GemsWeekly

Gems weekly photochallenge # 46

Av
den
17 november 2018

Tema: bakelse

Det här temat har jag haft svåra födslovåndor med…
Hur jag än tvinnat och snott så har jag inte lyckats få till det!

Titta, en bakelse! På ett bokomslag, duger det?

Författaren var ju själv som en fluffig rosa bakelse hela hon, och hon skrev mer än 700 kärleksromaner! Nog har väl du också läst en och annan Barbara Cartland ???

Långsökt? Nu kommer något än mer långsökt:

När jag var barn och var ute och shoppade kläder med mamma så skulle de “krympas” efter inköp!
Det gjorde man på café genom att inmundiga läsk och en potatisbakelse

Googlar på potatisbakelse, och

Jopp här är det ju! Inte vacker, men likheten med en potatis finns där!
Jag tog upp ämnet i en tråd hos mina finlandssvenska vänner och det visade sig att denna bakelse var omåttligt populär i alla läger!
Folk blev helt lyriska och det uppstod fullkomliga debatter om innehållet i dessa smaskiga bakelser…

Här

hittade jag lite mer fakta hur man bakar den i Finland. På finska förstås!! Den gjordes på rester av sockerkaka och andra torra kakor och fylldes med smör, socker, kakao och ägg och smaksattes med rom.
Är den bekant för er svenskar också?

Vet ni, det är faktiskt Napoleon-bakelsens dag idag den 17 november!

Min okunnighet angående bakverk är enorm, jag visst inte ens hur den såg ut innan jag googlade..

Jag gick till affären idag, väl medveten om att de inte brukar ha några bakelser i sortimentet…

..och mycket riktigt så kom jag inte närmare än så här!
Men då kan ingen beskylla mig för att inte ha eget foto i inlägget!

Rörigt inlägg, ja det var bara förnamnet, men man hänger med, även i de mest svårbemästrade teman.
Kanske skulle tillägga att jag inte ätit bakverk, godis eller annat som innehåller socker (förutom öl…) på tjugo år, då kanske jag är förlåten för mina bristande kunskaper i ämnet…

Flera fina bakelser hittar du om du klickar på hjärtat

TAGS
18 kommentarer
 1. Svara

  Ninni

  17 november 2018

  Din finska potatisbakelse liknar en svensk arraksboll vad det gäller ingredienser.
  Jag brukar baka falsk potatisbakelse ibland. Det är en sockerkaksliknande botten med en vaniljsmörkräm ovanpå och på det river man mandelmassa och doftar över lite kakao. (jag antar att det är mandelmassan med kakao på som liknar riven potatis eller nåt, därav namnet)
  Jag tycker du lyckats bra med temat för du har iaf napoleonbakelser med på bild.
  Någon Barbara Carter har jag aldrig läst. Obildad som jag är så känner jag inte ens till författaren…
  Kramen.

 2. Svara

  Anki

  17 november 2018

  Ja, visst ska det vara kaksmulor och arrak i potatisbakelserna – inte sockerkaksbotten – det är något modernt påfund! Utseende stämmer inte riktigt överens, mellan de du visar och de farfar gjorde – farfars var ljusare och bara pudrade med kakao, men innehållet verkar vara detsamma.
  Napoleonbakelser gillade jag också på den tiden, men allt sånt här är numer alldeles för kvalmigt sött …
  Ett härligt inlägg på veckans tema!
  Kram

 3. Svara

  Tove Olberg

  17 november 2018

  Barbara Carter helt okänd, potatisbakelse smakat en gång, vet inget om tillblivelsen, Napoleon bakelse är min favorit, men jag visste inte att det var dens dag idag, då skulle jag ha ätit en 🙂
  Kul att få sig lite ny kunskaper till livs!
  Bra inlägg på ordet!
  Må så gott!

 4. Svara

  Mia

  17 november 2018

  Barbara Carter, ja även hennes romaner är väl sockersöta små skapelser???
  Napoleonbakelser har jag provat att baka en gång för måååånga år sen, förmodligen fick jag sån ångest av det så jag har inte testat fler gånger!!! Det kanske är dags att möta sin mardröm och prova igen… Potatisbakelser har jag aldrig gjort, däremot arraksbollar i massor, det hade vi alltid på våra julbord på Kronlund, ett måste! Men jag ska googla på potatisbakelse och se vad jag kan hitta, det blir spännande…då kanske jag glömmer Napoleon 😉 Kram på’re

 5. Svara

  Kicki

  17 november 2018

  Jag funderade just hur du skulle fixa detta, du som inte äter sötsaker eller fikabröd (till skillnad mot vissa andra, ingen nämnd)
  Jag älskade potatisbakelser på 60-talet, men såna görs inte längre, blev grymt besviken när jag köpt en i nutid, för det var nåt helt annat, trots likheten och namnet.
  Kram

