Bloggen

Glädjepirr i pörtet

Av
den
10 februari 2022

Idag var jag glad över att väckarklockan är uppfunnen annars hade jag nog missat hela dramatiken!
För det var en nagelbitare och jag vankade fram och åter mellan kök och rum som en äggsjuk höna, oförmögen att sitta stilla…

Daniel var konfunderad:
“Först kliver matte upp så tidigt att vi kan se en blek morgonrodnad på himlen,
sen sitter hon och frustar och för ett himla liv framför dumburken..”

Till slut var loppet över med ett för finnkäringen mycket glädjande resultat och vi kom ut på en uppfriskande morgonpromenad, det susar inte i säven men blåser så in i vassen!

Flera plusgrader på termometern, man kunde verkligen tro att vi redan var långt in i mars månad.
Daniel är vårrusig , han går och krafsar i snön, sniffar och doftar, kissar, går några meter och sen börjar vi om!
Jag försöker ge honom tid att “läsa nyheterna” men nu är tidningarna så tjocka att mattes tålamod tryter till slut.
När vi kommit in och fått frukost i magen då tittar han bedjande på mig och undrar om det inte snart är dags för en promenad….

Till glädjepirret hör också att dottern och jag har bokat en kryssning fram i vår, ingen världsomsegling utan vi håller oss i hemlandet men det ska bli så skoj!

Ikväll fick jag en nostalgikick när jag åt middag

Bakpotatis med skaldjursfyllning!
Jag hade dock glömt bort hur förskräckligt lång tid det tar att baka potatisen i ugnen så jag höll på att svimma av hunger innan den var klar!
Jag vet att den kan bakas i micron men inbillar mig att den är godare när den fått stå sin rundliga tid i ugnen…

På 80-talet när jag jobbade vid Norrmalmstorg var det verkligen populärt med bakad potatis på alla lunchrestauranger. Jag åt minst ett par i veckan.
Och gott var det även nu, går att variera i det oändliga, så nu ska jag tillaga min återfunna favorit lite oftare, och sätta igång i god tid!
Har du någon favoritfyllning så tipsa mig gärna!

Ja då är det åter helg och en hektisk fredag för oss med OS-runda ögon.
Nils ska skrinna, grabbarna ska åka skidor, tjejerna skidar med bössan på ryggen och säkert en massa annat som jag glömt…

TAGS
17 kommentarer
 1. Svara

  ElisabetR

  10 februari 2022

  Bakpotatis med skagenfyllning är ju min favorit också. Gillar man tonfisk så är inte det så dumt heller istället för räkor.
  Fy sjutton så tufft av dej, att gå upp så tidigt för att kolla på sporten, förstår att Daniel var förvirrad. Måste säga att det skulle jag aldrig göra. Klarar nog inte spänningen.
  Fina bilder men ffa där det susar i säven.
  Lycka till i skidspåret ;-).

  • Svara

   Paula

   13 februari 2022

   Hockeymatchen idag mellan Sverige o Finland vågade jag inte titta på, o tur var väl det. Grannen slutade titta när Sverige ledde med 3-0 o gissa om han blev paff när han hörde att matchen slutat 4-3 till Finland….Jag kommer att ha våldsam abstinens när spelen är över. Man kan inte vistas utomhus mer än några nödtvungna minuter med hunden så nu får vädret ta och gaska upp sig. Ha en fin fortsatt söndag!

 2. Svara

  Ditte

  10 februari 2022

  Stort grattis till de finska framgångarna idag. Så roligt! För egen del, som halvnorska, gladdes jag även åt Norges först pris.
  Nu blir det att sätta klockan på ringning i morgon för att sitta på parketten när tävlingarna börjar. Främsta hoppet på svensk sida är nog på skridskor 10 000 m. Men med lite tur och skicklighet kan kanske skidskyttet kanske fungera.
  Vackra bilder från di och Daniels runda. Och lite känsla av vårvinter finns det.
  Så kul att du och dottern bokat en kryssning fram i vår. Blir jättebra.
  Vad gäller bakad potatis så är jag nog mest inne på en skagenröra lite mer lättflytande just i sammanhanget. Och när jag bakar potatis är det bara ugn som gäller så att skalet blir frasigt. Har jag haft bråttom har jag delat en stor potatis i två halvor och det har fungerat bra.
  Kram

 3. Svara

  bpz3

  10 februari 2022

  Stort GRATTIS till Niskanen och Pärmäkoski. Jag nämnde också de finska tjejerna i mitt inlägg idag. Å tänk dig att Johaug bara var 0,4 sekunder snabbare än Niskanen. Hade verkligen unnat finskan den segern! Undrar om hon visste hur nära hon var en guldmedalj där. Troligen inte.
  Det ser onekligen vårlikt ut hos dig (allt är ju relativt om man säger så;-) ) Här blåste dt också, plusgraderna kändes som minusgrader. Å tänk, söder om Stockholm blåste det inte alls.
  Härligt med en kryssning. Du har ju skrivit om din “drömkryssning” flera gånger här på bloggen. Så om det är den som ni har bokat så GRATTIS från hela mitt hjärta.

  Bakad potatis – kult, nostalgi, 1980-tal. Har aldrig gjort bakad potatis själv, troligen för att det tar för lång tid, men den godaste bakade potatisen jag ätit är en i min mans födelsestad Scunthorpe i norra England. Äkta riven (orange) cheddarost, ingenting annat. Herreguuuu så gott det var.

  PS. Orange cheddarost i skivor finns ju iofs på COOP och på ICA, men frågan är om den är lika god som den engelska varianten. Tveksamt. DS.

