Läst

Jag har läst..

Av
den
28 december 2013

Röd måne av Elisabet Nemert

nemert

Månen lyser flammande rö i den frostiga höstnatten. Året är 1626 och Ingrid Ingmarsdotter kommer ridande i sporttsträck på väg hem till gården Näs nära Skokloster.
Röd måne är ett djävulstecken, ett lockrop från den onde själv. Då vill man vara inomhus om man är rädd om sin själs salighet.
Plötsligt bryts tystnaden av hjärtslitande grå och trots sin oro stannar Ingrid till vid vägkanten. Där finner hon ett nyfött flickebarn och Ingrid förstår vad som hänt, en olycklig kvinna har tvingats lämna barnet åt sitt öde.Ingrid tar med sig flickan hem och trots efterforskningar i bygden hittar man inte modern.
Istället uppstår ett envist rykte att flickan är en trollens bortbyting. Men Ingrid upptar henne som sin egen dotter och hon döts till Indra.
Ingrid som är läkekvinna skänker Indra all sin kunskap om de olika växternas botande egenskaper. Redan som liten bistår Indra gärna sin mor i arbetet i örtagården och med de sjuka som söker hjälp. När Ingrid upptäcker att Indra har läkande händer måste det förbli en hemlighet. Den som kan läka sjukdom på det sättet kan också framkalla det som är ont.
När häxjakten sprider sig över landet drabbas även Skokloster och Indra tvingas fly till Stockholm

Jag har läst samtliga 7 historiska romaner som Nemert skrivit. Av den enkla anledningen att hon skriver så lättflytande och bra, att hon har gjort grundliga efterforskningar så att man får ta del av en korrekt beskrivning av den tidsepok som boker beskriver och för att det är så vackra sagor för vuxna!
Alla dessa element finns med även i denna roman och gillar man historiska romaner kan man inte missa denna!
Mitt betyg ****

Plats av Pija Lindenbaum

lindenbaum

Hon är en alldeles vanlig kvinna med kontorsarbete och man och ett vuxet barn. Men hon har hamnat i ett tillstånd där omvärlden börjar kännas främmande. Vardagliga möte blir konstiga och påträngande. En dag lämnar hon hem och arbete och drar sig undan i en lånad lägenhet där hon kapar förbindelsen med omvärlden Slänger mobiltelefon och dator. Och så skaffar hon en hund.
Nu är det bara hon och hunden.

Utdrag ur boken:
“Med handflatorna som stöd blir jag stående framåtlutad över köksbänken. Laptopen visar 376 oöppnade mejl. Det är från några som jag antog att jag behövde. Dom tror att dom vill mej något. Det är ett missförstånd. Jag ska inte uppdateras, informeras, återknytas.
Jag plockar sim-kortet ur mobilen, viker det på mitten ch stoppar det tillsammans med datorn och telefonen i soporna.
Valpen hoppar runt mina fötter. Jag måste avleda. Ger honom ett gnagben, tar soppåsen och går mot hallen.”

Detta är en annorlunda historia. Författaren har tidigare skrivit bilderböcker för barn och detta är hennes romandebut.
För dem som läst barnböckerna måste det i det närmaste vara chockartat att läsa denna obehagliga historia.
Det är en skicklig skildring av det till synes normala som egentligen visar på en inre svärta och mörker. Huvudpersonens ångest leder till fritt fall. Tack o lov är boken tunn och snabbläst för den tryckande stämning som byggs upp hade man inte velat leva med särskilt mycket längre.
Jag tycker man ska utmana sig själv och gå utanför sin trygghetszon även i val av litteratur.
Jag kan inte påstå att jag vet vad författaren avser med boken, men den väcker dock tankar och är ytterst välskriven prosa.
Läs och bedöm själva vad författaren vill skildra.
Mitt betyg **

Glas och aska av Ann Syréhn-Tomasevic

syrehn

Året är 1884. Lili föds in i en välbärgad familj i Elsass, som just tilldelats Tyskland efter att ha varit franskt under flera århundraden. Hon växer upp i en omvälvande tid som präglas av oro när det första världskriget rycker allt närmare.

Nästan hundra år senare beger sig den svenska journalisten Amanda till Wien efter att ha fått ett oväntat arv efter Lili – en ring som kan spåras tillbaka både till ryska revolutionen och till nazisternas arbetsläger.
Genom Amandas efterforskningar växer bilden av en ovanlig kvinns dramatiska levnadsöde fram. Lilis liv har kantats av både tragedier och kärlek, som tagit henne från ett krigsdrabbat Europa till ett Amerika som ler bländande mot sina nyanlända.
I sitt sökande efter Lili konfronteras Amanda också obönhörligt med sitt eget smärtsamma förflutna och tvingas rannsaka de val hon gjort genom livet.

