Bloggen

Handla Mera Hemma

Av
den
25 november 2006

Blev påmind om Eu-projektet inom småskalig landsbygdsutveckling igår.
Projektet som kallas “Handla mera hemma” har funnits ett tag och syftar förstås på att vi som bor på landet ska kunna ha en levande bygd med skola, bibliotek, apotek, post, affärer och annan service.
För att upprätthålla den service vi har i våra byar som totalt innefattar ca 2000 hushåll måste vi självklart utnyttja denna service.
Jag har med åren som jag bott i glesbygden blivit en riktig “lokal-patriot”.
Dels har jag som egenföretagare sett hur svårt det är att driva företag i glesbygden, dels är det jätteviktigt för mig som har 6 mil till närmaste stad att den service som gör att jag kan bo kvar också blomstrar!
Varje jobb som vi kan behålla eller skapa i bygden är jätteviktig, och därför vill jag påminna er som bor i mindre städer eller på landsbygden att i möjligaste mån göra julinköpen i de lokala affärerna!
Jag har de senaste åren inhandlat all julmat i byn och också hittat bra julklappar, de fåtal julklappar vi i vår familj inhandlar.
Visst förstår jag dem som vill koncentrera sin julhandel till något ställe som “har allt”, men man kan ju trots allt börja i de lokala butikerna för att sedan åka iväg för att handla det som inte går att få tag på.
När jag växte upp i Finland hade man stora reklamkampanjer under mottot “Osta suomalaista” dvs. “Handla finska varor”.
Dom finska varorna var t.om märkta så de var lätta att se i butiken.
Självklart valde man att gynna de inhemska producenterna!

Lika självklart tycker jag att det borde vara att gynna de lokala handlarna!
Alla är ju överens om att de behövs i bygden, och då måste ju alla hjälpas åt att se till att de kan överleva även med ett litet kundunderlag!
Jag vill inte dela ut några pekpinnar till folk, var och en gör som man vill, men jag vill i alla fall väcka tanken, för det är så lätt att bli “hemmablind” och inte se det man har rakt framför ögonen.

Denna helg med löneutbetalningar är säkert den första stora julshopparhelgen!
En del tycker det är så himla skoj att gå o shoppa, andra (som jag) får panik bara av tanken att trängas och svettas i vinterkläderna i varma stojiga affärer som spelar julmusik på högsta ljudnivå!
Jag föredrar att handla hemma, eller, om jag vill ha något som inte finns här, så handlar jag på nätet.
Tur att vi alla är olika!

TAGS
9 kommentarer
 1. Svara

  Ninni

  25 november 2006

  Jag försöker i möjligast mån handla i vår kommun, den är inte stor men vi har flera mysiga affärer och dom ska vi vara rädda om!

  Jag hatar att trängas bland folk i julklappsyra..usch, jag får lätt panik då!

  Inte mycket julklappar här heller, behövs inte tycker vi!!

 2. Svara

  Anki

  25 november 2006

  Fy du ger mig dåligt samvete!!! Fast nej de skulle aldrig funka här för de har bara mat i affären o de handlar jag lite, jag handlar ju lite mat, äter mest på jobbet jag o sällan hemma. Men jag tankar oftast här hemma och utnyttjar apotek o sånt också, så nej jag har inget dåligt samvete, bara lite…*ler*.
  Fy fågelhålken vad jag är trött….detta packande, jösses vad man samlar på sig. Så blev jag besviken idag när jag kom ut till gården, för jag får städa där också, de säger att de gjort det men, ja vi städar väl på olika sätt. Om jag fastnar med fingrarna på spisfläkten i flåt, ja då brukar inte jag säga att jag städat…urk…
  Nu ska jag fortsätt…önskar en fortsatt go helg.
  Kram Anki

 3. Svara

  Doris

  26 november 2006

  Såklart att det är viktigt att stödja “hemma-affärerna” på små orter MEN tyvärr är det ju ofta så att de är mycket dyrare än de stora affärerna och folk har kanske helt enkelt inte råd att betala de dyrare varorna, taskigt men så är det bara …
  Här på Island kör man också med “Handla Isländskt” och det funkar faktiskt rätt så bra, mycket beroende på att vi har så bra varor tror jag ;0).
  Sköt om dig!
  Kramar, Doris