  • Svara

   Paula

   13 februari 2022

   Nej min drömkryssning längs Hurtigrutten blir inte av den här gången, vi börjar försiktigt med Höga kusten. Och kryssningarna går åt som smör i solsken, vi ville åka liften upp till Skulebergets topp men oavsett datum så var den utflykten slut. Men det fanns andra intressanta utflykter så det blir nog bra. Bara att få komma iväg känns lyxigt nog efter denna långa hemmavistelse. Bara cheddarost till potatisen? Ja varför inte, jag är en potatistjej, och man behöver ju inte överarbeta en god potatis!

 4. Svara

  bpz3

  10 februari 2022

  Svar: Nej, det visste jag inte. Så då får jag väl bidra med “nyheten” att Poromaa, skidåkaren alltså är Frida Karlssons pojkvän. Åtminstone var dom ihop i december 2021.

  PS. Fantastisk prestation av Niskanen efter benbrottet. Väl i klass med Sarah Sjöströms brutna armbåge och prestationen efteråt. DS.

 5. Svara

  Ninni

  11 februari 2022

  Jag får väl börja med att gratulera till finskt silver och brons! Så otroligt roligt.

  Jag klev upp klockan fem på torsdagsmorgonen för att titta på hockey. Kul och spännande match. Men du kan tro att katterna såg förvånade ut när jag klev upp vid den tiden.

  I morgon (fredag) är det hur mycket som helst att se. Längdskidor, skridsko och Sverige – Slovakien i hockey. Jag får nog titta på skidskyttet i efterhand. Hockeyn får gå före. Måste även hinna till apoteket för att hämta mediciner till min mamma och hämta mina matvaror på ICA vid 13-tiden. Sen blir det ju damernas kvartsfinal i hockey mot Kanada kl 14.10. Hej och hå vad fullt upp det är nu. Men så otroligt roligt. 🙂 Jag bara njuter.
  Kramen.

  • Svara

   Paula

   13 februari 2022

   Ojoj, undrar vad du kände under hockeymatchen idag? Grannen slutade titta när det stod 3-0 till Sverige, och blev helt chockad när han såg slutresultatet. Själv tog jag ut hunden efter stafetten och skidskyttet. Man måste prioritera rätt…ler
   Dessutom är det för fysiskt i hockeymatcherna, jag blir bara såå upprörd!
   Kram

   • Svara

    Ninni

    14 februari 2022

    Jag kände det som om det var väntat. Finland vill alltid mer än oss. De vill verkligen vinna och ser till att göra det så jag var inte förvånad. 🙂

 6. Svara

  LillaSyster

  11 februari 2022

  Ååå vad jag hade unnat Finland ett guld!
  (Johaug är lite för kaxig ibland)
  Grattis till er semester på vatten =)
  Bakad potatis är gott, men det kräver sin tid., jag brukar göra som du fylla med skagenröra. Men googla, det finns säkert många fyllningar att altinera med.

 7. Svara

  Anki

  11 februari 2022

  Stort Grattis till finska tjejerna! Såå bra jobbat!
  Då är det klappat och klart nu då med kryssningen … härligt!
  Bakad potatis var väldigt länge sen … min favorit till den är faktisk risksallad! 🙂
  Ha en fin fredag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 februari 2022

   Vi tar en tur till Höga kusten, varken dottern eller jag är närmare bekanta med den. Jag har bara åkt förbi på väg till Umeå utan stopp (med exet). Och tack för påminnelsen om riskorna som ligger så fint i min kyl. Nu banne mig ska det göras en svampsallad nästa vecka och avsmakas med både bakpotatis och som pålägg till rågbröd! Kram

 8. Svara

  Ama de casa

  11 februari 2022

  Bakpotatis äter Anders väldigt ofta på Bar Carlos (jag brukar sikta på lasagnen). Hans favoritfyllning är bacon och ost.
  Nu ska jag strax heja fram skridsko-Nisse 😀

  Ha en fin fredag!

 9. Svara

  Mirjam Halvarsson

  11 februari 2022

  Jag är så glad över finnarnas framgångar i skidspåret, äntligen! Guld idag till Iivo, så välförtjänt, sen är jag förstås glad över de svenska medaljerna idag <3 Kram på're!

 10. Svara

  Minton

  11 februari 2022

  Grattis till den finska medaljerna. Vackra bilder och Daniel funderade nog på vad som hänt.
  Kramar från oss

 11. Svara

  ibod11 - Ingrid

  11 februari 2022

  Jag tänkte på dig när de finska tjejerna gjorde så bra ifrån sig. Perfekt att ha två länder att heja på. Medaljskörden och spänningen bli ju så mycket större då 😀
  Fina bilder som vanligt. Bakad potatis är väldigt gott. Förr åt jag helst skagenröra till och nu har jag en vegansk variant på samma tema och den smakar också väldigt bra. I Amsterdam åt vi bakade potatisar med en gudomligt god kikärtsröra med curry. Det finns säkert hur många sorters fyllningar som helst och du kan säkert googla fram massor med tips.
  Kram

  • Svara

   Paula

   13 februari 2022

   Var just o hälsade på hos dig o glömde kommentera din onda ljumske. Är det en ny åkomma att du fått ont just där? Tror inte jag haft något liknande, hoppas det ger med sig med lite vila. Och huskyn glömde jag också bort, så härligt att få en bamsekram. Jag kommer ju aldrig i närheten av några andra hundar eftersom jag själv sitter fast med ett koppel i handen. Men ibland stannar jag till och låter hundar hälsa, när jag tycker att det passar sig. Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 103
 • 497
 • 1 652 525
 • 5 119
 • 66 012
Sök här