Bloggen

Håll i (svamp)hatten,det är orkan!

Av
den
8 september 2006

Blåser friskt gör det, men det trivs jag med!
Då flyger också alla insekter sin kos istället för att sätta sig på min lekamen o bitas!
Med tanke på att jag senaste sjudagarsperioden varit i skogen 4 gånger så har jag bara drabbats en gång av den äckliga älgflugan! Det blev några stycken som satte sig i huvudet…


Visst är dom vidriga!!! Urk, o så tappar dom vingarna när dom landat i håret, o så suger dom sig fast o bits!
O nästan odödliga är dom, även när du försöker ta kål på dom mellan dina fingrar så dör dom inte! Hur läbbigt som helst!

Efter den gången provade jag min utstyrsel


Visst borde både insekter, björnar och varg bli skraja vid åsynen av mig i skogen???
Nä, det bara går inte att gå omkring såhär! Att jag inte ser klok ut bryr jag mig inte om, men hettan! Det blir raskt femti grader innanför luvan och hela världen blir gröön (fast inte av avund, hihi)

Nu har Paula blivit kräsen i svampskogen också!
Jag har ju kånkat på så många kilon fina Karl Johan att armarna hänger vid knävecken!
Så nu väljer och vrakar jag och tar endast de finaste o minsta exemplaren, och har helt slutat plocka “blandsvamp” som soppar, kremlor osv.


Vilken liten sötnos!

Härom dagen blev det tvärstopp vid grusvägen…


Oj vad Kallar….

Vill du läsa vidare, klicka nedanför!


Vi går inte ofta på tallmoarna, föredrar mossiga granskogar, men tallkalle lockar ändå…


och då blir resultatet såhär!

För att få fart på torkningen på vinden har jag nu lånat tre kupévärmare av snälla grannar, två går på cirkulation och en på värme. Jättebra funkar det!
Några andra fynd jag hittat:


Jag gillar citronslemskivlingen, framför allt i omeletter. Men gubben äter dom inte, han tycker dom är för slibbiga….så nu har jag slutat plocka dem!


Sällan har jag hittat så små och fina blodriskor, godast att bara steka i smör i pannan!


Med god hjälp av väninnan plockade jag idag för första gången svart trumpetsvamp! Svåra att upptäcka, liknar mörka döda löv i skogen…dom måste jag smaka på idag!


Så här har det sett ut varje kväll efter våra svampletningsexkursioner!

Idag såg vi också tecken på att trattisarna börjar komma! Men ganska få och det mesta är smått än så länge. Dom behöver nog växa till sig ett par veckor till.
I helgen är gubben ledig, dags att sätta vårlökarna som kom med posten igår!
Det blir att gräva och gräva… Trevlig Helg!

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  mariannE

  8 september 2006

  😉 Man kan nu så smått börja undra om det finns nån svamp KVAR i skogen åt nån annan. Detta är ju helt sanslöst … vad ska du göra med allt? Äter du/ni upp allt eller säljer eller gerbort som present eller … Synd att jag inte bor närmre – då skulle du få visa och undervisa mej i denna konst. Både att hitta och allt det andra som hör till när man har hittat// Ha en Go helg med lök o gubbe !/
  M
  som skulle Älska att ha nåt knallrött i siden på mej

 2. Svara

  Nilla

  8 september 2006

  Hallå i svampskogen 🙂 Gud vad avis jag blir, svart trumpetsvamp som är så gudomligt gott. Jag hittade massor en gång för många år sedan. Har varit tillbaka på samma ställe flera år i rad men aldrig hittat några igen. Ät dom med andakt. Och ha en trevlig helg!
  Kram Nilla

 3. Svara

  Pia

  8 september 2006

  😯 Usc ana maj at va äckliga flugor.. har nog aldrig sett sådana. Fin du var i utstyrsel, men måste va äckligt kvavt i den.
  Svamp, svamp, svamp…måste vara en uppsjö av dylika där du bor. Här ser jag bara dessa på gräsmattorna i stan. Faktiskt var jag på kyrkogården för här för leden och där fanns det champinjoner..
  Snart börjar Idol och det får man inte missa.. men först Postkodsmiljonären..
  Kram

 4. Svara

  Anne-Lie

  8 september 2006

  Man får tacka för alla rosor…
  Jag blir ju sååå inspirerad av ditt svamp-plockande, men här äter ju ingen svamp, så det är ingen ide att plocka… Hittade en massa lärksoppar igår när jag räfsade ihop gräs som vi röjt tidigare… å dom var ju så härliga att plocka upp, det är en speciell känsla just när man bryter loss svampen från marken… det liksom knicksar till… hihi… Hade tänkt ge dem till en kompis som gillar svamp, men hon glömde ta med dem, så nu ligger de där ute i regnet å ruttnar bort… hemskt va.
  Älgflugorna får du behålla… Gillade din utstyrsel iallafall… du får ha den på när du ska flirta med gubben… han kanske tänder till ordentligt.
  Skål och god kväll från aw, med huset fullt av tonåringar.

 5. Svara

  Anki

  8 september 2006

  :mrgreen: Måste säga att den mössan var väldigt läcker, förmodligen kommer var enda modedocka snart att bära en sån…hihi. Men vad gör de bara man slipper de där läskiga, ja de såg läskiga ut..urk. Svamp, ja jag är ju ingen svampmänniska, dvs jag plockar inte svamp men jag äter dem gärna, kanske inte alla men många. Idag har jag faktiskt ätit Norsk svamp. KarlJohan…*fniss*,
  Trevlig helg till dig från en tjurig Anki

 6. Svara

  Pialill

  8 september 2006

  Äckliga flugor..*brrr* Men fina foton. 😛
  Måste erkänna att jag är avis på ditt svampkunnande. 🙄
  Ha det så gott med guben och trevlig helg.
  Kramkram.

 7. Svara

  Pia (Pimli)

  9 september 2006

  Faktiskt brukar jag plocka citrongulslemmingar också. Annars är det kantareller, trattisar, karl-johan och svart trumpetsvamp (om man hittar nån). Är lite feg på att prova nya sorter 😐 .

  Härlig utstyrsel förresten! Här har vi inte råkat på några älgflugor än. Hoppas vi slipper. Tycker det räcker med fästingarna.

  Är det bra med Larissa?

  Önskar dig en skön helg!

  /Kramar

 8. Svara

  Monica

  10 september 2006

  Tjena snygging!! Du klär verkligen i grönt 🙂

  I går höll jag på att bli tokig på getingar, får nog skaffa en liknande utstyrsel.

  *soligkram*

 9. Svara

  Tina

  11 september 2006

  Vacker utstyrsel en sån skulle jag nog oxå behöva!!! Fast älgflugor har jag nog aldrig sett.
  Inte svamp heller. Brukar ha massor i “min” skog men jag hittar ingenting, kantarellerna brukar växa bak garaget men det enda som visar sig där är röksvamp. Mycket märkligt är det
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 279
 • 380
 • 1 635 150
 • 5 092
 • 65 627
Sök här