Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # julbak

Av
den
7 december 2024


Lokföraren Åke lotsar oss med stadig hand på spaken från stationen till slutmålet.
Veckans ord är julbak
Jag får lov att börja detta inlägg med att erkänna att finnkäringen bakar inte!
Varken till jul eller annars tillverkas det några goda bakverk….lika mycket som jag tycker om att laga god mat lika lite tycker jag om att baka!

I Finland bakar man julstjärnor till jul, smördeg och plommonsylt, mycket populära har de blivit även i Sverige.
Men, trots att jag dragit ner rejält på julmatsavdelningen så ugnsbakar jag förstås kålrotslåda!

mellan 1½-2 timmar i ugnen för att bli det godaste tillbehöret till julskinkan!
Recept på min finska kålrotslåda och annan finsk julmat hittar du här
Nästa vecka är temat Lucia
Vill du hänga på utmaningen beger du dig till lokföraren Åke där du erhåller en gratisbiljett, för han är en generös man!
Där finner du också en lista på alla deltagande resenärer som du kan hälsa på !

TAGS
14 kommentarer
  1. Svara

    LillaSyster

    7 december 2024

    Kålrotslåda har jag gjort en gång – det är nog bortåt 10 år sedan. En ganska söt anrättning vill jag minns, kålrot är ju söt i sig och med sirap i så – nu minns jag inte om vi hade det till skinkan – men lådan åts upp. Julstjärnor bakade vi när jag var liten- så goda. Ha en bra eftermiddag! Kram

  2. Svara

    BP

    7 december 2024

    Du, Anki och jag verkar vara klonade. Nu gillar jag iofs inte matlagning heller, men bakning av alla sorters bakverkgår bort helt hos mig med.
    Runt jul brukar min lokala ICA ha en ”finsk hörna” med olika lådor. Fotade igår. Kommer upp imorgon. Det var bland annat lever-, kålrots- och morotslåda. Kanske slår jag till med en kålrotslåda. Förresten – inga grisfötter hos ICA än…

  3. Svara

    Synnøve Irene Kjerstad

    7 december 2024

    Finska julstjärnor älskar jag. Men kan inte baka dem själv.

  4. Svara

    Hanneles bokparadis

    7 december 2024

    Kan tänka mig göra stjärnor av färdig smördeg.

  5. Svara

    Gunilla Viklund

    7 december 2024

    Jag gillar inte heller att baka, men litet blir det till jul.
    Kålrotslåda har jag tänkt på, i så många år, att göra själv – men än är den ogjord. Blir köpt en liten låda o den räcker bra till. Inte alla här hos oss som gillar den.

  6. Svara

    Hanneles bokparadis

    7 december 2024

    Lillebror gör kålrotslådan, min 90–åriga mor begravdes förra året, hon gjorde morotslåda. Jag älskar riktig leverlåda med russin och sirap.

  7. Svara

    Susjos

    7 december 2024

    Se där ja, kålrotslådan, som jag just smakat på julbordet på Ulriksdals värdshus! Dock smakade jag aldrig på skinkan!
    De finska julstjärnorna känner jag igen, men jag har aldrig smakat några, ser sååå goda ut, älskar ju plommonsylt!
    Ha det gott!
    Kram

  8. Svara

    Ibod11 - Ingrid

    7 december 2024

    Du bakar mat i stället och jag är säker på att din kålrotslåda är riktigt smarrig. Jag bakar en del kakor och så lussebuller till advent. De ligger så fint i frysen nu och ibland tar jag fram en och värmer i mikron. Mums!
    Kram

  9. Svara

    Äventyret Framtiden

    7 december 2024

    Julstjärnorna, plommontårtorna, kålrotslåda…ojojoj…
    Julstjärnorna kan jag göra här men kålrotslåda får jag endast tänka på . Här finns ingen kålrot men den låda hörde till vårt julbord framom andra lådor.

    Kram

  10. Svara

    Ditte

    7 december 2024

    Trevligt och gott med denna kålrotslåda. Vet att både den och en del andra lådor är populära även på Åland och jag smakar dem gärna. Har dock ännu inte gett mig på att laga dem. Kanske ännu inte för sent.
    Julstjärnorna tycker jag mycket om men har aldrig testat att baka dem. Är inte mycket för att baka så mycket, men det händer. Har båda döttrarna som gärna bakar och även generöst delar med sig. Tacksam för det. Har ju svårt att stå länge och det blir det lätt när det kommer till att baka.
    Många tankar.
    Kram

  11. Svara

    Geddfish

    7 december 2024

    Jag bakar inte heller. Inte längre, men jag har. Du gör ju något annat värdefullt. Kålrot, så gott, det verkar!
    Kram och god natt!

  12. Svara

    Herr Nilssons fru

    8 december 2024

    Baka jo de händer här men de kan gå år emellan, men nu har jag lite mer tid så man vet aldrig, jag tycker de är kul o när barnen var små bakade jag massor o hade alltid kakor i frysen, folk åt mer kakor på den tiden än nu.
    Laga mat vill jag minnas du är en fena på. Men de du bjuder på här Kålrots låda, den tror jag att jag hoppas 🙂
    Kramiz

  13. Svara

    Christian Lehmann Gisler

    8 december 2024

    Trots att jag har haft en vän med finska rötter i alla år i Örebro har jag aldrig smakat kålrotslådan…. hade varit spännande!

  14. Svara

    åsa

    8 december 2024

    Matbakande är ju ett bakande som även jag kan ägna mig åt 🙂 jag lagar hellre mat än bakar 😉

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
  • 4
  • 243
  • 1 681 099
  • 5 256
  • 67 968
Sök här