Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # 10 Prestation

Av
den
8 april 2023

Veckans ord att tolka är prestation

Jag måste säga att när jag först såg veckans ord så kände jag prestationsångest!
Hur ska jag lösa detta?


Jag lånar ett minnesord från min mammas häfte där hennes klasskamrater skrev sin hälsning 1944 när min mor var elva år
Man kan ju få prestationsångest även för en liten vers!

I skolan var det på 60-70-talet lätt att utläsa hur man presterade i skolan.
Betygsskalan i Finland var mellan 4-10
Fyra var underkänt, 5-6 svagt, 7-8 nöjaktigt och 9-10 berömligt
Jag var ingen högpresterande elev, mitt medelbetyg låg kring 7,5 där språk drog upp mitt betyg, var duktig i svenska, finska och engelska.
Sämst presterade jag i matte, fysik och kemi….inte helt oväntat. Flera år fick jag underkänt i matte och därmed fick jag “villkor”, jag måste plugga på sommaren och göra en villkorstenta för att bli uppflyttad till nästa klass….
Jag lyckades alltid precis kravla mej vidare, och nog är det nästan lite ironiskt att jag sedan började sommarjobba på bank, hoppade av skolan och fortsatte min bankbana i nästan tjugo år!

Jag var rätt stolt över min prestation att ta

Jag var gravid när jag gick i körskolan, klarade uppkörningen på första försöket, jippi!
Som du kan se gäller mitt finska körkort ännu ett år, noteras kan att jag inte kört bil en meter sedan 1981 då jag körde hyrbil i USA.

Ja nu var det mycket om mina rätt obetydliga prestationer, då jag inte åstadkommit något nämnvärt.
Avslutar därför med en av många idrottshjältar som gjort makalösa prestationer på skridskoisen

Nils van der Poel, bragdguldsvinnaren, ses nu i Mästarnas Mästare på SVT
Flera tolkningar av veckans ord prestation hittar du hos lokförarna Tove och Karin
Du har möjlighet att själv kliva på tåget och delta, välkommen ombord!

TAGS
19 kommentarer
 1. Svara

  Tove toviska

  8 april 2023

  Paula, du har presterat livet, provat på mycket och klarat dig galant som jag uppfattat det jag läst till och från i perioder! Versen till din mamma är en fin livsmetafor tycker jag.
  Jag ser i ditt körkort att vi är jämnåriga och att Finland och Norge skriver födelsedatum o år på samma sätt. De fyra sista är i Norge fem.
  Mästarnas mästare ser jag också och har en snutt om det i mitt inlägg.
  Din prestationsångest hanterade du väl med de n här tolkningen 🙂

 2. Svara

  Märtha

  8 april 2023

  Jag tolkade inte alls ordet som att börja rada upp prestationer. Som någon skrev, det som är en stor prestation för någon är en enkel sak i förbigående för någon annan. Dessutom tycker jag ju inte om att skriva om mig själv, att posera på bild… “Gärningarna och det skrivna får tala”, så att säga. Som lärare gällde det ju att lyfta upp prestationer utgående från vad eleven presterat tidigare. Det var verkligen givande… Glad Påsk!

  • Svara

   Paula

   11 april 2023

   Det är ju det roliga med denna utmaning, att vi alla tolkar orden olika. Jag utgår nästan uteslutande från mig själv och mina upplevelser för det är dom jag känner till och tycker känns enklast att tolka. Är ju linslus mellan varven också, min blogg är personlig och jag känner stor frihet att skriva och visa det som är jag där. Men jag har full förståelse att alla inte är lika expressiva i uttrycket som jag, Ha en fin fortsättning på veckan

 3. Svara

  Minton

  8 april 2023

  Du har presterat massor i ditt liv och nu detta fina inlägg.
  Kramar från oss

 4. Svara

  Ditte

  8 april 2023

  Jag uppskattar verkligen din tolkning av ordet prestation. Och ordet, precis som så många andra, har ju fler betydelser och kan tolkas på olika sätt.Både positivt och mer negativt-
  Att överleva kan vara en prestation , likväl som ett idrottsresultat, att hjälpa andra. Likaså att göra något för sin egen del och att lyckas överträffa sig själv-
  Många tankar och en stor kram
  Önskar dig en riktigt Glad Påsk-

 5. Svara

  Äventyret framtiden

  8 april 2023

  Du ryckte mig tillbaka till femman i realskolan i Ålands lyceum nu…då presterade jag också ett villkor i finska. Kände nästan prestationsångest vid minnet du gav mig men jag klarade att läsa upp betyget så jag fick godkänt. Bra tolkat Paula, detta om något är ju prestationer i vardagen, sådana som kan ge oss var och en ångest men så mycket glädje när man har klarat av det hela. Prestationer som man minns hela livet också.
  Tack för en fin tolkning!
  Glad fortsättning på påsken, gärna prestationsfri!

