiska ljusinsläpp och ligger på Älgsjöhöjden här i bygden.

Rödfärgade timmerhus var redan på 1600-talet tecken på rikedom och status.
Alltsedan 1764 tillverkas Falu rödfärg i Falun enligt ett och samma recept.
Det innehåller ett unikt pigment från gruvans mineralisering, och är en naturprodukt bestående av mer än 20 olika mineraler, omöjlig att kopiera.

Kiselsyra heter det dominerande mineralet och det ger en vacker matt yta som ljusets strålar reflekterar på ett sätt som en syntetisk färg aldrig kan göra.

Mot slutet av 1800-talet hade falurött nått gemene man.
Konstnären Carl Larsson i Sundborn, Dalarna, bidrog till nationalromantiken och drömmen om en egen liten röd stuga.

År 1992 stängdes Falu Gruva efter mer än 1000 års brytning.
Men tillverkningen av det röda pigmentet återstår och beräknas räcka i nästan hundra år till!

Här visar jag ett foto från Älgsjökullen som har några år på nacken. Timmerhuset är relativt nybyggt och man ser tydligt färgskillnaden på de faluröda bjälkarna och den tomteröda tröja som min glada granne Marianne bär. Med på bild också hennes hund Saga och linslusen Blinka.

Flera tolkningar finner du när du klickar på hjärtat!

0

19 Comments:

 1. Karin Eklund

  Rött blir man glad av om det röda innehåller aningen lite gul färg också. Om det röda är dovt och mörkt känns det inte bra men med lite lyster i så…då hurrar jag. :)

 2. Se här ja vad Rödluvan i pörtet bjuder på tema rött. Den där röda väggen med tjusig fönsterkombination för ljusinsläpp med himlen i, den tycker jag blev en höjdare på rött!

 3. Violen på Brandholmen

  Falurött, svenskare än så kan det knappast bli! Vackert timmerhus i rätt färg!
  Ha det gott!

 4. Härlig tolkning! Så falu rödfärg tar slut om hundra år? Det var ju illa, men det känns som jag egentligen inte behöver bry mig om det rent personligen… ;-)

  PS: Kollade på vattnet i förrförra inlägget igen och det är fortfarande stilla. Jag undrar just vad dom riktigt petade i mig där på sjukan… :-D

 5. Se där ja vad pörtet bjuder på i tema rött! Bilden av den röda väggen med ljusinsläpp med himlen i tycker jag är bäst!
  Har försökt få iväg en kommentar förut, få se om denna kommer rätt då – kanske hamna den förra i skräppost, så kan det bli i bland :-)

 6. Du tolkar så träffande som vanligt.
  Kram

 7. Vilket fint inlägg =)

 8. Faluröd, den vackraste av färger!!!

 9. Älskar våra svenska faluröda, gamla hus….fin tolkning och så fick jag svar på en fråga jag hade, nämligen hur länge man kan tänkas utvinna pigmentet! Tack :)
  Kram på’re

 10. Nät vi bodde i Oviken hade vi ett timmerhus som jag målade med faluröd. En lite speciell känsla i målarhanden och det är nästan pulveraktigt när det torkar. Men fint blev det :D
  Kram

 11. Faluröda stugor med vita knutar från Dalarna är ju nästan ett varumärke. Det är ju dessa hus som alla turister, speciellt de tyska ser på näthinnan när de pratar om något som är typiskt för Sverige. Tycker färgen är vacker. Bra att veta att det röda pigmentet räcker i hundra år till, även om du och jag då knappast bryr oss längre;-)
  Ett toppen bidrag till temat!

 12. Heisann, stemningsfullt. Vi nordmenn forbinder den röde stugan med noe typisk svensk. Her i Norge er det låvene som er malt røde mens våningshusene som regel er hvite. Båthus og naust har den samme rødfarven som låvene. Vi har våre ulike tradisjoner og kultur – til tross for naboskap!

 13. Vilket härligt rött inlägg! Och rött i många olika nyanser finns det.
  Falu rödfärg är ju så svenskt och har också sin historia. Härligt!
  Tack för ett fint rött bidrag och från dina hemmatrakter. I alla fall Falu rödfärg.
  Kram!

 14. Så fint du presenterar min favvo nyans som jag älskat sedan barnsben ? Trevlig fakta om Falu rödfärgen. Jag har den nyansen på tre av mina byggnader, men dock i ett annat fabrikat. Från början hade min namnet stugröd… Läcker designad festlokal, kanske man får se någon bild inifrån någon gång… Gillar att du klämmer in hundar som linslusen Blinka, passar ju perfekt… Jag firade min11 åring igår med ett kollage ?

 15. Det är verkligen en fin röd färg. Vad bra du visar upp skillnaden på rödfärger.

  Ha en fin dag
  Hälsning
  Malin

 16. Jag tänker väldigt ofta på hur vi i Sverige kan glädjas åt våra röda stugor och lantgårdar överallt. Vilken färgklick de utgör både vinter som sommar. Roligt att få veta lite mer om Falu rödfärg också. Fint inlägg som passar perfekt till veckans tema.
  Ingrid

 17. Härligt inlägg på temat rött och det var verkligen en fantasifull placering av fönstren på den där festlokalen. Kul att se skillnaden i rödfärger i den sista bilden också.

 18. Faluröd är en vacker husfärg och den finns numera även i andra färger. Jag visste inte att gruvan hade funnit så länge och att pigmenten nästan räcker i 100 år till, det är ju helt otroligt.

 19. Anneli Gustafsson

  Hej, Ser att du fotat vår “festlokal” jättefin bild!
  Du är välkommen att fota inifrån om du vill.

  Hälsningar Anneli och Kjell

Kommentera