Hoppa-på-tåget

Hoppa-på-tåget # 16 Nyckel

Av
den
20 maj 2023

Veckans ord att tolka är nyckel
Börjar med en liten gåta!

– Vad är höjden av snabbhet?
– Att hinna låsa en låda och kasta in nyckeln!


Det jag först tänkte på var hur användandet av nycklar har förändrats bara under min livstid.

När jag började skriva dagbok i 10-årsåldern var det viktigaste att låsa dagboken och gömma nyckeln! Tänk om mamma hade läst vad jag skrev…
Det var rätt länge sedan jag läste om att man snart kan identifiera sig överallt med tumavtrycket istället för nyckel, och då tyckte jag det lät enkelt och jättebra.
Och visst finns ju det redan, jag identifierar mig i min mobil med tumavtryck, liksom när jag går in på nätbanken.
Det är den nya tidens nyckel!

Fortfarande används nycklar för att komma in i sitt hem, i alla fall har jag aldrig använt koder annat än till porten, något som fungerar även här där jag bor nu.
Min nyckelknippa innehåller många nycklar, tyvärr, dels till lägenheten, till vinden, till tvättstugan och till de små plupparna vid bokning av tvättid….
Annars har vi väl mest gått över på kodnyckel, dvs lösenord eller pinkod.
Jag glömde pinkoden till mitt bankkort härom veckan. Vilket bekymmer det blev! Efter tre försök var kortet spärrat. Kontaktade banken, ny kod? Svar: nej vi kan inte ge ny kod till bankkort. Jag kunde dock få veta koden, men inte bara sådär, utan då skulle den skickas per post! Posten delas ut ett par gånger i veckan och jag fick vänta många dagar utan att komma åt mina slantar, vare sig ta ut kontanter, betala räkningar eller handla. Fy så hjälplös man då känner sig!
Nu har jag följt dotterns knep hur jag ska bevara koden hemligt men åtkomligt utan att behöva skriva upp koden på en lapp som sitter i samma plånbok som bankkortet, smidigt för tjuven!

Flera tolkningar av veckans ord nyckel hittar du hos lokförarna Tove och Karin
Nästa vecka ska vi tolka ordet staket
Du kan själv kliva på tåget och delta, välkommen ombord!

TAGS
13 kommentarer
 1. Svara

  Minton

  20 maj 2023

  Oj vad jobbigt med koden. Tycker det är bra med nycklar så slipper jag hålla reda på koder.
  Kramar från oss

 2. Svara

  Tove toviska

  20 maj 2023

  Kika genom nyckelhålet bilden gillas! Fin tolkning Paula!

 3. Svara

  Mia

  20 maj 2023

  Vad är nyckeln till livets stora gåta?? Ja, jag vet då inte, trodde kanske du gjorde det? Förresten, så vet jag inte vad livets stora gåta är för något heller, så vi lämnar det 🙂
  Det där att glömma koden har jag gjort en gång, ja jisses sicket elände! Två gånger förresten ,men då kom jag på den vid tredje försöket, det blev lite halvpanik då också!
  Kram på’re

 4. Svara

  Ibod11 - Ingrid

  20 maj 2023

  Än så länge behövs nycklar men visst är det smidigt att använda fingeravtryck. Jag använder pekfingret och det har fungerat toppen tills jag igår skar mig i fingret. Med plåster på fingret funkar inga avläsare. Det tog ett tag men jag lyckades komma på min kod innan det var för sent 😀 Jag har också ett bra och säkert sätt att förvara mina kortkoder och så borde jag nog göra med alla koder.
  Kram

 5. Svara

  Anna-Lena

  20 maj 2023

  Oj, besvärligt att glömma koden. Jag har samma kod till väldigt mycket. Underlättar. När man måste byta nyckel/kod med jämna mellanrum… t.ex på kommunens sidor…. så ändrar jag bara slutsiffra.
  JA, nu är mest taggar som gäller, istället för nycklar. Nyckeln till bilen, den behövs inte heller. Räcker att sändaren finns i bilen. Funderar på hur mycket olika strålning som vi får i oss på det sättet….
  God kväll! Kram

 6. Svara

  Äventyret Framtiden

  20 maj 2023

  Att glömma koder är jobbigt och att blanda ihop dem är också jobbigt. Det blir rörigt och besvärligt.
  Jag minns precis som du att det var väldigt viktigt att gömma nyckeln till dagboken…för jag tänkte som du, tänk om mamma får se vad jag har skrivit. Haha..jag gissar att det var rätt så oskyldigt allt.
  Här har vi gömt nyckeln till vår dörr, den där som ska finnas när de andra är glömda, gömda. Rerserven…Ett visst system krävs dock att komma åt huvudnyckeln, andra små nycklar som går än hit än dit ska först användas…undrar om vi kommer att komma ihåg våra egna krumbukter om det skulle behövas.
  Tack för det fina nyckelhålet med ögat…Tack för länkarna och tack för ett fint inlägg igen !
  Kram från gränden!