 4. Svara

  Sylvia

  26 november 2006

  Jag avskyr också julhandeln. Vi har slopat julklappar oss vuxna emellan sedan flera år. Återstår barnbarnet – men där är jag så slö så föräldrarna får en slant att handla julklappar till henne och så står det att det är från farmor på paketet. Jag behöver inte ens slå in det själv.
  Det är bara obehagligt att ge sig iväg till någon stormarknad eller köpcentrum. Som du säger trångt och svettigt, ungar som gråter o ändlösa kassaköer.
  Tacka vet jag min lilla ICA i Älta. Där handlar jag allting. Någon enstaka gång kan jag behöva åka iväg om det är något exklusivare jag behöver men det är väldigt sällan.

 5. Svara

  Pia

  26 november 2006

  Tycker som du att bor man på landsbygden så måste man handla dessa varor som finns tillgängliga där, annars dör de ut och inget tinget finns till att få just där. Har oxså bott på landet i min barndom.. då var det mycket där, men nu ingentinget.. den sista byaaffären lades ner för ett år sedan.
  Det går inte att bara handla någon l mjölk då och då där utan visst ska man visa på kassen full.
  Ha de fint där ute.. här är det å mörkt o ruggväder.
  Skyltsöndag idag.. får se om vi spatserar upp en sväng, men då för att se på en nylagd isbana på Stora Torget, där julgranen står oxså. Tycker som du att det inte är någon höjdare att trängas i köerna nu till jul.. vi handlar så lite julklappar så , men igår kommer mina barn hem till mej julafton så det blir lite mer mat så klart. De reser ju sen till Thailand på Annandagsjul..
  Kram på dej

 6. Svara

  Pialill

  26 november 2006

  Usch för julstress och knökfulla affärer. Jag handlar det mesta på nätet, förutom maten då…och den kan man inhandla i byaffären. Håller mig undan stora staden V-ås under juletider.

  Hoppas ni haft och fortfarande har en mysig helg.
  Kramkram.

 7. Svara

  Monica

  26 november 2006

  Visst är det så att man ska gynna hembygdens handlare. Jag ser ju bara hur det går i lilla Sysslebäck – där finns snart ingenting kvar. En enda matbutik som har ett lager där det knappt går in ett dugg. Banker som knappt är öppna….nu ska de boka tid på Försäkringskassan som blir obemannad…8 mil till nämsta polis. Bygden kommer ju dö ut – det blir bara gamla och sorkar kvar, tyvärr. Som tur är har de Branäs skidanläggning men det kan ju inte hålla igång hela dalen.

  Kram

 8. Svara

  Pia (Pimli)

  26 november 2006

  Usch, ja. Svårt det där. Jag handlar ju ofta i Borlänge, Kupolen, eftersom jag jobbar där. Vet att jag borde göra fler inköp i Hedemora, men… Fast vi köper all mat här hemma, faktiskt. När det gäller böcker har jag inte så dåligt samvete över att jag köper dem på Internet. Det är helt enkelt FÖR stor skillnad i pris. Visst vill jag gynna lokala handlare – MEN inte till vilket pris som helst!!!

  Det är synd att de stora affärskedjorna (typ Hemköp, Ica osv.) styr de enskilda butikerna så hårt!!! Förut fanns mycket mer lokala produkter på Hemköp, men de blev tvungna att sluta med det. Måste köpa in det som centralt bestämts ska köpas in. Knäppt!

  Det är så länge sen jag var här att jag omöjligen kan kommentera ikapp i bloggen. Ser att du också gått med i Tisdagstemat. Visst är det en jättekul idé? Jag har hoppat över några veckor eftersom min sida for åt pipsvängen när one.com uppgraderade php-versionen. Men från och med den här veckan räknar jag med att vara med i loppet igen. Har inte tagit ett foto på flera flera veckor. Men det börjar suga lite igen :).

  /Kramar

 9. Svara

  "Ninni"

  28 november 2006

  Jag gillar inte heller nåt vidare att handla så jag gör det så lite som möjligt och i affärer med så lite folk som möjligt och så lite gåyta som möjligt då det är så förbaskat jobbigt att gå…

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 330
 • 354
 • 1 626 715
 • 5 070
 • 65 372
Sök här