Utdrag ur boken:
“Clothilde sträckte sig efter ett par gardiner. Hennes händer ville aldrig vara stilla, ständigt krävde de nya arbetsuppgifter för att inte villa bort sig i rastlöshet. De hade lärt sig att bruka jorden, förlösa kalvande ungkor och ta hand om ångande, röda djurkroppar efter slakt. De hade sytt och bykt och lappat och belönat sig med en stunds skönsömnad när solen gick ner över arbetsdagen. De hade luggat olydiga gosspannor och smekt gråtstrimmiga kinder och kämpat ångesten hos mannen som skulle dra ut i fält och ännu var deras kraft inte på långt när förbrukad. Tre krigsvintrar hade tagit ifrån henne hästen och nötkreaturen, kvar fanns bara två magra grisar och en flock hönor.”

“Människoslussen på Ellis Island mindes han tydligt, hur de förts in med namnlappar på kläderna till jättelika hallar där människor väntade i bås, som boskap. De långa köerna och de vitbehandskade konstaplarna i höga hjälmar. Människorna från den gamla världen som kom med sina jordiska ägodelar samlade i knyten och korgar, nötta resväskor sammanhållna med läderremmar. Mödrarna som bar sina spädbarn på armen medan de större barnen höll sig fast vid deras kjolar med ögonen runda av ängslan och förundran. De var klädda enligt hemlandets sed och deras etniska särdrag skilde dem från varandra: judar från Östeuropas ghetton, män och pojkar i svarta hattar och långa rockar, kvinnor med peruker under sjaletterna, sydeuropeiska lantarbetare med butter min under slokmustascherna, skandinaviska småbrukare som stod och tummade sina svarta filthattar i vördnad inför myndigheterna, vackra döttrar av Pannoniens slätter och Karpaternas sluttningar i färgrika broderade kjolar och blusliv. Men också stadsfolk, småborgare i plommonstop och paletå, en grupp stillsamt prydliga asiater som gått ombord i brittiska hamnar, några enstaka nordafrikaner i kaftaner och guldstickade huvudobonader som drog till sig allas blickar. Och så irländarna med sina sånger som sjöngs om kvällarna ombord. Alla steg de iland på Ellis Island för att skickas vidare till hälsoundersökning, avlusning och vaccinering”

Den här boken har allt! Underbara detaljerade miljöskildringar,faktiska historiska skeenden som det tyska rikets sammanbrott, intressanta personporträtt, kärlek, känslor, vemod, ja allt ett liv innehåller och mer därtill.
Boken kan tyckas lång, men jag sögs in i berättelsen direkt och hade kunnat fortsätta läsa lika många sidor till.
En del kritik har framförts om att karaktärerna kunde vara tydligare tecknade, att man inte kommer huvudpersonerna innanför huden, men i min mening fungerar det hela bra eftersom mycket av berättelsen bärs upp av allt som sker runt karaktärerna.
Mitt betyg blir **** och jag hoppas innerligt att få läsa mer av denna debuterande rasande skickliga författare

TAGS
4 kommentarer
 1. Svara

  Mia

  28 december 2013

  Så får jag än en gång skriva tack för boktipsen! Jag förundras över att jag aldrig hört talas om Elisabet Nemert…måste kolla upp det! För boken verkar vara nåt som jag absolut skulle gilla…
  Kram på dig

 2. Svara

  Om Ett Hus

  28 december 2013

  Har du läst Ödets Hav? Även Elizabeth Nemert, super bra!

 3. Svara

  Raija

  31 december 2013

  Den sista boken har jag skrivit upp på min önskelista, för den verkar riktigt intressant. Tack för tipset.

 4. Svara

  Eva-Lena

  10 januari 2014

  Tack Paula för fina boktips. Jag blir nyfiken på alla tre, men mest den tredje. Tack också för tipset om “Boktipset.se”, det kan vara något.

  Jag tittar på Go’ kvälls bok- och filmtips på fredagarna, de har ofta mycket bra tips, och så självklart Paula i pörtet:)

  Nu har den kommit hit – snön, och hos er lär det väl vara detsamma!

  Ha de!

LÄMNA GÄRNA EN KOMMENTAR

Kantstött halvt antik, ringrostig finska som bott i Sverige mer än halva livet, före detta bankkamrer, krögare, hamburgervändare, lucknucka, numera skogsmulle som håller grytan puttrande, gärna med svamp och annat ätligt ur naturens skafferi, matte till hund och dammråttor, mamma, mormor, gammelfarmor/mormor
Kategorier
Statistik
 • 527
 • 369
 • 1 608 755
 • 5 041
 • 65 037
Sök här