 7. Svara

  Anna i Portugal

  20 maj 2023

  Visst är nycklar ersätta med identifieringar av olika slag. Dagboksnycklarna minns jag 🙂 Eländigt med kortkoden, en är i händerna på banken verkligen. Bra du hittat en lösning för att minnas.

 8. Svara

  BP

  20 maj 2023

  Rubrikbilden är eerie, minst sagt.
  Du har betydligt fler nycklar än jag. Här gäller “pluppar” för bokning och tillgång till tvättstugan, entrédörrarna och olika förråd. Så de enda nycklar jag har är lägenhetsnycklarna. En till polislåset och en till vanligt lås.
  Sedan är jag väldigt impad över att du använder dig av tumavtryck för ID. Det har jag aldrig gjort. Inte av streckkod heller. Måste dock medge att jag har alla mina lösenord, PIN-koder med mera samlade på ett ställe. Absolut inte på samma ställe som min mobil och bankkort. Inte ens de två “hänger ihop” hos mig. Vill ju inte be om det så att säga – att tjuven kommer över kort och mobil;-)

 9. Svara

  Susjos

  20 maj 2023

  Vilka tjusiga bilder till din tolkning om nycklar! Jadå, visst gömde man dagboksnyckeln så inte mamma skulle komma åt dagboken, haha! Jag har också många nycklar på min knippa tyvärr, så den vill man inte tappa! Galet att det tog sån tid att få sin kod till bankkortet, via posten, ja herre min je!
  Svar: Ja libabröd har vi alltid i frysen, går så snabbt att tina när man tar fram det!
  Yes, har just fått en tid för en ny operation av mitt ci-implantat: 30/5, läskigt med operation igen, men tacksamt att man kan göra något åt det!
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram

 10. Svara

  LillaSyster

  20 maj 2023

  Stackars dig och dagens butiker tar ju knappt ens emot kontanter om du nu hade några sådana hemma. Jag har både vanliga nycklar, pluppar, kodlås och larmkoder till olika företag i huvudet. Men det händer att jag får tänka till en extra gång.
  Lås på dagboken var viktigt då man var liten. Ha det bäst!?

 11. Svara

  Ditte

  20 maj 2023

  En suverän tolkning tycker jag och med väldigt vackra bilder. Just detta med hur användandet av nycklar ändrats under livet tänkte jag också på.
  Visserligen är jag inte längre med på tåget men tänker också att en nyckel kan öppna en dörr till det okända och ge nya möjligheter.
  Kram

 12. Svara

  Åke

  21 maj 2023

  Nycklar har förändrats ja, Ta tex till kodlås, bekvämt tills de slutar fungera. Vi drar kort och trycker på knappar. Detta är elektroniska saker som hur lätt som helst kan sluta att fungera. Och det här med bilar ska vi inte ens fundera på när de börjar bli några år. . Jag ser ju här hur du bara nämner bankkort. Visst skrev mandagbok någon gång, där satt ett pyttelitet lås. Men eftersom jag hade så mycket saker att göra på dagarna räckte inte natten till att skriva 😉 Och åter till koder… fy vale 🙂 Så bra att du hittat ett sätt att bevara dem. Fin tolkning 🙂

 13. Svara

  Anki

  21 maj 2023

  Vilken bra tolkning du fixade! Jobbigt med ditt bankkort! Vet du … mina fingeravtryck funkar inte som identifiering i mobilen! Har därför ett lösenord istället ? Min nyckelknippa har fyra nycklar … port/lägenhetsnyckel, pluppnyckel, postfacksnyckel och nyckeln till “Trummis” (Naturskyddsföreningens torp). Ugglebofamiljen har kodlås … väldigt smidigt tycker jag, men jag måste ha koden i mobilen, då jag ständigt glömmer den 🙂
  Kram

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 447
 • 559
 • 1 651 879
 • 5 116
 • 65 975
Sök här