 6. Svara

  BP

  8 april 2023

  Är du säker på att vi inte är släkt?! Vad gäller betygen eller rättare sagt vad gäller våra styrkor och svagheter så är vi lika. Nu kan jag tycka att 7,5 är en väldigt hög prestation, över medel. Det har alltid räckt för mig – typ liiiite bättre än genomsnittet så att säga;-)

  Älskar det fina körkortet som ju är ett livstidskörkort. Framsidan är ju såååå gulligull:-) Varför slutade du köra bil just 1981 efter du kört hyrbil i USA?
  Nils van der Poel är en människa som man inte kan jämföra med andra. Hans prestationer på 5 000 och 10 000 meter på OS var ju enastående. Hela hans mentalitet är “annorlunda”. Har inte sett Mästarnas Mästare men kan tänka mig att han är lika outstanding där.

  • Svara

   Paula

   11 april 2023

   Som svar på din fråga om bilköradet, så är det enkla svaret att det bara blev så…Min sambo körde mig dit vi behövde åka, jag var inte så pigg på att köra bil i Stockholm. Sen gick ju tiden och ju längre tiden led desto mer ovillig var jag att sätta mig vid ratten. Långt senare gifte jag mig med en pedant som nästan krävde sidenvantar när man skulle öppna bildörren och tossor på fötterna…Ett tummärke på bagageluckan på hans ständigt nya bilar var katastrof och förstörde hans dag. Gissa om jag inte ville köra de bilarna…
   Numera har jag så dålig reaktionsförmåga så det vore totalt oansvarigt att låta mig ratta en bil.

 7. Svara

  Anna i Portugal

  8 april 2023

  Nils har onekligen presterat på hög nivå! Dina egna prestationer ska inte förringas bara för att du avslutar med en världsmästare 🙂

 8. Svara

  Anna-Lena

  8 april 2023

  Tycker att du utför stora prestationer då du läser bokvefter bok på engelska. Kram

 9. Svara

  Mia

  9 april 2023

  Inte tycker jag att du presterat så illa under årens lopp, det finns säkert mycket mer också men ibland tycker man själv att det kanske inte är nån prestation medan det för nån annan kan vara nog så svårt 🙂 Kram på’re

  • Svara

   Paula

   11 april 2023

   En prestation kan vara att kliva ur sängen varje dag…visst är det så. Men man förringar gärna sina egna prestationer när det alltid finns de som är så mycket bättre, men det har aldrig stört mig nämnvärt. Kram från pörtet

 10. Svara

  Anki

  9 april 2023

  Härligt inlägg och snygg tolkning av temat. Du har verkligen presterat under livets gång … och många gånger! Lite nyfiken på varför du slutade köra bil …
  Ha en fin påskdag!
  Kram

  • Svara

   Paula

   11 april 2023

   Jag slutade köra för att jag var lat och ointresserad och sällan eller aldrig behövde köra själv! Ju längre tiden gick desto större blev ju motståndet…
   På den vägen är det, och tack o lov skulle jag aldrig köra nu, jag har inte alls den uppmärksamhet och reaktionsförmåga som krävs. Kramen

 11. Svara

  Åke

  9 april 2023

  WOW! Vilken kul och personlig prestation. Intressant teori det här med tillsänd att få köra ett år till, detta skulle påtalas uti Svedala också 🙂 Det här med skolan ska man nog glömma, du har som mig gått i livets kola 🙂 En fortsatt trevlig helg Paula.

 12. Svara

  Susie på Stjärnarve...

  9 april 2023

  Några “mätbara” prestationer har jag aldrig utfört, men efter mitt sätt att se är det massor av små prestationer vi vanliga dödliga utför varje år av livet – alltså blir dom många med tiden. Slår man sen ihop dom och mäter så är dom lika mycket värda som dom som tar en eller ett par medaljer!
  GLAD FORTSÄTTNING OP PÅSKEN – Susie

 13. Svara

  åsa

  9 april 2023

  Att vakna upp varje morgon och ta sig ur sängen på egen hand kan vara en tillräckligt stor prestation så jag tycker inte att Du ska förringa Dina prestationer.
  Skolan förstör för många av oss då vi blir skuldbelagda och får prestationsångest.
  Bra tolkning av ordet ?
  Ha en fortsatt fin påskhelg ?

 14. Svara

  Susjos

  9 april 2023

  Vilket supersnyggt inlägg om “prestationer” tror vi är många som känner igen oss 😉 Tänk, jag var också bättre i språk än i matte, hugaligen för matte! Kul att du jobbade på bank efter skolan, hihi!
  Vilket underbart körkort, wow att det fortfarande är aktuellt! Ut och kör bil nu 🙂
  Mästarnas mästare ser vi också på, och ja, Nils är ju outstanding, vilken mästare!
  Ha en fortsatt fin påskdag!
  KRAM

 15. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  9 april 2023

  Hela livet består av prestationer och vi klarar av dem olika bra. Vad skönt det är att nu, lite senare i livet, kunna välja bort det mesta som ställer krav. Jag ser med viss oro på yngre generationer som jag inbillar mig har ännu högre krav på att prestera. Du har klarat dig fint och gjort bra ifrån dig och visst känns det bra…även om det fick sina följdverkningar.
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 78
 • 235
 • 1 654 723
 • 5 125
 • 66 106
Sök här