 6. Svara

  BP

  17 november 2018

  Har aldrig läst en bok av Barbara Carter, vet inte ens vem det är.
  Dina kunskaper om bakelser är lika gedigna som mina, det vill säga de existerar inte. Äter ju heller varken godis, bakelser eller tårtor.
  Tycker att du löste temat galant, speciellt med sista bilden som du hittade i affären. Affären kanske visste att Sanna hade just det temat den här veckan och att du skulle ha nåt att fota;-)

 7. Svara

  Ditte

  17 november 2018

  Barbara Cartlands namn känner jag till men några böcker av denna “bakelse” har jag inte läst. Men potatisbakelse finns även i svenska varianter och den har jag ätit. LIkaså herr Napoleon. Jodå, inte bara en genom åren. Fler har slunkit ner.
  Jag tycker du fått till temat det jättebra och med varianter,
  Och tänk, att din butik hade en rosa skapelse just när du kom. Detta kallas bra “taiming.”
  Kram!

 8. Svara

  bjorgnin

  18 november 2018

  Heisann Paula… det er faktisk en del av dere i denne utmaningen som ikke spiser kaker… over gjennomsnitt mange ser det ut som for meg!
  Innlegget ditt ble jo helt perfekt likevel uavhengig ditt forhold til søtsaker.
  Kan ikke huske at jeg har lest noe av denne litt forsminka forfatteren! Så dumt at jeg ikke valgte napoleonskake da jeg var på kafe´med en venninne i går. Det ble en litt “sunnere” kake: gulrotkake! Smakte godt ;:OD)

 9. Svara

  Ama de casa

  18 november 2018

  Nej, jag har aldrig läst nåt av Barbara Carter, däremot läste jag några Barbara Cartland när jag var i tonåren. (Sorry, kunde inte låta bli 😉 )

  Potatisbakelser åt jag många av när jag växte upp i Västerbotten. Fast dom var inte sådär mörka, det var mer ett beige-brunt “skal” av mandelmassa runt om dom. Supergoda var dom i vilket fall 🙂

  Bakelse var verkligen inte ett lätt tema, men du klarade det galant! 😀

 10. Svara

  Violen på Brandholmen

  18 november 2018

  Kul med Napoleonbakelsens dag! Där kom du mitt i prick! För många år sedan gillade jag Napoleons bakelse men numera avstår jag helt. Potatisbakelse har jag ett svagt minne av, var nog ingen höjdare. Svårt tema den här veckan!
  Ha det gott!

 11. Svara

  "LillaSyster"

  18 november 2018

  Hade heller inte en aning om att Nappe hade en egen dag! Men numera verkar det ju finnas något att fira varje dag. Potatisbakelse har jag inte testat. Och inga böcker har jag läst av B.C heller…. Men du ror hem veckans utmaning med stil! Bra jobbat. kram

 12. Svara

  Anne-Mari

  18 november 2018

  Interessant innlegg.

 13. Svara

  byblixtra

  18 november 2018

  Härlig rosa glasyr på munkarna. Tror att de ser godare ut än vad de är. 😉

 14. Svara

  ibod11 - Ingrid

  18 november 2018

  Ja, nog har jag läst massor av Barbara Cartlands böcker när jag var i tonåren. Jag både älskade dem och skrattade hånfullt åt innehållet. Det blev rätt löjligt ibland 😉 Kul att jämföra Barbara med en bakelse och jag ser tydligt likheten 😀
  Jag har aldrig ätit potatisbakelser men däremot falska potatisbakelser. Såg att någon annan också skrivit om dem. De är väldigt goda men jag älskar ju mandelmassa och vanilj så det är klart att jag gillar dem 😀
  Vad duktigt att helt kunna avstå från sötsaker. Det ska nog mycket till innan jag gör likadant men visst försöker jag ransonera lite 😉
  Kram

 15. Svara

  Helen

  18 november 2018

  Jag tycker du fick till ett bra inlägg, trots besvären :-). Barbara Cartland ser sannerligen ut som en bakelse själv! En potatisbakelse har jag aldrig ätit, men vi är inga som äter speciellt mycket bakelser, varken nu eller när jag var barn.

 16. Svara

  kajsalisasblogg

  19 november 2018

  Hon var faktiskt rätt bakelselik och napoleonbakelsen tillhör mina favoriter.

 17. Svara

  Marja

  20 november 2018

  Potatisbakelsen kommer jag ihåg från min barndom. Man sa att de bakades med det man skrapat ihop på bakbordet efter det övriga, och det kan väl vara så. 🙂 Jag tyckte i alla fall att de var goda, men de var ljusare… som en potatis ungefär.
  Kram!

 18. Svara

  LillaSyster

  4 januari 2024

  Nu går det troll i kommentarerna…..jag har inte kommenterat det som är märkt med LillaSyster här över.
  Läste om potatisbakelsen hos Karin innan idag, inte riktigt samma recept. Verkar vara lite, man tager vad man haver som i arrakskakor och dammsugare. Ha det gott! Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 230
 • 437
 • 1 579 771
 • 4 991
 • 64 332
Sök här