Jag har läst..

Än lever skogen Bokomslag Än lever skogen
John Hallmén, Roine Magnusson, Pelle Svensson
Djur & Natur
Norstedts förlag
2013
foliant
211

I Än lever skogen vandrar vi ut i de skogar som idag är hotade till sin existens och får kunskap om vad som håller på att gå förlorat.
Journalisten Pelle Svensson beskriver den sköra tråd på vilken livet i gammelskogen balanserar. Vi möter 600 år gamla tallar som överlevt otaliga skogsbränder, men som fortsätter att ge liv åt tusentals växter och djur.
I fantastiska bilder av Roine Magnusson får vi se svenska gammelskogar som är svåra att nå, och därför svåra att uppleva. I John Hallméns unika makrobilder får vi dessutom stifta bekantskap med de kryp som är helt beroende av gammelskogen för att överleva.

Under devisen: "Det finns inget så levande som ett dött träd"
får vi lära oss massor om vår egen urskog!
I sista kapitlet får vi till och med ta del av en nyskriven skapelseberättelse som börjar så här:
"Jag vet själv inte hur gammal jag är. Men jag vet att jag en gång var ett frö, sänt med vinden att slå rot. I mina mest klarsynta stunder kan jag känna hur det var att färdas genom luften, se ner på marken. Och landa.Ja, jag känner att jag har många år på nacken. Ändå känner jag mig förvånansvärt ung."

Jag är rätt glad att de flesta djurarter som vi här får stifta bekantskap med är i storleksordningen millimeter-stora, för i förstorade foton ser de minst sagt skrämmande ut, håriga, taggiga, hotfulla, och samtidigt fascinerande.
Visste du att guldstekeln, 7mm lång, lägger sina ägg i andra steklars bon, precis som göken? Inte? Detta och mycket mycket mer kan du lära dig i den här viktiga boken.
För det är dags att ta ansvar nu, innan det är försent!
Ekosystemet som gynnar människan genom att upprätthålla eller förbättra vårt välmående genom att pollinera insekter, rena vatten eller bilda bördig jord behöver vår hjälp för att överleva.
Vi ingår alla i kretsloppet, i ekosystemet, låt oss värna om även gammelskogen, vår egen djungel!

0

3 Comments:

  1. :zzz: en trött Nette tittar in . :idea: vilken fin idé med strömmingen och björklöven .Jag är så trött efter allt firande och måsten nu att jag bara vill dö .men det hjälper ju inte ,Hoppas du har det bra ,kram Nette

  2. Nu har jag tittat ikapp mig och skummat lite, jag ligger efter på alla fronter just nu, men jag kommer igen. Bra och intressanta böcker gillar vi. Och Europa kartan är ju för rolig!
    Ha det gott, och hoppas att våren kommit nu – jag fick rapport av min svägerska som har dotter i Borlänge och då var det snöstorm….
    Agneta kram

  3. Den boken har jag skrivit upp på min önskelista från bibliotekarien!

Kommentera